Με τη Βρετανία στον κυκεώνα ενός δύσκολου Brexit, τη Γαλλία εν μέσω ταραχών και την Ιταλία έτοιμη για ανταρσία, η Ευρωπαϊκή Ενωση παίζει τώρα το χαρτί της παιδείας για να ενισχύσει τις σχέσεις μεταξύ των κρατών – μελών της. Ετσι, σχέδιο δημιουργίας «Ευρωπαϊκών Πανεπιστημίων» βρίσκεται σε εξέλιξη με τη συνεργασία τεσσάρων έως οκτώ ανώτατων ιδρυμάτων ισάριθμων κρατών – μελών της ΕΕ τα οποία θα δίνουν κοινά πτυχία.

Οι λεπτομέρειες της ίδρυσής τους συζητήθηκαν στη Σύνοδο Πρυτάνεων του Σαββατοκύριακου, που έγινε στο Καβούρι με «οικοδεσπότη» το Πανεπιστήμιο Πειραιά. Οι φοιτητές των πανεπιστημίων αυτών θα μπορούν στο μέλλον να παίρνουν μαθήματα από όλα τα πανεπιστήμια που θα συνεργάζονται, να αλλάζουν προορισμούς στην παρακολούθησή τους και τελικά να λαμβάνουν έναν κοινό προπτυχιακό ή μεταπτυχιακό τίτλο.

ΤΟ ΑΥΤΟΝΟΗΤΟ. Πάντως τα ελληνικά πανεπιστήμια από την πλευρά τους ζήτησαν από τον υπουργό Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου το αυτονόητο: προπτυχιακά προγράμματα στην αγγλική γλώσσα και δυνατότητα προγραμμάτων εξ αποστάσεως εκπαίδευσης! «Η Σύνοδος των Πρυτάνεων προσβλέπει στην περαιτέρω διεθνοποίηση των ελληνικών πανεπιστημίων μέσω της προσέλκυσης φοιτητών και διδασκόντων από όλο τον κόσμο» ανέφεραν οι πρυτάνεις.

«Για τον σκοπό αυτό, είναι απαραίτητη η άρση των θεσμικών εμποδίων που καθιστούν σχεδόν αδύνατη τη δημιουργία ξενόγλωσσων προγραμμάτων προπτυχιακών σπουδών και την πρόσληψη με ανοικτές διαδικασίες διεθνούς επιστημονικού δυναμικού. Τα ξενόγλωσσα προπτυχιακά προγράμματα θα πρέπει να μπορούν να οργανώνονται, χωρίς να είναι απαραίτητη η συνεργασία με το Διεθνές Πανεπιστήμιο, το οποίο βρίσκεται σε διαδικασία αλλαγής του χαρακτήρα του. Επίσης τα εξ αποστάσεως προγράμματα πρέπει να μπορούν να οργανώνονται από τα ΑΕΙ χωρίς να είναι απαραίτητη η συνεργασία τους με το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο» τόνισαν.

Στη σύμπραξη μεταξύ ανώτατων Ιδρυμάτων της ΕΕ (με τη συμμετοχή απαραιτήτως εταίρων εκ της Ανατολικής Ευρώπης), τα ελληνικά ΑΕΙ δέχτηκαν να ξεκινήσουν συζητήσεις, εκφράζοντας βέβαια κάποιες επιφυλάξεις για το πόσο εύκολα θα μπορεί να γίνει αντιστοίχιση μεταξύ του προγράμματος σπουδών όσων συνεργάζονται. Το σχέδιο ωστόσο είναι μεγαλεπήβολο, καθώς δημιουργεί τις προϋπόθεσης για τη δημιουργία υπεριδρυμάτων που θα υπηρετήσουν μέσω της παιδείας την επαναθεμελίωση της ευρωπαϊκής ιδέας. Μάλιστα, επειδή ήδη έχει εκδηλωθεί σχετικό ενδιαφέρον, από ελληνικά ΑΕΙ, όπως τα Πανεπιστήμια Αθηνών, Πατρών και το Αριστοτέλειο Θεσσαλονίκης, ο υπουργός Παιδείας δεσμεύτηκε να προωθήσει στη Βουλή τις αναγκαίες ρυθμίσεις. Η Σύνοδος Πρυτάνεων ζήτησε ακόμη «φοιτητική κινητικότητα εντός του ίδιου ή μεταξύ των ΑΕΙ της χώρας».

ΝΕΟ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΟ. Σχετικά με το νέο θεσμικό πλαίσιο εισαγωγής των φοιτητών στα ΑΕΙ, η Σύνοδος Πρυτάνεων ζήτησε τη συμμετοχή της στη διαβούλευση για το νέο Εξεταστικό καθώς και «ουσιαστικό λόγο για τον αριθμό των εισακτέων, τον τρόπο και τα κριτήρια επιλογής των φοιτητών τους». Ο υπουργός Παιδείας πρότεινε συνδρομή των πανεπιστημίων ώστε να αναμορφωθούν αντιστοίχως και τα προγράμματα σπουδών του Λυκείου. Τέλος, ο Γαβρόγλου ανακοίνωσε την επιδότηση με 10.000 ευρώ για καθένα μεταπτυχιακό που είτε είναι δωρεάν είτε έχει πολύ χαμηλά δίδακτρα.