Η προσχώρηση Θεοχάρη στη ΝΔ τάραξε τα νερά καθώς πολλοί ήταν εκείνοι που προεξοφλούσαν ότι θα στηρίξει τη συμφωνία των Πρεσπών. Οι εξελίξεις τούς διέψευσαν. Η πληροφορία ότι ο Χάρης Θεοχάρης θα συναντούσε τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο γραφείο του στο ισόγειο της Βουλής σήμανε έναν μίνι «συναγερμό».

Η ικανοποίηση του ίδιου – και μάλλον η ανακούφισή του, αφού επί πολλούς μήνες αναζητούσε πολιτική στέγη – δεν κρυβόταν. Ηταν τόση δε, που έσπευσε να στείλει ο ίδιος επιστολή στον Πρόεδρο της Βουλής με την οποία ανακοίνωνε ότι προσχωρεί στη ΝΔ, κάτι όμως που δεν προβλέπεται, καθώς την επιστολή τη στέλνει ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, εν προκειμένω ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ετσι η επιστολή Θεοχάρη δεν πήρε ούτε αριθμό πρωτοκόλλου από το γραφείο του Βούτση, ο οποίος αργότερα διάβασε στην Ολομέλεια την κανονική επιστολή Μητσοτάκη.

Υπερψήφισε ο Σαρίδης

Η εξέλιξη με τον πρώην ανεξάρτητο Θεοχάρη δεν άρεσε στην πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ. Απόδειξη ότι την ώρα που ανακοινώθηκε η ένταξή του στην ΚΟ της ΝΔ ακούστηκαν από τα βουλευτικά έδρανα γιουχαΐσματα, ενώ οι νεοδημοκράτες χειροκρότησαν. Πάντως κινητοποιήθηκε το συριζαϊκό στρατόπεδο, το οποίο έσπευσε από νωρίς διά των Φλαμπουράρη και Καλογήρου να «πολιορκήσει» τον Γιάννη Σαρίδη που συντάχθηκε με τον κυβερνητικό προϋπολογισμό. Ο υπουργός Επικρατείας είπε ότι τα νομοθετήματα που προωθεί η κυβέρνηση έχουν ταξική μεροληψία υπέρ των αδυνάτων, όπως έχει και η πρόταση νόμου του Σαρίδη (για το όριο της φτώχειας), ενώ ο υπουργός Δικαιοσύνης δήλωσε ότι θα ληφθούν νομοθετικές προτάσεις «και από βουλευτές πέραν της κυβερνητικής πλειοψηφίας», εννοώντας φυσικά τον Σαρίδη, ο οποίος υπερψήφισε μεν τον προϋπολογισμό, αλλά δηλώνει ότι δεν αποχωρεί από την ΕΚ ούτε ο Λεβέντης θέλει να τον διαγράψει για να μη διαλυθεί η ΚΟ του.

Απολογισμός Καμμένου

Ως… αποχαιρετισμό στα όπλα ερμήνευσαν ορισμένοι τον απολογισμό που έκανε ο Καμμένος για το έργο που επιτέλεσαν ένας προς έναν οι υπουργοί που συμμετέχουν εκ μέρους των ΑΝΕΛ στη συγκυβέρνηση – εκτός του εξωκοινοβουλευτικού Τέρενς Κουίκ, για τον οποίο δεν είπε ούτε λέξη. Θεωρήθηκε ότι το κάνει ενόψει της αποχώρησής του λόγω της συμφωνίας των Πρεσπών. Ο ίδιος πάντως στην ομιλία του δεν έκανε κανέναν σοφότερο για τις τελικές επιλογές του. «Θα δούμε ποιος θα πάρει εθνική θέση και ποιος θα πάρει την ευθύνη» αρκέστηκε να πει. Πάντως, δεν πέρασε απαρατήρητο ότι και αυτή τη φορά δεν ήταν στην αίθουσα για να τον ακούσει ο Πρωθυπουργός – όπως συνέβη πρόσφατα κατά τη συζήτηση για τη μη περικοπή των συντάξεων.