Δεν είναι μόνον η υπερσυγκέντρωση εκλογικών αναμετρήσεων που καθιστά το 2019 κομβικό έτος για τη χώρα. Αναμφίβολα, μια πολιτική σύγκρουση σε όλα τα πεδία – εθνικές εκλογές, ευρωεκλογές και αυτοδιοικητικές κάλπες – θα διαμορφώσει έναν νέο πολιτικό χάρτη, ανανεώνοντας και το πολιτικό προσωπικό, αλλά κρισιμότερο δείχνει το ερώτημα προς ποια κατεύθυνση θα κινείται η Ελλάδα δώδεκα μήνες αργότερα. Και μέσα σε ποια Ευρώπη.

Το προεκλογικό κλίμα έχει ήδη φουντώσει πριν ακόμη αλλάξει ο χρόνος και το πολωτικό σκηνικό έχει σχεδόν προεξοφληθεί, ενώ εκφράζονται ανησυχίες ότι μπορεί στιγματισθεί και από ασυνήθιστες καταστάσεις πολιτικής αγριότητας. Νωρίτερα ή αργότερα μέσα στο 2019, η χώρα θα εκλέξει νέα Βουλή και νέα κυβέρνηση, ενώ το ορόσημο του Μαΐου – με τις κάλπες για δήμους, περιφέρειες και την Ευρωβουλή – θα συντηρήσει τουλάχιστον μια πεντάμηνη εκλογική ατμόσφαιρα. Είναι ζητούμενο εάν μέσα σε αυτό το σκηνικό η οικονομία και μαζί της η κοινωνία και, εν τέλει, η χώρα, μπορούν να βρουν έναν ομαλό δρόμο ανάπτυξης που οδηγεί με ασφάλεια και στη μεταμνημονιακή εποχή.

Το 2019 είναι μια κρίσιμη χρονιά σχεδόν για όλες τις πολιτικές δυνάμεις. Για τον ΣΥΡΙΖΑ, εκτός από τη μάχη διατήρησης της κυβερνητικής εξουσίας που προέκυψε μάλλον ταχέως μέσα στο γκρίζο μνημονιακό τοπίο, σημαντικό στοίχημα δείχνει και η εδραίωση ως βασικός πρωταγωνιστής σε ένα νέο διπολικό σύστημα. Για τη ΝΔ, η επανάκτηση των κυβερνητικών σκήπτρων προβάλλει ως μονόδρομος, ενώ για το Κίνημα Αλλαγής και τον ευρύτερο χώρο της Κεντροαριστεράς, η προσπάθεια για μια δυναμική επιστροφή δείχνει να συμβαδίζει και με μία μάχη πολιτικής επιβίωσης. Η προοπτική μιας πολιτικής αλλαγής δημιουργεί νέα δεδομένα και διαμορφώνει νέες ισορροπίες, αλλά οι διαδοχικές κάλπες του ’19 μπορεί για όλους τελικώς να αφήσουν ανοικτές πολλές εκκρεμότητες.

Η νέα χρονιά είναι κρίσιμη και στο πεδίο των εθνικών θεμάτων. Στο Σκοπιανό, όσα έχουν δρομολογηθεί από τη συμφωνία των Πρεσπών θα ολοκληρωθούν ή θα ναυαγήσουν μέσα στην άνοιξη, ενώ η κινητικότητα που καταγράφεται στο Κυπριακό και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, παράλληλα με το ενεργειακό παιχνίδι, μπορεί να οδηγήσει σε ραγδαίες εξελίξεις. Η νέα Ευρώπη, εξάλλου, που θα αναδειχθεί από τις ευρωεκλογές και ο νέος συσχετισμός δυνάμεων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι επίσης ζητούμενο εάν θα ευνοεί τους ελληνικούς σχεδιασμούς. Πριν ακόμη ξεκινήσει, το 2019 δείχνει πως θα καθορίσει πολλές χρονιές.