Το κεντρικό σύνθημα της ΝΔ «Ελλάδα Μπορούμε» – και του 12ου τακτικού της συνεδρίου φυσικά – ήταν γραμμένο σε αφίσες παντού στο Metropolitan Expo. Λογικό, συνόψιζε όχι μόνο όσα είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από βήματος, αλλά και το μήνυμα που θέλει να στείλει το κόμμα ενόψει της μητέρας των εκλογικών μαχών, της εθνικής κάλπης του 2019. Για την ακρίβεια, βέβαια, η Πειραιώς μέσα από τη συνάντηση του κορυφαίου της κομματικού οργάνου δεν επιθυμεί απλά να σαλπίσει κατά το δημοσιογραφικό κλισέ το τελευταίο σάλπισμα πριν από τις κάλπες, θέλει και να εκπέμψει και το μήνυμα της κυβερνητικής της ετοιμότητας. Πως έχει, δηλαδή, σχέδιο για την επόμενη μέρα – το οποίο για πολλούς τομείς της κυβερνητικής πολιτικής είναι ήδη γραμμένο. Με άλλα λόγια, δεν ήταν τυχαία η επιλογή του γαλάζιου αρχηγού να παρουσιάσει ενώπιον των 3.000 συνέδρων και των 2.000 παρατηρητών σημεία του νεοδημοκρατικού προγράμματος.

Δεν ήταν τυχαία επειδή σκοπός του είναι να καταστήσει σαφές πως το κόμμα του είναι έτοιμο να κάνει τις παρεμβάσεις εκείνες που θα βελτιώσουν την καθημερινότητα πολλών κοινωνικών κατηγοριών. Αρα, και πως η κεντροδεξιά παράταξη είναι ένα κατεξοχήν λαϊκό κόμμα. Γι’ αυτό ο πρόεδρος της ΝΔ προανήγγειλε πως ο κατώτατος μισθός θα αυξάνεται με διπλάσιο ρυθμό από την ετήσια αύξηση του ΑΕΠ. Γιατί, όπως χαρακτηριστικά είπε, «το μέρισμα της ανάπτυξης πρέπει να επιστρέφει στην κοινωνία, ώστε να προχωράμε όλοι μαζί μπροστά και να μη μένει κανείς πίσω». Πρακτικά η υπόσχεση αυτή σημαίνει ότι αν, όπως προβλέπεται, η ελληνική οικονομία αναπτυχθεί με 10% την επόμενη τριετία, ο κατώτατος μισθός θα αυξηθεί κατά 20%. Δηλαδή θα επανέλθει σταδιακά στα 703 ευρώ. Και δεσμεύθηκε για την παροχή βοήθειας 2.000 ευρώ στις νέες οικογένειες για κάθε νέο παιδί που θα γεννιέται στην Ελλάδα.

«Οχι» στον διχασμό. Η μητσοτακική ομιλία είχε αποφασιστεί από νωρίς πως δεν πρέπει να είναι διχαστική, αλλά θετική. Για αυτό και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης τόνισε πως «η ΝΔ είναι το κόμμα των πολλών. Είναι η παράταξη που ενώνει τους Ελληνες και γεφυρώνει τα ρήγματα που η κρίση προκάλεσε στην ελληνική κοινωνία». Οι φράσεις του αυτές φανερώνουν, πάντως, και τους εκλογικούς του στόχους. Η Πειραιώς στοχεύει σε αρκετές δεξαμενές ψηφοφόρων. Μεσαία τάξη, νέους, άνεργους, χαμηλοσυνταξιούχους. Σε όσους, δηλαδή, όλα δείχνουν ότι έχουν απογοητευτεί από τον ΣΥΡΙΖΑ. Στοχεύει, όμως, και σε αυτούς που δεν προσήλθαν στις προηγούμενες κάλπες καθώς και τους αναποφάσιστους. Η συμμετοχή είναι ένα μεγάλο στοίχημα για τη ΝΔ, επειδή δεν είναι λίγοι εκείνοι στους κόλπους της που πιστεύουν ότι αν πείσουν εκ νέου τους ψηφοφόρους που κάποτε τους ψήφιζαν, τους γύρισαν όμως την πλάτη στις τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις, θα μπορούσαν να εξασφαλίσουν την αυτοδυναμία.

Ισχυρή δόση είχε προβλεφθεί και στην αντιπολιτευτική συνταγή. «Φύγετε για να πάει επιτέλους η Ελλάδα μπροστά» ήταν το προγραμματισμένο σύνθημα του Μητσοτάκη, στοχεύοντας τον Αλέξη Τσίπρα σε όλα τα πεδία – από το Σκοπιανό μέχρι τη διάλυση της μεσαίας τάξης.