Σήμερα στις έξι και μισή το απόγευμα η ΝΔ θα καλωσορίσει τους περίπου 3.000 συνέδρους, τους 2.000 παρατηρητές και τους επισκέπτες στο 12ο τακτικό της συνέδριο. Για την ακρίβεια, θα τους καλωσορίσει ο πρόεδρος του συνεδρίου Βαγγέλης Μεϊμαράκης κι έπειτα στο βήμα θα ανέβει ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Πέρα, όμως, από τα τελετουργικά που ντοπάρουν τους νεοδημοκράτες με την απαραίτητη δόση κομματικού πατριωτισμού, η αξιωματική αντιπολίτευση έχει βάλει τρεις σημαντικούς στόχους για αυτό της το συνέδριο: να αναδείξει την κοινωνική της πολιτική, να εκπέμψει το μήνυμα της κυβερνητικής ετοιμότητας και να προετοιμάσει τα στελέχη της για την πρώτη εκλογική αναμέτρηση που όλα δείχνουν πως μπορεί να κριθεί στα σόσιαλ μίντια.  Η Πειραιώς, βέβαια, από χθες έχει προσθέσει κι έναν ακόμη συνεδριακό στόχο. Να αποδείξει πως οι σχέσεις της με την ευρωπαϊκή πολιτική της οικογένεια, το ΕΛΚ, είναι άριστες. Η απάντηση που δίνουν στη χθεσινή ανακοίνωση του πρωθυπουργικού γραφείου – σύμφωνα με την οποία, «μετά τις χυδαιότητες που εκστόμισε ο κ. Μητσοτάκης περί συναλλαγής και ενώ αποφεύγει να πει ποιοι ευρωπαίοι ηγέτες συμμετείχαν σε αυτήν με τον Πρωθυπουργό, δεν τόλμησε να πάει στην προσύνοδο του ΕΛΚ που είναι σήμερα, με πρόσχημα το συνέδριο της ΝΔ που είναι αύριο» – είναι πως η απουσία του Μητσοτάκη από τη συγκεκριμένη προσύνοδο είναι γνωστή ήδη από την Κυριακή.

ΥΨΗΛΟΙ ΠΡΟΣΚΕΚΛΗΜΕΝΟΙ. Επισημαίνουν δε ότι «θα παραστεί το ΕΛΚ στο συνέδριο της ΝΔ και μάλιστα στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο». Αναφέρονται σε δύο από τους υψηλούς προσκεκλημένους τους, τον υποψήφιο της ευρωπαϊκής Κεντροδεξιάς για τη θέση του προέδρου της Κομισιόν Μάνφρεντ Βέμπερ και τον εκπρόσωπο της Επιτροπής και του προέδρου της Ζαν – Κλοντ Γιούνκερ, Μαργαρίτη Σχοινά.

Στις συριζαϊκές κατηγορίες περί απομόνωσης της ΝΔ από τους εταίρους της στο  ΕΛΚ, εξαιτίας όσων είπε από το βήμα της Βουλής ο πρόεδρός της περί ανταλλαγής της μη περικοπής των συντάξεων με το Μακεδονικό, απαντούν με μια χθεσινή παρέμβαση του Βέμπερ.

Ο Γερμανός προϊδέασε για όσα κομίζει στην Αθήνα (με συνέντευξη στο capital.gr), λέγοντας: «Μπορώ να σας πω με βεβαιότητα ότι πολλοί άνθρωποι στην οικογένεια του ΕΛΚ και πέραν αυτής εξετάζουν πολύ προσεκτικά τα πράγματα που κάνουν ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η ΝΔ στην Ελλάδα: μιλώντας τη γλώσσα της αλήθειας, εκθέτοντας προτάσεις πολιτικής που μπορούν να ενώσουν τον ελληνικό λαό με αυτό που κάνουν. Αυτή είναι πράγματι η σωστή προσέγγιση». Σύμφωνα, πάντως, με κυβερνητικές πηγές, ο ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί – που δεν ανήκει στο ΕΛΚ – κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχε με τον Αλέξη Τσίπρα, στο περιθώριο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, στις Βρυξέλλες, εξέφρασε στον έλληνα Πρωθυπουργό τη δυσαρέσκειά του για τις μητσοτακικές δηλώσεις.

Παρά τις επιθέσεις από το κυβερνητικό στρατόπεδο, οι γαλάζιοι εστιάζουν από χθες στην τριήμερη συνάντηση του ανώτατου κομματικού τους οργάνου. Κι αυτό επειδή, όπως λέει και ο ίδιος ο αρχηγός τους, εκείνη επικεντρώνεται «στη συνειδητοποίηση ότι όχι μόνο αξίζουμε καλύτερα, αλλά και ότι μπορούμε καλύτερα. Μπορούμε, όλοι μαζί, να κάνουμε πράξη ένα τολμηρό σχέδιο που θα βελτιώνει τη ζωή όλων των Ελλήνων. Ενα Σχέδιο που χτίζει σε όλα όσα έχουμε δεσμευθεί τα τελευταία τρία χρόνια. Ενα ρεαλιστικό, εθνικό Σχέδιο, ενόψει των 200 ετών από την επανάσταση για την ανεξαρτησία μας. Ενα Σχέδιο που οικοδομείται γύρω από 10 πεδία για να γίνει η Ελλάδα του 2021 η Ελλάδα που ονειρευόμαστε».

Το απόσπασμα είναι από τον πρόλογο ενός μικρού βιβλίου που θα διανέμεται από σήμερα σε όλους όσοι βρεθούν στο Metropolitan Expo, με το οποίο η Πειραιώς θέλει να παρουσιάσει συνοπτικά τις προτάσεις που έχει επεξεργαστεί και εκφράσει τα τελευταία δυόμισι χρόνια. Με άλλα λόγια, το κυβερνητικό της πρόγραμμα για μια σειρά θεμάτων, αλλά με ιδιαίτερη έμφαση σε αυτό που αποκαλούμε κοινωνική πολιτική.

Η ΙΕΡΑΡΧΗΣΗ ΤΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ. Μια πρώτη κωδικοποίηση των θεμάτων που ιεραρχούνται ψηλά σε μια διακυβέρνηση ΝΔ προσφέρει ο συγκεκριμένος μητσοτακικός πρόλογος. Το σχέδιό τους, γράφει, «επιτρέπει σε κάθε έναν από εμάς να βλέπει το σπίτι του (…) ως αληθινό περιουσιακό στοιχείο και όχι σαν βάρος».  «Δημιουργεί νέες δουλειές, καλά αμειβόμενες και σε καλές συνθήκες εργασίας, μέσα από την ενθάρρυνση των επενδύσεων και την ώθηση στην επιχειρηματικότητα και την ιδιωτική πρωτοβουλία». «Μειώνει τους φόρους και τις εισφορές». «Εγγυάται την ασφάλεια κάθε πολίτη». «Εξασφαλίζει στους νέους πρόσβαση σε ένα εκπαιδευτικό σύστημα σύγχρονο, ανοικτό και ποιοτικό». «Διασφαλίζει την πρόσβαση όλων των πολιτών σε υψηλού επιπέδου δημόσιες υπηρεσίες υγείας». «Διασφαλίζει την κοινωνική αλληλεγγύη». «Προστατεύει πραγματικά το περιβάλλον». Η λεπτομερής ανάλυση όλων των παραπάνω θα γίνει σε μια σειρά εκδηλώσεων που θα τρέχουν σε διπλανές τής ολομέλειας αίθουσες και αποκαλούνται «παράλληλο πρόγραμμα». Η έμφαση που αποδίδουν στο παράλληλο πρόγραμμα είναι εύλογη. Μέσω αυτού η κεντροδεξιά παράταξη φιλοδοξεί να ξανασυστηθεί στους ψηφοφόρους ως το κόμμα που «στηρίζει πρωτίστως όσους έχουν πληγεί από την κρίση. Τους νέους, τους άνεργους και τους χαμηλόμισθους».

Εύλογο, είναι μια εκλογική δεξαμενή που έχει αυξηθεί δραματικά τα τελευταία χρόνια κι επομένως θα μπορούσε να κρίνει το αποτέλεσμα της κάλπης.