Η κρίσιμη ψηφοφορία στο βρετανικό Κοινοβούλιο για την έγκριση ή όχι της συμφωνίας Λονδίνου – Βρυξελλών για το Brexit θα διεξαχθεί κανονικά αύριο, δήλωσε ο αρμόδιος υπουργός χθες, παρά τις πιέσεις βουλευτών του κυβερνώντος κόμματος προς την πρωθυπουργό Τερίζα Μέι (όπως έγραψαν και οι «Sunday Times») να την αναβάλει και να πάει στις Βρυξέλλες επιδιώκοντας να επιτύχει καλύτερους όρους για την αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ. Οπως όλα δείχνουν μέχρι στιγμής, η συμφωνία της Μέι, που προβλέπει τη διατήρηση στενών οικονομικών δεσμών του Λονδίνου με την ΕΕ, θα καταψηφισθεί στην αυριανή ψηφοφορία στο Κοινοβούλιο. Ενα τέτοιο ενδεχόμενο θα προκαλέσει αναταραχή και θα θέσει εν κινδύνω και το πολιτικό μέλλον της Μέι. Το κυριακάτικο δημοσίευμα ανέφερε πως η Μέι θα ανακοίνωνε σήμερα ότι αναβάλλει την ψηφοφορία και ότι μεταβαίνει στις Βρυξέλλες σε μια προσπάθεια βελτίωση της συμφωνίας. «Η ψηφοφορία θα γίνει την Τρίτη και σε αυτό επικεντρωνόμαστε» ανέφερε ο υπουργός, αρμόδιος για το Brexit, Στίβεν Μπάρκλεϊ. «Ο κίνδυνος για όσους λένε ότι μπορούμε απλά να πάμε στις Βρυξέλλες και να επαναδιαπραγματευθούμε είναι πως αυτό δεν αποτελεί δρόμο μονής κατεύθυνσης. Οι Γάλλοι, οι Ισπανοί και άλλοι, εάν ζητήσουμε αναδιαπραγμάτευση, θα ζητήσουν κι εκείνοι περισσότερα». Ο Μπάρκλεϊ τόνισε πως η Βρετανία θα εισέλθει σε «αχαρτογράφητα ύδατα» εάν καταψηφισθεί αύριο η συμφωνία, αλλά η Μέι θα μπορέσει να παραμείνει στην πρωθυπουργία. Οι ηγέτες της ΕΕ θα συγκεντρωθούν την Πέμπτη στις Βρυξέλλες και υπάρχει φημολογία ότι η Μέι θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει αυτή την ευκαιρία προκειμένου να πιέσει για αλλαγές σχετικά με τη συμφωνία που έχει προκαλέσει πολλές αντιδράσεις.

Με το μέλλον της να δείχνει αβέβαιο, η Μέι επιμένει ότι η συμφωνία που έφερε στη Βουλή είναι η μόνη επιλογή που υπάρχει και πως οι εναλλακτικές είναι καμία συμφωνία ή καθόλου Brexit. Ωστόσο, η πίεση προς την πρωθυπουργό αυξήθηκε μέσα στο Σαββατοκύριακο έπειτα από την απειλή του βουλευτή των Συντηρητικών Γουίλ Κουίνς ότι θα παραιτηθεί από τον κυβερνητικό του ρόλο, εκφράζοντας την αντίθεσή του στη συμφωνία. Οι «Sunday Times» αναφέρουν ότι αναμένονται και άλλες παραιτήσεις. Ενας υπουργός δήλωσε στην εφημερίδα ότι θα παραιτηθεί αν η ψηφοφορία προχωρήσει όπως είναι προγραμματισμένο. Το δημοσίευμα προσθέτει ότι τουλάχιστον δύο υπουργοί που τάσσονται υπέρ του Brexit και δύο ακόμη στελέχη του κυβερνώντος κόμματος είναι στα πρόθυρα παραίτησης. Στο δημοσίευμα των «Sunday Times» αναφέρεται επίσης ότι κάποιοι υπουργοί σχεδιάζουν τη διεξαγωγή δεύτερου δημοψηφίσματος για το Brexit.

Χθες επαναλήφθηκαν οι εκκλήσεις προς την Τερίζα Μέι για επαναδιαπραγμάτευση. Το κόμμα DUP της Βόρειας Ιρλανδίας, το οποίο στηρίζει την κυβέρνηση των Τόρις, κάλεσε την πρωθυπουργό να επιστρέψει στις Βρυξέλλες για να εξασφαλίσει μια καλύτερη συμφωνία, η οποία θα μπορούσε να γίνει αποδεκτή από το βρετανικό Κοινοβούλιο. «Αυτό για το οποίο είμαστε πρώτα απ’ όλα αποφασισμένοι είναι να ηττηθεί αυτή η συμφωνία που έκλεισε η κυβέρνηση με τις Βρυξέλλες» δήλωσε χθες στο Sky News ο Νάιτζελ Ντοντς, επικεφαλής του DUP στο βρετανικό Κοινοβούλιο. Στο ίδιο μήκος κύματος φαίνεται να βρίσκεται και ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον. Ο Τζόνσον που στήριξε το Brexit στο δημοψήφισμα έχει επανειλημμένα εκφράσει την πρόθεσή του να διαδεχθεί τη Μέι στην ηγεσία των Τόρις και στην πρωθυπουργία.