Τι και αν η Μαδρίτη απέχει από το Μπουένος Αϊρες κάτι παραπάνω από 10.000 χιλιόμετρα;

Μια ματιά στα πρόσωπα των θεατών στο Σαντιάγο Μπερναμπέου, την ώρα της διεξαγωγής του δεύτερου τελικού του Κόπα Λιμπερταδόρες μεταξύ Ρίβερ Πλέιτ και Μπόκα Τζούνιορς, ήταν αρκετή για να μπεις στο κλίμα.

Δεν είναι τυχαίο ότι η «Observer» συμπεριέλαβε στη λίστα των πραγμάτων που πρέπει να κάνει κάποιος πριν πεθάνει το να παρακολουθήσει μία φορά στη ζωή του το συγκεκριμένο ζευγάρι να αγωνίζεται, σε όποια έδρα και αν είναι.

Αλλωστε και μόνο το γεγονός ότι είναι η πρώτη φορά που ένας τελικός του Κόπα Λιμπερταδόρες έγινε (εξ ανάγκης) εκτός Λατινικής Αμερικής λέει πολλά, και από μόνο του το προχθεσινό παιχνίδι αποτελούσε συλλεκτικό είδος.

Πολύ λογικά τα εισιτήρια ήταν περιζήτητα εδώ και μέρες και πανάκριβα, αλλά κανείς από αυτούς που βρέθηκαν στο γήπεδο της Ρεάλ Μαδρίτης, ακόμα και οι φίλοι της Μπόκα – που έφυγαν πικραμένοι -, δεν μετάνιωσε στο ελάχιστο για τα χρήματα που ξόδεψε. Διότι πολύ απλά γνώριζαν ότι γίνονταν αυτόματα ένα μέρος της Ιστορίας.

Ο Λιονέλ Μέσι δεν σκέφτηκε λεπτό να μην πάει στο άντρο της μεγάλης αντιπάλου του, και μάλιστα με τον γιο του για να ζήσει και αυτός αυτή τη μεγάλη στιγμή.

Ναι, το ποδόσφαιρο στη Λατινική Αμερική, ακόμα και σήμερα στην εποχή της ισοπέδωσης πολλών αξιών, παραμένει κάτι το ιδιαίτερο, κάτι το ξεχωριστό, και αποτελεί παράλληλα και μια διέξοδο για εκατομμύρια ανθρώπους που ζουν σε αυτές τις χώρες, όχι μόνο στην Αργεντινή και τη Βραζιλία, αλλά και στην Ουρουγουάη, τη Χιλή, την Κολομβία, τη Βενεζουέλα, στο Περού, στον Ισημερινό, στη Βολιβία, την Παραγουάη.

Σαφώς και δεν αποτελεί σύμπτωση ότι ο (ενιαίος) προκριματικός όμιλος της Νότιας Αμερικής είναι ό,τι πιο συναρπαστικό έχει να παρουσιάσει ανά την υφήλιο η FIFA στην προκριματική φάση των Μουντιάλ.

Το γεγονός ότι ομάδα της Λατινικής Αμερικής έχει να πάρει Παγκόσμιο Κύπελλο από το 2002 είναι προφανώς κάτι ολότελα διαφορετικό και δεν σχετίζεται με το Ρίβερ – Μπόκα που αιχμαλώτισε το ενδιαφέρον όλου του κόσμου!