Με δεδομένες τις ευαίσθητες ισορροπίες στο εσωτερικό της ΠΓΔΜ, όπου σήμερα η κυβέρνηση Ζάεφ αναμένεται να καταθέσει τα οριστικά κείμενα των συνταγματικών τροπολογιών με σκοπό να ανοίξει ο δρόμος για την τρίτη ψηφοφορία στις 15 Ιανουαρίου 2019, η αντιπαράθεση που έχει ξεσπάσει τις τελευταίες ημέρες στην Ελλάδα σχετικά με το αν υπάρχει στο Κοινοβούλιο η απαραίτητη πλειοψηφία για να κυρωθεί η συμφωνία των Πρεσπών έχει ανησυχήσει αξιωματούχους της γειτονικής χώρας. Το τελικό περιεχόμενο των τροπολογιών αναμένουν και στο Μέγαρο Μαξίμου, μην αποκλείοντας να υπάρξουν ελληνικές ενστάσεις εάν κριθεί ότι δεν είναι πλήρως εναρμονισμένες με τη συμφωνία των Πρεσπών, όπως άφησε να διαφανεί χθες στη Βουλή και ο Αλέξης Τσίπρας.

ΖΗΤΗΜΑ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑΣ. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Αθήνα φέρεται ότι έχει παράσχει διαβεβαιώσεις στην πλευρά της ΠΓΔΜ πως έχει εξασφαλιστεί ο απαιτούμενος αριθμός βουλευτών ώστε η συμφωνία να κυρωθεί και να ανοίξει ο δρόμος για την ευρωατλαντική προοπτική της γειτονικής χώρας. Αντίστοιχες δηλώσεις, εξάλλου, έκανε χθες και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, ενώ την εικόνα αυτή επεδίωξε να μεταφέρει και ο Αλέξης Τσίπρας κατά τη σύγκρουσή του στη Βουλή με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Ωστόσο, τα συγκεχυμένα σήματα που εκπέμπει το Ποτάμι έχουν προκαλέσει προβληματισμό και στην ΠΓΔΜ για το κλίμα που διαμορφώνεται στην Αθήνα. Στη βάση αυτή, από τα σκοπιανά Μέσα αναπαράχθηκε και η παρέμβαση του βουλευτή του Ποταμιού Σπύρου Δανέλλη, ο οποίος συνηγορεί στην ίδρυση ΜΚΟ στην Ελλάδα για τη διδασκαλία της σλαβομακεδονικής γλώσσας. Επισημαίνεται ότι αν περάσουν οι συνταγματικές αλλαγές στα Σκόπια αλλά η συμφωνία των Πρεσπών δεν κυρωθεί από την ελληνική Βουλή, τότε αυτές οι αλλαγές θα παύσουν να ισχύουν. Θα πρόκειται για σημαντικότατη περιπλοκή που θα επηρεάσει και τους στρατηγικούς σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ, το οποίο έχει ήδη αποστείλει, μέσω των κατάλληλων διαύλων, τα σχετικά μηνύματα στην ελληνική πλευρά.

ΒΟΥΛΓΑΡΙΚΕΣ ΕΝΣΤΑΣΕΙΣ. Τις τελευταίες ώρες εμφανίστηκε στο προσκήνιο και ο βουλγαρικός παράγοντας. Ο υπουργός Αμυνας Κράζιμιρ Καρακατσάνοφ αντέδρασε στις συνεχιζόμενες (και μάλλον μη βοηθητικές πλέον) δηλώσεις του πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ περί «Μακεδόνων» και «μακεδονικής γλώσσας», κατηγορώντας τα Σκόπια ότι επιδιώκουν να παραχαράξουν την Ιστορία. «Δεν μπορεί ο Ζάεφ να καταχράται το θέμα με τη μακεδονική γλώσσα» είπε ο βούλγαρος υπουργός και απείλησε ότι η Σόφια θα μπορούσε να αποσύρει την υποστήριξή της για ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ. Δεν πρέπει πάντως να λησμονείται ότι ο Καρακατσάνοφ προέρχεται από το βουλγαρικό IMRO (πρόκειται ουσιαστικά για το βουλγαρικό «παράρτημα» του VMRO) και εμφορείται από μάλλον εθνικιστικές απόψεις.

ΛΑΔΙ ΣΤΗ ΦΩΤΙΑ. Σε νεότερες δηλώσεις του, πάντως, ο Ζάεφ επανέλαβε ότι «είμαι Μακεδόνας, μιλάω μακεδονικά, αυτό είναι δικαίωμά μου, είναι ευρωπαϊκή αξία». Νωρίτερα, το υπουργείο Εξωτερικών της ΠΓΔΜ είχε επιδιώξει να χαμηλώσει τους τόνους λέγοντας ότι τα Σκόπια σκοπεύουν να τιμήσουν πλήρως τις δεσμεύσεις και τα προβλεπόμενα του Συμφώνου Φιλίας που υπέγραψαν με τη Σόφια τον Αύγουστο του 2017.