Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο είναι ο διασημότερος Ελληνας αυτή την εποχή – και για πολλά χρόνια ακόμη, του εύχομαι. Λογικό ήταν λοιπόν να πάνε ομογενείς να τον τιμήσουν προ ημερών στη Βοστώνη, όπου έδινε αγώνα με την ομάδα του. Αυτό που δεν μοιάζει λογικό ήταν ότι, αντί να τραγουδήσουν τα κάλαντα, τραγούδησαν το «Μακεδονία ξακουστή» – μεγάλο λάθος, γιατί τα εκατομμύρια των θαυμαστών του Γιάννη Αντετοκούνμπο ίσως θεωρούν πλέον ότι και οι Μακεδόνες είναι μαύροι και όχι λευκοί.

Γράφω «και οι Μακεδόνες» διότι για τους νοτιότερους Ελληνες, γνωστότερους ως «χαμουτζήδες», έχει υποστηριχτεί ότι ήσαν αφρικανικής καταγωγής. Με το θέμα έχει ασχοληθεί διεξοδικά στα βιβλία του περί «Μαύρης Αθηνάς» ο Martin Bernal. Αλλά 10-20 χρόνια πριν από τον Μπερνάλ, ο Σωκράτης Λιάκος, τοπικός λόγιος από το περίφημο βλαχοχώρι Πισοδέρι της Φλώρινας και με σημαντική δουλειά για τη γλωσσολογία και την εθνολογία των Βλάχων, είχε υποστηρίξει πως, αν όχι όλοι οι χαμουτζήδες, οπωσδήποτε οι Ιωνες της Αττικής ήσαν μαύροι· είναι καταφανές άλλωστε στα νεγροειδή χαρακτηριστικά του Σωκράτη, πίστευε – και νομίζω πως έχει κάποιο δίκιο: the Greek Freak μοιάζει περισσότερο του Σωκράτη (όχι μόνο στα χαρακτηριστικά) από όσους Δωδεκαθεϊστές ή οπαδούς του «ελληνικού DNA» γνωρίζω. Ενώ οι Μακεδόνες ήσαν υπέροχο λευκό ξανθό φύλο – και οι Βλάχοι φυσικά γνήσιοι απόγονοί τους που μιλούν λατινογενή διάλεκτο επειδή ήσαν λεγεωνάριοι των Ρωμαίων.

Για το παγκόσμιο νεανικό κοινό που δεν ενδιαφέρεται για λεπτομέρειες είναι λογικό, αφού ο Γιάννης Αντετοκούνμπο είναι μαύρος, να είναι και οι υπόλοιποι Ελληνες. Αλλωστε, αν κοιτάξουν στον χάρτη, θα δουν ότι η Ελλάδα είναι πολύ κοντά στην Αφρική. Αν όσοι τον θαυμάζουν περισσότερο ψάξουν λίγο στην Google, θα βρουν τις θεωρίες του Μπερνάλ και θα θεωρήσουν, με το δίκιο τους, ότι ο κορυφαίος μπασκετμπολίστας τις επιβεβαιώνει.

Με άλλα λόγια, για όσους δεν μοιάζουν κάπως με τον Σωκράτη, ο Γιάννης Αντετοκούνμπο συνιστά εθνικό κίνδυνο. Μεγαλύτερο από το να αναγνωριστεί «μακεδονική εθνότητα και γλώσσα» στους βόρειους γείτονες, γιατί εκείνοι τουλάχιστον είναι λευκοί. Ας σταματήσουν λοιπόν να τραγουδούν το «Μακεδονία ξακουστή» για χάρη του, για να μπορούμε να λέμε ότι το μακεδονικό DNA υπερίσχυσε του χαμουτζίδικου και έτσι εξηγείται ο φαινότυπος των Νεοελλήνων, και όχι επειδή ισχύουν οι θεωρίες του Φαλμεράιερ, ότι Αλβανοί – Σλάβοι αντικατέστησαν τους προγόνους μας στα πάτρια εδάφη. Αλλιώς, όσοι συνεχίσουν να το τραγουδούν, θα αποτελούν εθνικό κίνδυνο μεγαλύτερο και από τον κορυφαίο μπασκετμπολίστα και από τους προδότες που παραδίνουν γλώσσα και εθνότητα.