O κόσμος και η συγκίνηση πλημμύρισαν χθες το Μουσείο μπάσκετ της Χριστιανικής Αδελφότητας Νέων Θεσσαλονίκης, που δεσπόζει στην ομώνυμη πλατεία… Στην πλατεία της ΧΑΝΘ, εκεί όπου πριν από 99 χρόνια και κάτι… ψιλά πρωτοπαίχθηκε μπάσκετ επί ελληνικού εδάφους: σε έναν ανοικτό χώρο, μπροστά στο κτίριο το οποίο αργότερα στέγασε τα δικαστήρια, στην προέκταση της σημερινής οδού Δαγκλή, κάθετα προς τη Χαμιδιέ, που μετονομάσθηκε σε Βασιλίσσης Σοφίας και σήμερα λέγεται Εθνικής Αμύνης.

Αυτά τα… κάτι ψιλά λείπουν και θα συμπληρωθούν οσονούπω, καθώς το 2019 το ελληνικό μπάσκετ θα γιορτάσει το χρυσό Ιωβηλαίο του, με σημείο αναφοράς μια αναποδογυρισμένη ψάθινη καρέκλα στην οποία πρωτόριξαν την ξώραφη μπάλα οι τρόφιμοι των «σπιτιών του στρατιώτη» της Entente που ξέμειναν μετά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο: αυτοί υπήρξαν οι άγνωστοι και ανώνυμοι, πλην επιφανείς πιονιέροι του αθλήματος που επινόησε ο Τζέιμς Νέισμιθ στις 23 Δεκεμβρίου του 1891 στην κάμαρά του στο πανεπιστήμιο του Σπρίνγκφιλντ της Μασαχουσέτης. Η ΧΑΝΘ ως ομφαλός του μπάσκετ το διέσπειρε, το κατέστησε γνωστό και το διέσωσε μέσα στο θησαυροφυλάκιο της Ιστορίας και της συλλογικής μνήμης, δίκην άσβεστης, ανεξίτηλης και ανεκτίμητης κληρονομιάς.

Η ΧΑΝΘ είναι κάτι πολύ παραπάνω από ένας απλός σύλλογος: αποτελεί μια παρακαταθήκη αγαθών, αρχών, αξιών και μια κιβωτό στα έγκατα της οποίας στοιβάζεται ο χρυσούς αιών του ελληνικού μπάσκετ, που θα αναβιώσει και θα παρουσιασθεί επί σκηνής σε σωρεία εκδηλώσεων μέσα στο 2019.

Το εορταστικό πρόγραμμα του «Ετους του μπάσκετ» ανακοινώθηκε χθες σε μια πάνδημη συγκινητική, νοσταλγική και ρομαντική εκδήλωση, στην οποία παρέστησαν μερικές εμβληματικές φιγούρες του ελληνικού αθλητικού γίγνεσθαι. Οι πολυσχιδείς δράσεις θα κορυφωθούν στις 27 Οκτωβρίου 2019 με τα εγκαίνια της νέας πτέρυγας του Μουσείου, τα οποία θα τιμήσει με την παρουσία του ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος… Το ηθικό δίδαγμα της ιστορίας; Τα πρώτα εκατό χρόνια είναι δύσκολα. Υστερα γίνονται εύκολα…