Ο Μαρίνος Ουζουνίδης και ο τερματοφύλακας της ΑΕΚ Βασίλης Μπάρκας πρέπει να προσευχηθούν να έχει ο Θεός καλά τον Μάριο Οικονόμου – σήμερα καλό θα ήταν να του κάνουν και το τραπέζι. Με τη σωτήρια επέμβαση που κάνει πάνω στη γραμμή του τέρματος στο τελευταίο λεπτό του αγώνα της ΑΕΚ με την ΑΕΛ, ο Οικονόμου έσωσε τον Μπάρκα και επέτρεψε στον Ουζουνίδη να παραμείνει προπονητής της Ενωσης. Ακόμα κι αν ο κόουτς δεν έχανε τη θέση του λόγω απόλυσης, το πιθανότερο είναι ότι αν η ΑΕΚ έχανε τον αγώνα, θα ζητούσε αυτοβούλως να κλειστεί σε ψυχιατρείο έπειτα αυτό που είδαν τα μάτια του.

Φάση

Η φάση είναι από τις σπάνιες. Επειτα από ενενήντα τρία λεπτά παιχνιδιού ο Μπάρκας βγήκε από την περιοχή προσπαθώντας να διώξει την μπάλα ανενόχλητος, αλλά η υπερβολική σιγουριά μερικές φορές παίζει παράξενα παιχνίδια. Η κακή του επέμβαση είχε ως αποτέλεσμα να πάρει την μπάλα ο Μπαρκάν, που μπήκε στην περιοχή και πλάσαρε στην άδεια από τερματοφύλακα εστία. Ο Οικονόμου, που ήταν ο μόνος που είχε καταλάβει ότι ο τερματοφύλακας μπορεί να κάνει λάθος, έσωσε την ΑΕΚ, τον τερματοφύλακά της και τον Ουζουνίδη από νευρικό κλονισμό με μια ψύχραιμη επέμβαση! Η ΑΕΚ παραλίγο να χάσει ένα ματς στο οποίο δυσκολευόταν μεν να δημιουργήσει, πλην όμως στο δεύτερο ημίχρονο δεν είχε κινδυνέψει και καθόλου. Ακόμα χειρότερα θα ήταν τα πράγματα για τον Μπάρκα, που από τη στιγμή που δεν έχει υπογράψει την ανανέωση του συμβολαίου του, θα ήταν κι αυτός ύποπτος για μειωμένη απόδοση, όπως ο Μπακασέτας, ο Σιμόες και ο Λαμπρόπουλος, οι οποίοι τέθηκαν εκτός ομάδας χωρίς μάλιστα κανείς τους να έχει κάνει ένα τέτοιου είδους λάθος.

Φινάλε

Αν δεν είχε αυτή την πραγματικά μεγάλη φάση στο φινάλε, δεν θα υπήρχε τίποτα σχεδόν να θυμάται κανείς από το ματς, πλην ίσως της αριστοτεχνικής διαιτησίας του Ζαχαριάδη, που έπαιξε για την ισοπαλία ελπίζοντας να μη βρει τον μπελά του. Ο διαιτητής από τη Θεσσαλονίκη υπέδειξε συνολικά 42 φάουλ κι αν προσθέσουμε και τα εννέα κόρνερ μπορεί κανείς να καταλάβει γιατί ήταν σχεδόν αδύνατο να παιχθεί ποδόσφαιρο! Με συνολικά 51 στημένες φάσεις ο χρόνος που είχαν οι ομάδες να τρέξουν και να δημιουργήσουν ήταν ελάχιστος. Ο ρέφερι δεν πέρασε απαρατήρητος, αλλά δεν έκανε και το μεγάλο λάθος. Γενικά στην Ελλάδα οι διαιτητές μοιάζουν ευχαριστημένοι αν δεν παίζεται ποδόσφαιρο. Αν οι ομάδες παίζουν, τους φέρνουν συνήθως σε δύσκολη θέση, όπως ο Ολυμπιακός π.χ. Χθες στο Γεώργιος Καραϊσκάκης ο φρέσκος διεθνής διαιτητής Διαμαντόπουλος αρνήθηκε να δώσει ένα πέναλτι στο 17ο λεπτό του αγώνα, για το οποίο δύσκολα θα είχαν αντίρρηση οι παίκτες της Λαμίας, αν το ματς γινόταν χωρίς διαιτητή. Πάντως με βάση όσα έχουν γίνει τον τελευταίο καιρό στα ματς του Ολυμπιακού, αυτή η διαιτησία μπορεί να χαρακτηρισθεί εξαιρετική: έτσι κι αλλιώς πέναλτι στον Ολυμπιακό δεν δίνει κανένας έλληνας διαιτητής!

Περίπατο

Οι παίκτες του Πέδρο Μαρτίνς έχουν συνηθίσει να μην περιμένουν τίποτα από τους διαιτητές κι αυτό υπήρξε καθοριστικό στο χθεσινό ματς του Γεώργιος Καραϊσκάκης. Με τον Κώστα Φορτούνη με το περιβραχιόνιο του αρχηγού και τεράστια κέφια, ο γηπεδούχος έκανε περίπατο με τη Λαμία: προηγήθηκε με τον Γκερέρο στο μισάωρο και τελείωσε το ματς πριν φτάσουμε στο 60′, όταν ο Ελαμπντελαουί έκανε το 3-0. Σκόραρε κι ο Γιάννης Φετφατζίδης, που με το γκολ είναι τσακωμένος εδώ και κάμποσο καιρό – ωστόσο το γήπεδο τον χειροκρότησε για τη μεγάλη του θέληση. Ο Ολυμπιακός πέτυχε τη δεύτερη πιο μεγάλη σε έκταση νίκη του στο πρωτάθλημα (μετά το 5-0 με τον ΠΑΣ) μολονότι δεν είχε τον Λάζαρο, τον Ποντένσε και τον Χασάν, δηλαδή τους τρεις βασικούς κυνηγούς του – ενώ του έλειψε και ο τραυματίας Ναουέλ. Ο Μαρτίνς έπαιξε με έναν μέσο παραπάνω (τον Νάτχο) κι ένα εξτρέμ λιγότερο, αλλά έδωσε απόλυτη ελευθερία κινήσεων στον Φορτούνη που ήταν εξαιρετικά δημιουργικός ως δεύτερος φορ κοντά στον Γκερέρο: ο Πορτογάλος αυτό το σχήμα θα πρέπει να το έχει στο μυαλό του και στη συνέχεια.

Ξένοι

Η συνύπαρξη του Γκιγέρμε και του Νάτχο στη μεσαία γραμμή (με έναν κόφτη κοντά τους – χθες είχε τον ρόλο ο Μπουχαλάκης) δεν είναι τόσο δύσκολη υπόθεση, ειδικά τώρα που οι δυο νεοφερμένοι ξένοι προσαρμόστηκαν. Η δε μετατόπιση του Φορτούνη στην επίθεση διευκολύνει τον Γκερέρο διότι δεν είναι μόνος. Ο Ολυμπιακός γίνεται πολύ πιο δημιουργικός, διότι υπάρχουν μέσοι που και απειλούν και παίζουν για τον Ισπανό – ο δε Φορτούνης κοντά στην περιοχή είναι πολύ επικίνδυνους. Με όλους αυτούς στο γήπεδο ο Ολυμπιακός κάνει και ευκολότερα κατοχή μπάλας: χθες χάρη σε αυτό κυρίως δεν φάνηκε η κόπωσή του από την εποποιία απέναντι στη Μίλαν.

Μακέντα

Μιλώντας για σέντερ φορ, στον ΠΑΟ πρέπει να χαίρονται για τη δουλειά που έκαναν με τον Φεντερίκο Μακέντα ο Νίκος Νταμπίζας, που τον διάλεξε και ο Γιώργος Δώνης, που δούλεψε υποδειγματικά μαζί του. Την Κυριακή που όλη η Ευρώπη παρακολουθούσε το ντέρμπι του Ανφιλντ, βλέποντας το πώς η Λίβερπουλ υπέταξε με 3-1 τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, ο πρώην ποδοσφαιριστής της κάποτε κραταιάς Γιουνάιτεντ Μακέντα πέτυχε το πέμπτο γκολ στο ελληνικό πρωτάθλημα και ήταν ο ένας από τους δυο πρωταγωνιστές του ΠΑΟ στη νίκη με αντίπαλο τον Ατρόμητο που είχε δυο δοκάρια στο ΟΑΚΑ! Το γκολ του Ιταλού είναι ένα πραγματικό ποίημα: το κάποτε παιδί-θαύμα της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ κοντρόλαρε υποδειγματικά μια βαθιά μπαλιά πενήντα μέτρων του Κάτσε, και νίκησε τον Μέγερι στην έξοδο. Είναι αμφίβολο αν αυτό το κοντρόλ κι αυτό το τελείωμα μπορούν να το κάνουν τρεις παίκτες στην Ελλάδα!

Νοβάρα

Δεν είναι παράξενα τα κατορθώματα του Μακέντα – μιλάμε για κάποιον που έχει κάνει μικρός σπουδαία πράγματα στο αγγλικό πρωτάθλημα. Παράξενο είναι πως αυτός ο παίκτης έφτασε πέρυσι να παίζει στη Νοβάρα και να περιπλανιέται στην ιταλική Β’ Εθνική και μάλιστα χωρίς να κάνει τη διαφορά! Πιθανότατα εδώ που νιώθει σημαντικός αναγεννήθηκε κυρίως ψυχολογικά.

Διούδης

Ο δεύτερος παίκτης που πιστώνεται τη νίκη του ΠΑΟ είναι ο φορμαρισμένος τερματοφύλακάς του Σωκράτης Διούδης. Ο γκολκίπερ έπιασε πέναλτι, που εκτέλεσε ο πρώτος σκόρερ του πρωταθλήματος Ευθύμης Κουλούρης – πέναλτι που είδε μόνο ο διεθνής διαιτητής Τάσος Σιδηρόπουλος, προκαλώντας τρομερό εκνευρισμό στο ΟΑΚΑ. Με δεδομένο ότι αυτό είναι το δεύτερο πέναλτι που πιάνει ο Διούδης και λαμβάνοντας υπόψη ότι ήταν ανύπαρκτο και το πρώτο που έπιασε στο Κλεάνθης Βικελίδης (το είχε τότε εκτελέσει ο Μπρούνο Γκάμα) μπορούμε να πούμε πως ο Διούδης αποκτά μια σπάνια ειδικότητα: γίνεται ο τερματοφύλακας που διορθώνει τα λάθη των διαιτητών. Ελπίζω να του το συγχωρήσουν…