Πολύ κακό για το τίποτα

Αγωνιστικός, όπως πάντα, ο πρόεδρος Αλέξης, έκανε ό,τι περνούσε από το χέρι του να αποτελέσει η συγκέντρωση της Παρασκευής στο Παλέ ντε Σπορ για τη Μακεδονία σοβαρό πολιτικό γεγονός και επιπλέον μια ικανή απόδειξη ότι ο πρόεδρος δεν μασάει μπροστά στις απειλές των χρυσαυγιτών και των ακροδεξιών.

Πλην όμως, και παρά τις φιλότιμες προσπάθειες της ΕΡΤ να μας δείξει ότι το γήπεδο ήταν κατάμεστο, η αλήθεια είναι πως ούτε κατάμεστο ήταν, ούτε έσφυζε από παλμό, ούτε πολύ περισσότερο έδειξε πως ανακάμπτει ο ΣΥΡΙΖΑ. Δέκα – δεκαπέντε παιδιά με κάτι τσουρούτικες σημαιούλες φώναζαν συνθήματα και από γύρω μια «γερουσία» παραιτημένη άκουγε τον ομιλητή, εμφανώς εκ καθήκοντος.

Κατά την πληροφόρηση που είχα από τη Θεσσαλονίκη, το σημαντικότερο ήταν ότι παρά το γεγονός ότι η εξέδρα για τον ομιλητή είχε τοποθετηθεί κατά τέτοιο τρόπο ώστε να «φάει» και ένα τέταρτο από τις εξέδρες, δεν κατάφεραν να γεμίσουν το υπόλοιπο, παρά την κινητοποίηση που έγινε ανά τη χώρα με SMS κ.λπ. Και πως εντός της αίθουσας του Κλειστού υπήρχε ένα πλήθος αστυνομικών με πολιτικά, το οποίο ήταν διασκορπισμένο ανάμεσα στον κόσμο – έτσι πέταξαν κλωτσηδόν σε χρόνο dt εκτός γηπέδου έναν που φώναζε «Μακεδονία ξακουστή». Ακου τρέλα κι ο άλλος.

Οι άνθρωποί μου στη Θεσσαλονίκη μού είπαν επίσης ότι αν ήθελα να βαφτίσω σώνει και καλά την εκδήλωση, θα έπρεπε να της δώσω τον τίτλο «πολύ κακό για το τίποτα». Και μου ανέφεραν, τέλος, ότι για τις ανάγκες του Πρωθυπουργού, πλην του συνόλου της κυβέρνησης, η οποία επισκέφθηκε την πόλη με όλα τα συμπαρομαρτούντα (αναστέναξαν μετά τη συγκέντρωση οι ψαροταβέρνες στη Νέα Κρήνη…), «μετακλήθηκαν» 34 κλούβες των ΜΑΤ και δύο αύρες που πετάνε νερό.

Για να τον προστατεύσουν, υποτίθεται, τον λαοφιλή από 200 τρελαμένους που είχαν συγκεντρωθεί στην παραλία για να φωνάξουν υπέρ της Μακεδονίας που είναι ελληνική…

(Ερώτηση άνευ απαντήσεως: μετά τη νέα θέση Καμμένου για το τι πρέπει να γίνει με τη συμφωνία των Πρεσπών – τώρα παρέμβαση του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών – μήπως να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε σοβαρά ότι ο Καμμένος δεν τα κάνει μόνος του αυτά, αλλά σε συνεννόηση με τον Τσίπρα;)

Ο κυνικός πρώην υπουργός

Σάββατο πρωί, τηλεφωνήθηκα με σημαίνον στέλεχος της ΝουΔου, πρώην υπουργό (δεν γράφω το όνομά του – και θα κατανοήσετε πλήρως τους λόγους γιατί το αποφεύγω, διαβάζοντας τι μου είπε, εν συνεχεία), για το πώς «είδε» το συνέδριο, πλην όμως η απάντηση με εξέπληξε. «Δεν πήγα στο συνέδριο και δεν πρόκειται και να περάσω ούτε σήμερα (προχθές)»!

– Κάνετε κάποιου είδους διαμαρτυρία; ρώτησα με έναν ελαφρά ειρωνικό τόνο στη φωνή, πρέπει να παραδεχθώ.

– Οχι, απλώς αποφεύγω τα συνέδρια, διότι πιστεύω ότι αυτά πραγματοποιούνται για μας και μόνο. Οχι για την κοινωνία. Η κοινωνία γύρω μας δεν ενδιαφέρεται. Εξού και δεν αποτελούν πολιτικό γεγονός μείζονος σημασίας.

– Μα τι λέτε, εδώ ο πρόεδρός σας σάλπισε το προσκλητήριο για τη νίκη και, εξ όσων πληροφορήθηκα, το ίδιο έκανε και ο πρώην πρόεδρος του κόμματος κύριος Καραμανλής…

– Ακούστε, θα νικήσουμε και χωρίς προσκλητήρια. Διότι η πλειοψηφία του εκλογικού σώματος θέλει να φύγει ο ΣΥΡΙΖΑ και ό,τι εκπροσωπεί από την εξουσία. Οχι γιατί αγάπησε εμάς ή γιατί έπεσε τ’ ανάσκελα από τις θέσεις μας…

Στα όρια του κυνισμού η προσέγγιση του κυρίου υπουργού, έχω να επισημάνω…

Επιστροφή στις ρίζες

Τα καλά νέα για τη ΝουΔου όμως έρχονται από τον χώρο του παλαιού εκσυγχρονιστικού ΠΑΣΟΚ. Ο πρώην υπουργός Βασίλης Κοντογιαννόπουλος, ο οποίος είχε εγκαταλείψει τη ΝουΔου προς χάριν του κυρίου Κώστα Σημίτη και του οράματός του για τη χώρα, επανακάμπτει στην παράταξή του. Σύμφωνα με δήλωσή του, την οποία παρέλαβα νωρίς το πρωί του Σαββάτου, «δηλώνω μάχιμος και», αφήνω τον ίδιο να τα πει, δεν περιγράφω εγώ άλλο, «στρατεύομαι, ως απλός στρατιώτης, στην κεντροδεξιά παράταξη της οποίας υπήρξα ιδρυτικό στέλεχος. Στις εκλογές που επίκεινται, είμαι βέβαιος ότι ο ελληνικός λαός θα της αναθέσει για μία ακόμη φορά την ευθύνη να θεμελιώσει τη Νέα Μεταπολίτευση. Η παρουσία στην ηγεσία της του Κυριάκου Μητσοτάκη, που προσωπικά γνωρίζω από τα φοιτητικά του χρόνια, αποτελεί εγγύηση ότι θα ανταποκριθεί σε αυτή την ιστορική ευθύνη».

Αλλη μία ένδειξη των συμπληγάδων στις οποίες θα βρεθεί η Κεντροαριστερά λόγω της πόλωσης στις εκλογές…

Οι 93 λέξεις του Καραμανλή

Αυτό που με παρρησία διακηρύσσει στη δήλωσή του ο Κοντογιαννόπουλος περί του προέδρου Κυριάκου απέφυγε επιμελώς να αναφέρει ο Καραμανλής κατά τη δήλωση που έκανε προσερχόμενος στο συνέδριο της ΝουΔου. Είπε εξ ανάγκης ένα από αυτά τα βαρετά μπλα… μπλα… μπλα, ενενήντα τριών όλων κι όλων λέξεων, αλλά αναφορά στο όνομα του Κυριάκου Μητσοτάκη, πουθενά. Λέξη. Λες και είχε καταπιεί ένα μαγκάλι κάρβουνα. Ετσι, για να μην υπάρχουν αμφιβολίες για το ποιος κάνει τι και με ποιον τρόπο στο εσωτερικό της ΝουΔου…

Δεν υπάρχει σωτηρία

Στο μεταξύ γέλασα με την καρδιά μου χθες, διαβάζοντας πρωτοσέλιδα στο ΦΕΚ «Η Αυγή» περί του διχαστικού κηρύγματος που έκανε, υποτίθεται, ο πρόεδρος Κυριάκος κατά την εναρκτήρια ομιλία του στο συνέδριο της ΝουΔου, αποτυπώνοντας τη «νέα εθνικοφροσύνη». Τι το διχαστικό εκστόμισε ο Κυριάκος ο… βάρβαρος; Είπε επί λέξει «να τελειώνουμε με τον ΣΥΡΙΖΑ γι’ αυτά που πιστεύει». Το οποίο προφανώς συνιστά μέγα ατόπημα και απόδειξη δεξιάς στροφής του προέδρου Κυριάκου, διότι δεν προέβη, για παράδειγμα, σε ήπιες προτάσεις προς τους οπαδούς του, του είδους «ή εμείς ή αυτοί», «ή θα τους τελειώσουμε ή θα μας τελειώσουν» ή το ακόμη… ηπιότερο «ή θα τους φάμε ή θα μας φάνε». Ενώ ο κύριος Τσίπρας (υπεύθυνος για τα δύο πρώτα) και ο Καμμένος συνεταίρος του, «πατήρ» του τρίτου, μέσα στην ομόνοια, την ομοψυχία και την εθνική συνεννόηση!

Γι’ αυτό εγώ επιμένω σταθερά στην άποψη «δεν υπάρχει σωτηρία»…

Δημοκρατική Ευθύνη

Παρ’ όλα αυτά, δυνάμεις και επίμονοι άνθρωποι προσπαθούν μέσα σε αυτόν τον κυκεώνα του διχασμού και της σύγκρουσης να παρουσιάσουν ένα άλλο μοντέλο πολιτικής, μια άλλη, συνθετική πρόταση. Ο Αλέκος «ήμουν κάποτε ηπειρωτάρχης» Παπαδόπουλος, το πάλαι υπουργός Οικονομικών και Υγείας στις κυβερνήσεις Σημίτη, συνδημιούργησε με άλλους ανήσυχους της πολιτικής τη Δημοκρατική Ευθύνη που κινείται στον χώρο της Κεντροαριστεράς. Απόψε λοιπόν η ΔΕ οργανώνει στις 6.30, σε γνωστό ξενοδοχείο της Πλατείας Καραϊσκάκη, πολιτική εκδήλωση, στη διάρκεια της οποίας θα ανακοινώσει μεταξύ άλλων τα πρώτα ψηφοδέλτια του κόμματος για τις ευρωεκλογές και τις εθνικές εκλογές. Κατά τον μέντορα της Δημοκρατικής Ευθύνης Αλέκο Παπαδόπουλο, τα ψηφοδέλτια περιλαμβάνουν «σοβαρούς, καινούργιους στην πολιτική ανθρώπους που θέλουν να απαλλαγεί ο λαός από το δηλητήριο που έχει διαχυθεί σ’ αυτόν τα τελευταία χρόνια…».

Μακάρι, αλλά…