Οι κόντρες σε θέματα εμπορίου, η σύγκρουση της Ιταλίας με τις Βρυξέλλες για τον προϋπολογισμό και ο κίνδυνος να δεχτεί πλήγμα η οικονομία της Γαλλίας λόγω των κοινωνικών αντιδράσεων είναι οι τρεις μεγάλοι κίνδυνοι που απειλούν την ανάπτυξη στην ευρωζώνη αυτό το διάστημα. Οι εξελίξεις αυτές κάνουν πιο δύσκολο το έργο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, η οποία αναμένεται να συνεδριάσει την Πέμπτη για να συζητήσει την πιθανότητα της ολοκλήρωσης του προγράμματος χορήγησης άπλετης ρευστότητας στο ευρωσύστημα. Από τη συνεδρίαση αυτή οι αγορές δεν περιμένουν εκπλήξεις, αλλά ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι μπορεί να παρουσιάσει πλέον ένα πιο προσεκτικό πρόσωπο, τουλάχιστον μέχρι να υπάρξει μια πιο ξεκάθαρη εικόνα για το πώς θα κινηθεί η οικονομία.

Η ΕΚΤ ετοιμάζεται να ολοκληρώσει το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων στο πλαίσιο της ποσοτικής χαλάρωσης, ενώ την Πέμπτη που θα ολοκληρωθεί η προγραμματισμένη συνεδρίαση των μελών της αναμένεται να παρουσιαστούν και οι οικονομικές κατευθύνσεις της κεντρικής τράπεζας για το επόμενο διάστημα. Από αυτές θα φανεί το πόσο η ΕΚΤ πιστεύει ότι θα κρατήσουν οι αναταραχές που εκδηλώνονται τους τελευταίους μήνες στην οικονομία. Επιφυλακτικότητα για τις εξελίξεις εκφράζουν εξάλλου το τελευταίο διάστημα και στελέχη της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed) που συζητούν εάν πρέπει να κρατήσουν από το 2019 πιο ουδέτερη στάση μειώνοντας τις αυξήσεις στα επιτόκια. Την ίδια στιγμή η Τράπεζα της Αγγλίας κρατά κι αυτή πολιτική αναμονής για να δει τι θα γίνει με το Brexit.

Τα σύννεφα που έχουν αρχίσει να μαζεύονται στον ουρανό της ευρωζώνης φαίνονται από τα πρόσφατα στοιχεία της Eurostat που δείχνουν ότι το τρίτο τρίμηνο η οικονομία παρουσίασε τη χαμηλότερη ανάπτυξη των τελευταίων τεσσάρων ετών σε σύγκριση με το δεύτερο τρίμηνο του 2018. Το ΑΕΠ αυξήθηκε μόλις 0,2% την περίοδο Ιουλίου – Σεπτεμβρίου. Το ίδιο διάστημα η ανάπτυξη στην Ιταλία ήταν κυριολεκτικά μηδενική και πλέον έχουν επιστρέψει οι φόβοι για νέα ύφεση στη χώρα. Στη Γαλλία ο υπουργός Οικονομικών Μπρουνό Λεμέρ προειδοποίησε χθες ότι οι κοινωνικές αντιδράσεις από το κίνημα των Κίτρινων Γιλέκων θα έχουν «σοβαρές επιπτώσεις», όπως τις χαρακτήρισε, στην οικονομία της χώρας. Στη Γερμανία οι εξαγωγικές βιομηχανίες, που είναι σχεδόν όλες, και ιδιαίτερα οι αυτοκινητοβιομηχανίες, ανησυχούν εάν θα είναι οι επόμενες που θα μπουν στο στόχαστρο του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ. Ηδη η σύγκρουση ΗΠΑ και Κίνας με αφορμή εμπορικά θέματα συνεχίζεται και κανείς δεν γνωρίζει ποιος θα είναι ο επόμενος στόχος της Ουάσιγκτον. Η Κίνα από την πλευρά της, που είναι ένας από τους μεγαλύτερους πελάτες ευρωπαϊκών προϊόντων, έχει τα δικά της προβλήματα. Η οικονομία της χώρας κινδυνεύει να παρουσιάσει ακόμη χαμηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης για τους τελευταίους μήνες.