Η είδηση είναι ότι συνεδρίασε (για πρώτη φορά καταλαβαίνω…) η Οργανωτική Επιτροπή του Συνεδρίου της ΝουΔου, το οποίο πραγματοποιείται την επόμενη εβδομάδα – συγκεκριμένα οι εργασίες του αρχίζουν την άλλη Παρασκευή! Τουτέστιν η Οργανωτική Επιτροπή του Συνεδρίου συνεδρίασε μία φορά, για ένα συνέδριο που διεξάγεται παραμονές εκλογικής χρονιάς, ήτοι παραμονές της επανόδου του κόμματος στην εξουσία, όπως τουλάχιστον διατείνονται δημοσκοπήσεις ως και δημοσκόποι. Οπότε δύο τινά συμβαίνουν: ή τα έχουν λυμένα όλα τα θέματα, πολιτικά, οργανωτικά κ.λπ. εκεί στη ΝουΔου ή, όπερ και το πιθανότερο, η διοργάνωση είναι «αέρα πατέρα». Εξουσία να πάρουμε και τα υπόλοιπα θα τα βρούμε στην πορεία.

Ο πρόεδρος του Συνεδρίου πάντως, ο πολύπειρος Βαγγέλης Μεϊμαράκης, επιτέλεσε το καθήκον του – προήδρευσε της συνεδριάσεως, και εν συνεχεία προέβη σε δηλώσεις, απόσπασμα των οποίων μεταφέρω εν συνεχεία, διότι έχουν και αυτές τη σημασία τους:

«Το 2019 είναι ένα έτος εκλογών, πολλαπλών εκλογών μάλιστα. Και η Νέα Δημοκρατία πρέπει να είναι έτοιμη για να δώσει τη μάχη για τη μεγάλη νίκη στις εθνικές εκλογές.

Αρα το μήνυμα που θα εκπέμψουμε από εκεί θα είναι ότι το πρόγραμμά μας, οι αρχές μας, οι αξίες μας, μπορούν να πάνε την Ελλάδα πιο μπροστά και ενωμένοι όλοι με τον Κυριάκο Μητσοτάκη μπροστά θα πάμε προς τη νίκη».

Τζουμ, ταρατατζούμ, τζουμ…

(Σάλπισμα νίκης, είπε ο αρχηγός.)

Για τη Δημοκρατία

Τα κόμματα ετοιμάζονται για εκλογές, η πρόεδρος Φώφη δηλώνει ότι όσο πιο γρήγορα πραγματοποιηθούν αυτές τόσο το καλύτερο για τη χώρα, αλλά το θέμα «Βενιζέλος» δεν το λύνει – προφανώς επειδή έχει τους λόγους της. Εκείνος όμως, επιστήμων ως γνωστόν, αντί να κάθεται με σταυρωμένα χέρια να περιμένει, που δεν του ταιριάζει και ως χαρακτήρα, διοχετεύει την ενεργητικότητά του σε εκδηλώσεις επιστημονικές που φλερτάρουν με την πολιτική, και το αντίστροφο, μέσω του Κύκλου Ιδεών για την Εθνική Ανασυγκρότηση. Αυτή τη φορά με αφορμή την επετειακή έκδοση του δεκάτομου συλλογικού έργου «Πολιτική επιστήμη. Διακλαδική και συγχρονική διερεύνηση της πολιτικής πράξης», σε σχεδίαση και εισαγωγικά κείμενα του καθηγητή Α-Ι. Δ. Μεταξά, διοργανώνει εκδήλωση την Τρίτη 11 Δεκεμβρίου 2018, στις 6 το απόγευμα, στο ξενοδοχείο King George της Πλατείας Συντάγματος, με θέμα: «Η Ευρωπαϊκή Δημοκρατία σε αμφισβήτηση – Οι επιπτώσεις στην Ελλάδα».

Προσέξτε τώρα κατάλογο ομιλητών (ούτε σε συνέδριο κόμματος τόσοι και τέτοιας εμβέλειας): Μαριέττα Γιαννάκου, Ξενοφών Γιαταγάνας, πρώην νομικός σύμβουλος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Στέλιος Περράκης, ομότιμος καθηγητής Παντείου Πανεπιστημίου, Κατερίνα Σχινά, κριτικός λογοτεχνίας, Δημήτρης Χαραλάμπης, καθηγητής στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, και φυσικά ο περί ου ο λόγος Βενιζέλος, υπό την ιδιότητά του, του καθηγητή του Συνταγματικού Δικαίου

Τον συντονισμό θα κάνει ο καθηγητής Α-Ι. Δ. Μεταξάς, τακτικό μέλος της Ευρωπαϊκής Διεπιστημονικής Ακαδημίας, και το «κλείσιμο» ο καθηγητής Ξενοφών Κοντιάδης εκ μέρους του Κέντρου Ευρωπαϊκού Συνταγματικού Δικαίου – Ιδρυμα Θεμιστοκλή και Δημήτρη Τσάτσου.

Και όπως λένε σε αυτές τις περιπτώσεις, «όσοι πιστοί, προσέλθετε…».

«Αγκάθια»

Στο μεταξύ το ΚΙΝΑΛ ετοιμάζεται για εκλογές – λέει τουλάχιστον. Στο πλαίσιο αυτό προγραμματίζεται για την επόμενη Κυριακή, που ο μήνας έχει 16, συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, προκειμένου να κλείσουν τα ψηφοδέλτια για τις εκλογές. Οχι όλα, σίγουρα. Εκείνοι υπολογίζουν ότι θα κλείσει το 70% των ψηφοδελτίων. Ομως, επειδή τα πράγματα είναι της κατηγορίας «κουκιά μετρημένα», το πρόβλημα προφανώς δεν είναι το πώς θα κλείσουν τα ψηφοδέλτια στο 70% της χώρας ή το 70% όσον αφορά τα πρόσωπα που θα στελεχώσουν τα ψηφοδέλτια.

Ποιο είναι το πρόβλημα; Μα τι θα γίνει με μια σειρά προσωπικότητες που θα ενταχθούν στα ψηφοδέλτια. Και δεν είναι μόνο ο Βενιζέλος και το αν θα τεθεί επικεφαλής του Επικρατείας. Είναι και άλλα ζητήματα. Λ.χ αν ο Γιώργος Παπανδρέου τεθεί επικεφαλής του ψηφοδελτίου στην Αχαΐα όπως ο ίδιος επιζητεί, τι θα γίνει ο εργατικός Θόδωρος Παπαθεοδώρου, νυν βουλευτής Αχαΐας, που ανήκει στους στενούς συνεργάτες της προέδρου Φώφης; Θα είναι υποψήφιος στην ίδια περιφέρεια με κίνδυνο να μην εκλεγεί ή θα μετακινηθεί σε άλλη περιφέρεια, στην Αττική; Και με τον Γιώργο Καμίνη, τον δήμαρχο Αθήνας τι θα γίνει, επίσης; Θα είναι υποψήφιος για την Ευρωβουλή ή θα παραμείνει στην εσωτερική πολιτική σκηνή; Υστερα είναι η περίπτωση του Θανάση Θεοχαρόπουλου της ΔΗΜΑΡ. Τοποθετήθηκε επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας το 2015 και έτσι βρέθηκε στη Βουλή, αλλά τώρα είναι προφανές ότι θα πρέπει να είναι υποψήφιος με σταυρό – δεύτερη φορά στο Επικρατείας δεν γίνεται…

Προβλήματα, πολλά…

Υπερκινητικός

Περιοδείες προεκλογικές ο Τσίπρας; Περιοδείες και ο Κοτζιάς. Πελοπόννησο ο Τσίπρας; Πελοπόννησο και ο Κοτζιάς! Δεν του άρεσε όταν του το είπα χθες το μεσημέρι που του τηλεφώνησα για τα Χρόνια Πολλά, αλλά εγώ το είπα. Και εκείνος το αρνήθηκε. Η ουσία όμως είναι ότι τη Δευτέρα, αυτή που μας έρχεται, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών μεταβαίνει στην Πάτρα, για να μιλήσει σε μια εκδήλωση στην πόλη, και να δώσει και το σχετικό χρίσμα του «Πράττω» για τις δημοτικές εκλογές.

Τρίτη πρωί, ο Νίκος Κοτζιάς θα μεταβεί στα Καλάβρυτα παρακαλώ, θα καταθέσει στεφάνι στον τόπο της μαρτυρικής θυσίας και θα τα πει και με τοπικούς παράγοντες που πρόσκεινται στο «Πράττω» του (ελπίζω να μη φορέσει κι αυτός καμιά ρόμπα όπως ο Τσίπρας στο τυροκομείο). Εν συνεχεία δε, μετά τα Καλάβρυτα θα πάει Κόρινθο για επαφές.

Υπερκινητικός. Και θα το συνεχίσει, ενημερώνω.

Μας υπο-χρέωσε

Και μέσα σε όλα αυτά, να ‘σου και ο Κώστας Γαβράς που θέλει να «γυρίσει» ταινία για την Ελλάδα της κρίσης – και του το ευχόμαστε με όλη μας την ψυχή. Αλλά αν κατάλαβα σωστά, μετά από όσα μου είπαν, ύστερα από μια συνάντηση που είχε με τον Γιώργο Καμίνη, τον δήμαρχό μας, στο Μέγαρο της Πλατείας Κοτζιά, θέλει να δει την κρίση «μέσα» από το βιβλίο τού ουάου αγοριού Γιάνη Βαρουφάκη!

Τον έχει γοητεύσει, λέει, το βιβλίο του νάρκισσου Γιάνη και ήρθε σε επαφή μαζί του, πήρε τα πνευματικά δικαιώματα και τώρα ξεκίνησε τη διαδικασία για την ταινία. Ομως είναι σίγουρος ότι αυτή είναι η σωστή ματιά για την κρίση; Διότι ο Γιάνης, που φέρει και αυτός μεγάλες ευθύνες για το αντιμνημονιακό «κίνημα» το οποίο διαμορφώθηκε στις πλατείες, τότε που έκανε εκείνες τις αξέχαστες τοποθετήσεις του για την κρίση, μας χρέωσε με πάνω από 100 δισ. ευρώ, λέγοντας όλες εκείνες τις αρλούμπες στα Συμβούλια Κορυφής και στις Συνόδους του Eurogroup.

Επίσης κάποιος πρέπει να του εξηγήσει του μετρ Γαβρά ότι πάει καιρός που τον Γιάνη τον έχουν πάρει πια στο «ψιλό» οι Ελληνες, καθώς κατάλαβαν περί τίνος επρόκειτο. Και αν δεν με πιστεύει, ας κάνει μια βόλτα στους δρόμους της Αθήνας, ρωτώντας σχετικά τι γνώμη έχουν πλέον οι άνθρωποι για τον Βαρουφάκη, που δεν τον ονομάζουν καν Βαρουφάκη πλέον, αλλά… Μπαρουφάκη…