Η σύγκρουση Τσίπρα – Μητσοτάκη στη Βουλή επιβεβαίωσε ότι η χώρα έχει εισέλθει για τα καλά σε προεκλογική τροχιά. Κυρίως όμως ότι η αντιπαράθεση ανάμεσα στους δυο μονομάχους θα είναι αμείλικτη μέχρις εσχάτων. Στην αίθουσα της Ολομέλειας μύριζε μπαρούτι και είναι φανερό ότι η πορεία προς τις κάλπες θα κινηθεί σε συνθήκες ακραίας πόλωσης. Αν όσοι χαρακτηρισμοί ακούστηκαν από τα βουλευτικά έδρανα, κυρίως της αξιωματικής αντιπολίτευσης, καταγράφονταν στα πρακτικά, θα διαπίστωνε κάποιος το μέγεθος της φόρτισης που επικρατεί. Η στιγμή που ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Αδωνις Γεωργιάδης στράφηκε λεκτικά κατά του Πρωθυπουργού αποτυπώθηκε στα πρακτικά μόνο ως προς το σκέλος της παρέμβασης του Προέδρου της Βουλής Νίκου Βούτση, ο οποίος του είπε: «Κύριε Γεωργιάδη, είπατε κάτι που το άκουσα μόνο εγώ…». Αλλά και οι χαρακτηρισμοί «προδότη» και «προδότες» που αντήχησαν αρκετές φορές θύμιζαν άλλες δεκαετίες ταραγμένου κοινοβουλευτικού βίου, ενώ αρκετές φορές άναψαν τα αίματα μεταξύ βουλευτών και χρειάστηκαν οι παρεμβάσεις του Προεδρείου για να ηρεμήσουν τα πνεύματα.

Η ένταση, οι αψιμαχίες και ο εκνευρισμός που επικράτησαν στην αίθουσα είναι ενδεικτικά των συνθηκών που διαμορφώνονται όσο πλησιάζει η ώρα της λαϊκής ετυμηγορίας. Στην αίθουσα της Ολομέλειας εμφανίστηκε ένας Πρωθυπουργός εκτός ελέγχου, ο οποίος επεδίωξε να αντεπιτεθεί κραδαίνοντας κάθε τόσο πρωτοσέλιδα από «ΤΑ ΝΕΑ» και «Το Βήμα» και στοχοποιώντας εκ νέου τον επιχειρηματία Βαγγέλη Μαρινάκη, σε σημείο που η σφοδρή αντιπαράθεση με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης φάνηκε να περνά σε δεύτερο πλάνο.

Πυρά για τις Πρέσπες. Από την πλευρά του Κυριάκου Μητσοτάκη, οι εξελίξεις στο θέμα της συμφωνίας των Πρεσπών υπό το φως των αλυτρωτικών δηλώσεων Ζάεφ αποτέλεσαν αιχμή της κριτικής του. Για πρώτη φορά ο πρόεδρος της ΝΔ κατηγόρησε από του βήματος της Βουλής τον Πρωθυπουργό ότι έστησε έναν αντιπερισπασμό πάνω στην εθνική πληγή του Σκοπιανού και ότι αντάλλαξε τη συμφωνία για την ονομασία της ΠΓΔΜ με τη μη περικοπή των συντάξεων, προειδοποιώντας ότι η ΝΔ θα χρησιμοποιήσει όλα τα εργαλεία που προβλέπει το Σύνταγμα για να αποτρέψει την κυβέρνηση, υπονοώντας μεταξύ άλλων και την πρόταση δυσπιστίας.

Ο Τσίπρας ουσιαστικά προκάλεσε τον Μητσοτάκη να υποβάλει πρόταση δυσπιστίας «για να δούμε πόσα απίδια πιάνει ο σάκος», όπως του είπε, παρά τον «πονοκέφαλο» που προκαλούν η στάση των ΑΝΕΛ και η αμφισημία του Πάνου Καμμένου, ο οποίος προειδοποίησε ότι εφόσον έρθει η συμφωνία προς κύρωση, «οι Ανεξάρτητοι Ελληνες αποχωρούμε από την κυβέρνηση και την κυβερνητική πλειοψηφία», κάτι που ερμηνεύτηκε ως απειλή μη στήριξης της κυβέρνησης σε περίπτωση που η ΝΔ εγείρει ζήτημα δυσπιστίας. Και όλα αυτά ενώ λίγες ώρες πριν, στη συνεδρίαση της ΚΟ του κόμματος, οι ΑΝΕΛ εμφανίζονταν ναι μεν αντίθετοι στη συμφωνία, όμως δήλωναν ότι δεν θα ρίξουν την κυβέρνηση! Ερωτηματικά προκάλεσε και το «φλερτ» που επιχείρησε ο Καμμένος προς τον Βασίλη Λεβέντη της Ενωσης Κεντρώων, κάνοντας λόγο για συμπόρευση στο Σκοπιανό, το οποίο ωστόσο δεν βρήκε αποδέκτη. Μέσα σε αυτό το αβέβαιο κλίμα ήταν εμφανής η αγωνία του Πρωθυπουργού όσον αφορά τη διαχείριση των εξελίξεων που πυροδοτούν οι τοποθετήσεις Ζάεφ, κάτι που τον ανάγκασε να στείλει «μήνυμα» προς τη γείτονα ότι οφείλει να τηρεί το πνεύμα και το γράμμα της συμφωνίας και ότι αν αυτό δεν γίνει, τότε δεν θα προχωρήσει ούτε η συμφωνία ούτε η ένταξή της στους διεθνείς οργανισμούς. Παράλληλα, από το πρωθυπουργικό επιτελείο διεμήνυαν ότι ο Αλέξης Τσίπρας περίπου θα καταγγείλει τον Κυριάκο Μητσοτάκη στην προσεχή Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ για τη διασύνδεση της μη περικοπής των συντάξεων με τη συμφωνία των Πρεσπών.

Το ΠΑΣΟΚ. Αίσθηση προκάλεσε ακόμα το άνοιγμα που επιχείρησε ο Πρωθυπουργός στη βάση του ΠΑΣΟΚ, λέγοντας ότι «δεν πρόκειται να χαρίσουμε αυτούς τους ανθρώπους σε μια χρεοκοπημένη ηγεσία, η οποία οδήγησε εκεί που οδήγησε αυτό το κόμμα» και ότι «θα βρεθούμε δίπλα δίπλα», ενώ σφοδρές αντιδράσεις από την πτέρυγα της ΝΔ προκάλεσε η απαξιωτική του αναφορά στον Πέτρο Τατσόπουλο, κάνοντας λόγο για «απολειφάδια της πολιτικής ζωής που πέρασαν από τα έδρανα του ΣΥΡΙΖΑ και επειδή είχαν περίεργες σχέσεις με τη μισή Αθήνα έφυγαν από τα έδρανα του ΣΥΡΙΖΑ και τώρα τους παίρνετε εσείς να τους εντάξετε στα δικά σας, μπας και πάνε και με την άλλη μισή Αθήνα». Πάντως η μακρά αντιπαράθεση Τσίπρα – Μητσοτάκη προκάλεσε έντονες αντιδράσεις, με τον Καμμένο (ΑΝΕΛ) και τον Καραθανασόπουλο (ΚΚΕ) να προειδοποιούν ότι την επόμενη φορά θα αποχωρήσουν, ενώ ο Θεοχαρόπουλος (ΔΗΣΥ) επέρριψε ευθύνες στον Βούτση.

Η βιασύνη που εκθέτει…

Ηταν τέτοια η σπουδή του Αλέξη Τσίπρα να συνδέσει «ΤΑ ΝΕΑ» και «ΤΟ ΒΗΜΑ» και πολύ περισσότερο τον επιχειρηματία Βαγγέλη Μαρινάκη με fake news, που τελικά κατάφερε να εκτεθεί ακόμη και από το ημερολόγιο, αφού ουσιαστικά στοχοποίησε την εκδοτική εταιρεία «Alter Ego» και για δημοσιεύματα σε περιόδους που η «Alter Ego» δεν είχε καμία σχέση τόσο με τις εφημερίδες όσο και με τον ραδιοφωνικό σταθμό «BHMA fm» της ΔΟΛ Α.Ε.