H πιο μεγάλη ώρα ήταν τώρα. Ομως η ψηφοφορία στο βρετανικό Κοινοβούλιο, προκειμένου να εγκριθεί η συμφωνία Λονδίνου – Βρυξελλών για την αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ που ήταν προγραμματισμένη για σήμερα, αναβλήθηκε. Και αναβλήθηκε την τελευταία στιγμή, παρότι μέχρι μερικές ώρες πριν τα πιο επίσημα χείλη διαβεβαίωναν πως θα πραγματοποιηθεί. Αυτό το μπρος-πίσω και μόνο δείχνει τον πανικό που επικρατεί στα υψηλότερα κλιμάκια της Ντάουνινγκ Στριτ. Οι προειδοποιήσεις από βουλευτές ότι το μέγεθος της ήττας θα ήταν τόσο μεγάλο, που θα οδηγούσε σε κατάρρευση της κυβέρνησης Μέι, φαίνεται να εισακούστηκαν, τίποτα όμως δεν προμηνύεται αισιόδοξο. Η κίνηση αυτή δημιουργεί χάος με όλες τις πιθανότητες ανοιχτές – από ένα άτακτο Brexit χωρίς συμφωνία, τη διεξαγωγή και άλλου δημοψηφίσματος ή μια μικρή επαναδιαπραγμάτευση της τελευταίας στιγμής, που όμως μπορεί να προκαλέσει και άλλα προβλήματα. Ολα αυτά ενώ τα σύννεφα πάνω από την κυβέρνηση Μέι πληθαίνουν, όλο και περισσότεροι στηρίζουν την πρόταση μομφής εναντίον της και κανείς δεν ξέρει πόσο θα αντέξει στην πρωθυπουργία. Η Τερίζα Μέι ενημέρωσε τους υπουργούς της ότι επιστρέφει στις Βρυξέλλες προκειμένου να εξασφαλίσει «δεσμευτικές διαβεβαιώσεις» ότι το λεγόμενο backstop δεν θα διαρκέσει επ’ αόριστον. Οπου backstop η παραμονή της Βόρειας Ιρλανδίας στην τελωνειακή ένωση έως ότου υπογραφεί εμπορική συμφωνία μεταξύ Ηνωμένου Βασιλείου και Ευρωπαϊκής Ενωσης. Η σθεναρή στάση των βουλευτών του μικρού βορειοϊρλανδικού κόμματος DUΡ που στηρίζει την κυβέρνηση μειοψηφίας φαίνεται ότι έπαιξε ρόλο. Οπως φυσικά και το γεγονός ότι η στερλίνα υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδό της από τον Ιούνιο του 2017.

«Είναι σαφές ότι αν και υπάρχει ευρεία στήριξη για πολλά από τα σημεία-κλειδιά της συμφωνίας, στο θέμα των συνόρων της Βόρειας Ιρλανδίας επικρατεί εκτενής και βαθιά ανησυχία» είπε η Μέι μιλώντας χθες το απόγευμα στη Βουλή των Κοινοτήτων, σε μια τεταμένη ατμόσφαιρα, με πολλά γιουχαΐσματα να ακούγονται. «Επομένως αναβάλλουμε την ψηφοφορία προκειμένου να μη διχάσουμε το Κοινοβούλιο αυτή τη στιγμή». Και ρώτησε τους βουλευτές: «Θέλει το Κοινοβούλιο να ολοκληρώσει τη διαδικασία του Brexit; Εάν ναι, θέλει να το κάνει μέσω της επίτευξης συμφωνίας με την ΕΕ; Εάν η απάντηση είναι ναι – και νομίζω ότι αυτή είναι – τότε θα πρέπει να διερωτηθούμε εάν είμαστε προετοιμασμένοι να προχωρήσουμε σε συμβιβασμούς». Οσο για το πότε θα πραγματοποιηθεί η αναβληθείσα ψηφοφορία, η πρωθυπουργός υπονόησε ότι αυτό μπορεί να γίνει ακόμα και τον Ιανουάριο. Η Τερίζα Μέι ολοκλήρωσε διευκρινίζοντας ότι σπεύδει να συναντηθεί με ευρωπαίους ηγέτες και εκπροσώπους της ΕΕ πριν από την έναρξη της Συνόδου Κορυφής την Πέμπτη.

Πίσω στις Βρυξέλλες, λοιπόν, επιδιώκει να βρεθεί η Μέι, μόνο που εκεί δεν θέλουν να ακούσουν κουβέντα για επαναδιαπραγμάτευση. Ο πρόεδρος του Συμβουλίου Ντονάλντ Τουσκ διευκρίνισε ότι «δεν θα υπάρξει νέα συμφωνία», ίσως μόνο κάποιες «διευκολύνσεις». Τη θέση ότι η υπάρχουσα συμφωνία μεταξύ ΕΕ και Ηνωμένου Βασιλείου είναι «η μόνη δυνατή συμφωνία και η ΕΕ δεν θα την επαναδιαπραγματευτεί» τόνισε η αναπληρώτρια εκπρόσωπος της Κομισιόν Μίνα Αντρέεβα, προσθέτοντας: «Σε ό,τι μας αφορά, το Ηνωμένο Βασίλειο θα αποχωρήσει από την ΕΕ στις 29 Μαρτίου 2019». Υπάρχει βέβαια από χθες και μια άλλη προοπτική. Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο απεφάνθη ότι η Βρετανία έχει τη δυνατότητα να αλλάξει γνώμη για το Brexit ανακαλώντας μονομερώς την πρόθεσή του να αποχωρήσει από την ΕΕ, δηλαδή μπορεί να το κάνει χωρίς να συμβουλευθεί τα υπόλοιπα 27 κράτη-μέλη. Αυτή η απόφαση, λένε οι αναλυτές, μπορεί να ενισχύσει μέσα στη Βρετανία τη θέση εκείνων που ζητούν τη διεξαγωγή δεύτερου δημοψηφίσματος.

Ούτως ‘ή άλλως, η θέση της Μέι είναι δεινή. Ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης Τζέρεμι Κόρμπιν δηλωσε ότι η χώρα δεν έχει πλέον «λειτουργική κυβέρνηση». Εκπρόσωπος του βορειοϊρλανδικού DUP έκανε λόγο για «ένα μάτσο συντρίμμια» και οι σκωτσέζοι εθνικιστές δεσμεύτηκαν να στηρίξουν τους Εργατικούς εάν καταθέσουν πρόταση μομφής εις βάρος της κυβέρνησης. «Η κυβέρνηση αποφάσισε ότι η συμφωνία για το Brexit της Μέι είναι τόσο καταστροφική, ώστε προχώρησε στο απονενοημένο βήμα να αναβάλει την ψηφοφορία την 11η ώρα» σχολίασε ο Κόρμπιν.

Εάν η Μέι παραμείνει στην εξουσία, θα μπορούσε να ζητήσει μια καλύτερη συμφωνία στην Σύνοδο Κορυφής που πραγματοποιείται Πέμπτη και Παρασκευή, ελπίζοντας εάν και εφόσον προκριθεί μια τέτοια λύση από τους 27 να θέσει τη νέα συμφωνία προς ψήφιση στο Κοινοβούλιο αργότερα. Ομως κι εκείνοι δεν φαίνεται να ευελπιστούν. Ο γάλλος υπουργός αρμόδιος για ευρωπαϊκά θέματα παρατήρησε ότι αυξάνονται οι πιθανότητες για ένα Brexit χωρίς συμφωνία, περιγράφοντας την κατάσταση στο Λονδίνο ως «μπερδεμένη».