Στην αντεπίθεση με εξώδικο κατά του προέδρου της Εξεταστικής Επιτροπής Αντώνη Μπαλωμενάκη πέρασε ο Αδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος παραπέμπεται από την πλειοψηφία στη Δικαιοσύνη για ηθική αυτουργία στην πρόσληψη 23 υπαλλήλων στο ΚΕΕΛΠΝΟ. Παράλληλα, η Πειραιώς στο πόρισμά της παρέσχε πλήρη κάλυψη τόσο στον Γεωργιάδη όσο και στον Δημήτρη Αβραμόπουλο, ο οποίος εμπλέκεται από την πλειοψηφία της επιτροπής στην υπόθεση του δανείου του ΚΕΕΛΠΝΟ ύψους 225 εκατ. ευρώ, της προμήθειας για τις θερμικές κάμερες και της αγοράς του κτιρίου του ΚΕΕΛΠΝΟ.

Σε μια προσπάθεια ρελάνς, η ΝΔ εγείρει «σοβαρά ζητήματα πολιτικών ή και ποινικών ευθυνών που χρήζουν περαιτέρω διερεύνησης και αφορούν την περίοδο 2015-2018», βάζοντας στο στόχαστρο Ξανθό και Πολάκη, ενώ για τη χρονική περίοδο που έλεγξε η Εξεταστική (έως και το 2014) διαπιστώνει ότι δεν προέκυψαν στοιχεία «που να καταδεικνύουν παρέμβαση υπουργού ή άλλου πολιτικού προσώπου προς επηρεασμό αποφάσεων του ΚΕΕΛΠΝΟ».

Η ΕΞΑΙΡΕΣΗ. Μοναδική εξαίρεση για τη ΝΔ αποτελεί η υφυπουργός Υγείας επί Σαμαρά Φωτεινή Σκοπούλη (είχε προταθεί από τη ΔΗΜΑΡ του Φώτη Κουβέλη) την οποία εμπλέκει στην απευθείας ανάθεση από το ΚΕΕΛΠΝΟ της προμήθειας αντιδραστηρίων για τον ιό του Δυτικού Νείλου.  Η εξώδικη διαμαρτυρία του Γεωργιάδη κατά του Μπαλωμενάκη έφτασε στον ίδιο, ενώ η Εξεταστική Επιτροπή βρισκόταν σε συνεδρίαση. Ο πρόεδρος της επιτροπής δεν έκρυψε τη δυσφορία του κάνοντας λόγο για «απόπειρα απειλής και εκβίαση του φρονήματος ημών». «Είναι δικαίωμα του καθενός να υπερασπίζεται με όποιον τρόπο κρίνει κατάλληλο τον εαυτό του» αντέτεινε ο «γαλάζιος» βουλευτής Γιώργος Γεωργαντάς. Ο Γεωργιάδης καταλογίζει στον Μπαλωμενάκη υπέρβαση εξουσιών και παράβαση καθήκοντος, καθώς η Εξεταστική τον ελέγχει για τυχόν αδικήματα που έχουν διαπραχθεί μετά τις 31/12/2014, που είναι ο χρονικός ορίζοντας της έρευνάς της και επιπλέον, όπως τονίζει, ψευδώς αναφέρεται στο πόρισμα ότι τέλεσε αξιόποινη πράξη, κάτι που γίνεται «με σκοπό να προκαλέσει την καταδίωξή του».

ΟΙ ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ. Οσον αφορά πάντως την υπόθεση των προσλήψεων, το πόρισμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θεωρεί ότι «ποτέ ΔΕΝ έγινε καμιά παρέμβαση» και πως «τα χρήματα με τα οποία πληρώθηκαν οι 23 συνεργάτες προέρχονταν από χορηγίες οι οποίες γίνονταν αποδεκτές από το ΚΕΕΛΠΝΟ» και άρα δεν ζημιώθηκε ο κρατικός προϋπολογισμός. Επίσης, σημειώνεται ότι «δεν τίθεται σε καμία περίπτωση θέμα αργομισθίας ή πρόκλησης ζημίας στο Δημόσιο» για τους εν λόγω υπαλλήλους και τονίζεται ότι «κανένα απολύτως στοιχείο σύνδεσης και εμπλοκής του Αδωνη Γεωργιάδη δεν προέκυψε με τις τοποθετήσεις των 23». Αποδίδεται δε στην πλειοψηφία ότι ανέδειξε το θέμα «ως μείζον πολιτικό σκάνδαλο» με στόχο τη «μικροπολιτική εκμετάλλευσή του, προκειμένου να σπιλωθούν και να διωχθούν πολιτικοί αντίπαλοι».

Ο Γεωργαντάς κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ πως «του διέφυγε ότι με αυτό το ζήτημα η εισαγγελέας έχει ασχοληθεί, υπάρχει προκαταρκτική δικογραφία και υπάρχει πόρισμα που αποδίδει ευθύνες σε κάποια διοικητικά στελέχη, καμία όμως ευθύνη σε πολιτικό πρόσωπο και συγκεκριμένα στον Αδωνη Γεωργιάδη». «Πουθενά δεν γίνεται αναφορά σε καμία ηθική αυτουργία του υπουργού» πρόσθεσε.

ΑΠΟΣΤΑΣΕΙΣ. Πάντως η ΔΗΣΥ κράτησε κάποιες αποστάσεις από το θέμα διαπιστώνοντας στο πόρισμά της ότι δεν προκύπτει άμεσος δόλος του πρώην υπουργού Υγείας, όμως «όφειλε να ελέγξει τη νομιμότητα της διαδικασίας πρόσληψης και απασχόλησης» των εν λόγω υπαλλήλων, όπως αναφέρεται. Τέλος, αίσθηση προκάλεσε η αυτοκριτική διάθεση του εισηγητή της πλειοψηφίας Σπύρου Λάππα, ο οποίος είπε: «Μπορεί να κάναμε λάθη, να υπερτονίσαμε ορισμένα πράγματα, μπορεί να πονέσαμε κάποιους ανθρώπους, όμως ο στόχος μας ήταν ένας: να διερευνήσουμε τα σκάνδαλα στο χώρο της Υγείας».

Ο κύκλος κλείνει αύριο με την κατάθεση στην Εξεταστική Επιτροπή του τελικού συνολικού πορίσματος της πλειοψηφίας. Την Παρασκευή το πρωί αυτό θα παραδοθεί στον Πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση, ο οποίος θα ορίσει την ημερομηνία συζήτησής του στην Ολομέλεια (εντός του μηνός).