Ο κόσμος καίγεται κι εμείς ασχολούμεθα κατά πόσο ξεχείλωσαν οι φανέλες του Τοροσίδη, του Σισέ και των άλλων ποδοσφαιριστών του Ολυμπιακού από τα τραβήγματα των αμυντικών της Ξάνθης. Σ’ ένα πρωτάθλημα που ευθύς εξαρχής ξέρουμε τον πρώτο και τον τελευταίο. Τους άλλους, ψηλά – χαμηλά, στην πορεία θα τους βρούμε. Κι αν στο πρωτάθλημα του ποδοσφαίρου ο καθείς το πολεμάει με τον τρόπο του, στο πρωτάθλημα της ζωής, στο πρωτάθλημα της καθημερινότητας, κυριαρχούν οι Απόλλωνες των δύο βαθμών και των τεσσάρων προπονητών. Στη Γαλλία τα Κίτρινα Γιλέκα κάνουν την όποια επανάστασή τους. Στην Ελλάδα έπεσε το σύστημα για το κοινωνικό μέρισμα. Στην Ελλάδα, μία φορά βγήκαν στους δρόμους. Ο αχταρμάς των αγανακτισμένων. Αποτέλεσμα; Να γίνουν γνωστοί και διάσημοι από τους πύρινους λόγους που έβγαζαν στην Πλατεία, Βαρουφάκης και Κατρούγκαλος. Να γίνουν υπουργοί.

Γραβάτα

Να έρθει η Αριστερά στην κυβέρνηση κι ύστερα από τέσσερα χρόνια να επαίρεται για το περιβόητο κοινωνικό μέρισμα. Τα ψίχουλα, τα ρέστα από την υπερφορολόγηση που δίνει πίσω. Κάτι σαν πουρμπουάρ. Η κυβέρνηση να είναι υπερήφανη που 3,5 εκατομμύρια οικογένειες χαρακτηρίζονται και με τη βούλα φτωχές και αναξιοπαθούσες. Και εξ αυτού, δικαιούνται το μπαξίσι που λέγαμε. Για να τη βγάλουν τώρα τις γιορτές. Για τους άλλους έντεκα μήνες του χρόνου, έχει ο Θεός. Την ίδια ώρα, έχεις έναν Πρωθυπουργό που λες και το έχει ρίξει στην τρελή: «Είναι κατάκτηση ότι μπαίνω στο Κρεμλίνο, τον Λευκό Οίκο, το Βατικανό, την Downing Street και στο Πεκίνο και παντού χωρίς γραβάτα» δήλωσε ο πάντα χαμογελαστός και χαρούμενος Αλέξης. Ζώντας στον δικό του κόσμο. Κι εκεί που νομίζεις ότι τα έχεις δει όλα, έρχεται ο Πάνος Καμμένος να ξεπεράσει τον εαυτό του. Με νέο ατομικό ρεκόρ στο αγώνισμα της σαχλαμάρας.

Ερανος

Με το άνοιγμα λογαριασμού για την αγορά νέων φρεγατών. Δηλώνοντας ότι «πρώτος εγώ θα καταθέσω τον μισθό μου». Με τον εν λόγω Καμμένο να πετάει στη συνέχεια το υπονοούμενο: «Σε λίγο η περιοχή ευθύνης του Πολεμικού μας Ναυτικού θα μεγαλώσει. Αρα θα μεγαλώσουν και οι ανάγκες του Στόλου». Δηλαδή θα επεκτείνουμε τα θαλάσσια σύνορά μας. Σε λίγο. O tempora o mores. Τι άλλο θ’ ακούσουν τ’ αφτιά μας, τι άλλο θα δουν τα μάτια μας. Η Ελλάδα ξαναγυρίζει, εν καιρώ ειρήνης, στο 1940 και στη «φανέλα του στρατιώτη» της βασίλισσας Φρειδερίκης. Κι εμείς ασχολούμεθα με τη φανέλα του Τοροσίδη (φωτογραφία πάνω), που ξεχείλωσε από τα τραβήγματα των αμυντικών της Ξάνθης. Για να μην ξεχνιόμαστε, ο Καμμένος δεν είναι ιδιώτης. Δεν κάνει έρανο ως εκπρόσωπος της Ελπίδας, του Χαμόγελου του Παιδιού. Ως υπουργός μαζεύει λεφτά. Ως υπουργός της κυβέρνησης που σκορπάει λεφτά για να διορίζει αβέρτα πάγκα μετακλητούς υπαλλήλους.

Δάχτυλο

Οταν ο Σάμιουελ Τζόνσον βρετανός συγγραφέας και ποιητής (1709-1784) έλεγε «ο πατριωτισμός είναι το τελευταίο καταφύγιο των απατεώνων», σαφώς και δεν είχε υπόψη του τον έλληνα ΥΠΕΘ. Που αποδεικνύει άλλωστε, τον πατριωτισμό του με την κατάθεση ενός μισθού. Είναι ο ίδιος Καμμένος που πριν από λίγους μήνες κούναγε το δάχτυλο στους πυρόπληκτους στο Μάτι «μαζί τα κάψαμε». Εγκαλώντας τους ότι έχτιζαν χωρίς άδειες, καθιστώντας ατομικό ζήτημα τον πολεοδομικό σχεδιασμό που αποτελεί αποκλειστική ευθύνη του κράτους. Κι έρχεται η κυβέρνηση που κατήγγειλε τις παθογένειες δεκαετιών, σαν υπεύθυνες για τις πλημμύρες και τις φωτιές, να νομιμοποιήσει τα αυθαίρετα μ’ έναν νόμο κι ένα άρθρο. Μια αίτηση, ένα παράβολο 250 ευρώ, ένα πρόστιμο που καταβάλλεται σε 100 μηνιαίες δόσεις και με έκπτωση 33% αν πρόκειται για πρώτη και μοναδική κατοικία. Εκλογές έρχονται. Αλλο τι λέμε, άλλο τι κάνουμε.

Φιάσκο

Κι επειδή όταν παίρνουν φόρα κατηφόρα κι ο Θεός ο ίδιος δεν τους σταματά, περιχαρής ο Φώτης Κουβέλης γνωστοποίησε το μεγάλο ενδιαφέρον επενδυτών για δέκα λιμάνια. Αλεξανδρούπολης, Βόλου, Ηρακλείου, Καβάλας, Πάτρας, Κέρκυρας κ.λπ. Τονίζοντας ότι «πρόκειται για επενδύσεις σημαντικού αναπτυξιακού χαρακτήρα για τη χώρα». Οταν η «Αριστερά» ήταν στην αντιπολίτευση, επρόκειτο για εκποίηση των ασημικών της δημόσιας περιουσίας από τους προσκυνημένους γερμανοτσολιάδες. Σήμερα που (προσπαθούμε να) τα κάνουμε εμείς, είναι ανάπτυξη. Κι όταν τα κάνεις μαντάρα στα σοβαρά, βλέπε συμφωνία Πρεσπών, θα είσαι σε θέση να διαχειριστείς την καθημερινότητα; Το φιάσκο της υπόθεσης Ριχάρδου δείχνει το μέγεθος της ανευθυνότητας, της προχειρότητας και του άρπα κόλλα. Ενας πρωθυπουργός που προσπαθεί απεγνωσμένα να πιαστεί απ’ ό,τι βρεθεί μπροστά του. Μπας και σταθεί όρθιος.

Αβασάνιστα

Μια χολιγουντιανή υπερπαραγωγή με 60 συλλήψεις, πλούσιο υλικό από τα «κλοπιμαία» και τον Πρωθυπουργό να πανηγυρίζει στη Βουλή. Να μεταφέρει αβασάνιστα ό,τι του είπαν οι επιτελείς του. Κι ύστερα ήρθε ο Κούγιας και η υπόθεση κατέληξε σε «Θου Βου φαλακρός πράκτωρ» (φωτογραφία κάτω). Δυστυχώς όμως, δεν έχουμε να κάνουμε με τον παλιό καλό ελληνικό κινηματογράφο. Περί της πραγματικότητας πρόκειται.