Σπάνια μετεωρολογικά φαινόμενα, ρεκόρ χαμηλών θερμοκρασιών, χιόνι ακόμη και στο κέντρο της Αθήνας. Το κύμα κακοκαιρίας που έγινε γνωστό με το όνομα «Τηλέμαχος» επιβεβαίωσε τις προβλέψεις των μετεωρολόγων αφήνοντας έντονο στίγμα στο πέρασμά του από τη χώρα.

Σύμφωνα με τον Θοδωρή Κολυδά, διευθυντή του Εθνικού Μετεωρολογικού Κέντρου της ΕΜΥ,  χθες στη Φλώρινα σημειώθηκε μία από τις χαμηλότερες θερμοκρασίες του τελευταίου αιώνα καθώς ο υδράργυρος έπεσε στους -23 βαθμούς Κελσίου, τιμή που είχε να καταγραφεί στην πόλη από το 1929. Αντίστοιχες θερμοκρασίες είχαν παρατηρηθεί τον Ιανουάριο του 1963 στις Σέρρες (-23 βαθμούς Κελσίου) και στην Καβάλα (-23,6 βαθμοί). Την ίδια χρονιά είχε σημειωθεί και το ρεκόρ αρνητικής θερμοκρασίας όλων των εποχών για κατοικημένες περιοχές, που ήταν ίσο με -27,8 βαθμούς Κελσίου στην Πτολεμαΐδα.

ΕΝΑ ΣΠΑΝΙΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ. Εντυπωσιακή ήταν η εικόνα που αντίκρισαν χθες το πρωί οι κάτοικοι της Καστοριάς – όπου το θερμόμετρο έδειξε -16,7 βαθμούς Κελσίου – καθώς τα τρία τέταρτα της λίμνης Ορεστιάδας, συνολικής έκτασης 28 τ.χλμ., είχαν γίνει πάγος. Οι ψαράδες απέσυραν τις βάρκες τους από το παγωμένο νερό για να μην προκληθούν ζημιές ενώ στην Κρήτη εκτυλίχτηκε ένα σπάνιο φαινόμενο: χιονοκαταιγίδα. Οσοι βρέθηκαν στους Κούναβους του Ηρακλείου είδαν να εκδηλώνονται αστραπές και βροντές που συνοδεύονταν από χιονόπτωση αντί για βροχή… Ενα από τα μοναδικά χαρακτηριστικά της χιονοκαταιγίδας, σύμφωνα με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, είναι ότι πρόκειται για ένα φαινόμενο σχεδόν αθόρυβο. Επειδή το χιόνι λειτουργεί ως ηχομονωτικό υλικό, οι αστραπές δεν ακούγονταν παρά μόνο σε απόσταση τριών έως τεσσάρων χιλιομέτρων από το επίκεντρο της καταιγίδας. Το φαινόμενο είχε παρατηρηθεί ξανά το 2015  κατά την επέλαση του χιονιά στον Αγιο Στέφανο Αττικής και τον Φεβρουάριο του 2018 στον Εβρο.

Την ίδια στιγμή στην ορεινή Εύβοια το χιόνι υπερέβαινε σε ύψος τα 50 εκατοστά ενώ στην Αττική πολλές περιοχές, ανάμεσά τους και το κέντρο της Αθήνας, ντύθηκαν στα λευκά. Εξαιτίας της χιονόστρωσης και των ολισθηρών δρόμων τα λεωφορεία του ΟΑΣΑ αναγκάστηκαν να τροποποιήσουν τα δρομολόγιά τους ενώ όσοι βρέθηκαν το πρωί στην Πλατεία Συντάγματος είδαν την αλλαγή φρουράς στο Μνημείο του Αγνωστου Στρατιώτη να γίνεται με τη βοήθεια τζιπ, το οποίο μετέφερε με ασφάλεια τους Ευζώνους στο σημείο.

ΘΑΝΑΤΟΣ ΑΠΟ ΜΑΓΚΑΛΙ. Δεν ήταν, όμως, μόνο στη Φλώρινα που ο υδράργυρος κατρακύλησε σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Μερικές από τις χαμηλότερες θερμοκρασίες σημειώθηκαν χθες στο Νευροκόπι Δράμας (-20,9 βαθμοί Κελσίου), στον Νέο Καύκασο Φλώρινας (-20,4 βαθμοί) και στα Γρεβενά (-19,9 βαθμοί).

Παράλληλα, το κύμα κακοκαιρίας προκάλεσε προβλήματα σε κάποιες περιοχές. Στη Ρόδο ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του και άλλοι δύο μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο λόγω αναθυμιάσεων από μαγκάλι που είχαν ανάψει για να ζεσταθούν ενώ αλλού βλάβες υπέστη το σύστημα ηλεκτροδότησης.

Υπό τον κίνδυνο ατυχημάτων και λόγω της ελλιπούς θέρμανσης σε κάποια σχολεία, κλειστές θα παραμείνουν και σήμερα οι σχολικές μονάδες σε αρκετές περιοχές της χώρας. Αλλωστε, οι χιονοπτώσεις στα πεδινά μπορεί να σταμάτησαν, όμως ο παγετός και οι αρνητικές ελάχιστες τιμές, όπως υποστηρίζουν οι μετεωρολόγοι, θα συνεχιστούν.

Ανεμοι έως 9 μποφόρ

Σύμφωνα με τις προγνώσεις, νέο κύμα κακοκαιρίας με ισχυρές βροχές, χιόνια στα ορεινά και ενισχυμένους νοτιάδες αναμένεται να εκδηλωθεί από σήμερα στη χώρα. Η μεταβολή του καιρού, όπως εξηγεί ο μετεωρολόγος Θοδωρής Κολυδάς, θα ξεκινήσει από τα δυτικά με τοπικές βροχές, σποραδικές καταιγίδες κυρίως στις θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές και χιονοπτώσεις στα ορεινά και ημιορεινά της ηπειρωτικής χώρας και πρόσκαιρα σε περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας με χαμηλότερο υψόμετρο. «Τα φαινόμενα, αρχικά στα δυτικά και από το απόγευμα σταδιακά στα υπόλοιπα, πιθανώς κατά τόπους θα είναι έντονα» λέει ο Θοδωρής Κολυδάς. «Οι άνεμοι θα πνέουν νότιοι – νοτιοδυτικοί 4 έως 6 μποφόρ και σταδιακά από τα δυτικά 7 και τοπικά στα πελάγη 8 έως 9 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα παρουσιάσει άνοδο και θα σημειωθεί παγετός τις πρωινές και βραδινές ώρες στα κεντρικά και βόρεια, που τοπικά στα βόρεια θα είναι ισχυρός».