Ενας χρόνος παράταση δίνεται – με τροπολογία που κατατέθηκε σε σχέδιο νόμου του υπουργείου Περιβάλλοντος – στους ιδιοκτήτες ακινήτων προκειμένου να διορθώσουν τα λάθη τους στις δηλώσεις στο Κτηματολόγιο για τις περιοχές που κηρύχτηκαν υπό κτηματογράφηση πριν από την έναρξη της ισχύος του Ν. 3481/2006.

Ετσι, το χρονικό όριο φθάνει πλέον τα 15 χρόνια. Κι αυτό υπό την προϋπόθεση πως η προθεσμία άσκησης αγωγής για διόρθωση ανακριβούς πρώτης εγγραφής δεν έχει λήξει πριν από τις 30 Νοεμβρίου 2018.

Σημειώνεται πως η ΠΟΜΙΔΑ ζητάει την παράταση προθεσμίας διόρθωσης αρχικών εγγραφών στο Κτηματολόγιο και την άμεση επίλυση του ιδιοκτησιακού προβλήματος των εκτός σχεδίου ακινήτων. Ειδικότερα, διεκδικεί να παραταθεί η προθεσμία διόρθωσης μέχρι τη συμπλήρωση εικοσαετίας από την έναρξη λειτουργίας κάθε Κτηματολογικού Γραφείου.

Επιπλέον, σύμφωνα με τα όσα προβλέπονται στις νομοθετικές ρυθμίσεις, σε ό,τι αφορά τις άδειες επισκευής των κτισμάτων σε πυρόπληκτες και σεισμόπληκτες περιοχές, αυτές που δεν είχαν λήξει έως την 1η Μαρτίου 2011 παρατείνονται έως τις 31 Δεκεμβρίου 2019.

Παράλληλα, δίνεται τριετής παράταση στις οικοδομικές άδειες που είχαν εκδοθεί το ’93 (με σχετικό ΠΔ) αλλά και στις άδειες που εκδόθηκαν με τον Νόμο 4030/2011 (αφορά τον νέο τρόπο έκδοσης οικοδομικών αδειών) που λήγουν ή έληξαν μέσα στο 2018 εξαιτίας της «δυσμενούς οικονομικής συγκυρίας», όπως σχετικά επισημαίνεται στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Περιβάλλοντος.