Η Τερίζα Μέι επέστρεψε από τις Βρυξέλλες με μια συμφωνία για την οποία έδωσε σκληρή μάχη, αλλά δεν έτυχε της θριαμβευτικής υποδοχής που ήλπιζε. Αντ’ αυτού, τη σφυροκοπούν όλες οι πτέρυγες του βρετανικού Κοινοβουλίου, οι οποίες έχουν διαφορετικούς λόγους να καταψηφίσουν τη συμφωνία. Η αλήθεια είναι ότι η συμφωνία της κυρίας Μέι με την ΕΕ δεν είναι εξαιρετική, αλλά, όπως η ίδια υποστηρίζει, επιτυγχάνει αρκετούς από τους στόχους του Brexit, προστατεύοντας όσο το δυνατόν περισσότερο το εμπόριο της Βρετανίας με την ΕΕ. Το πρόβλημά της είναι ότι αυτή η εύθραυστη σύνθεση αντικρουόμενων απαιτήσεων για το Brexit φαίνεται ότι δεν ικανοποιεί κανέναν. Δημοσιεύματα αναφέρουν ότι έως 200 βουλευτές ενδέχεται να καταψηφίσουν τη συμφωνία στις 11 Δεκεμβρίου. Μάλλον θα είναι λιγότεροι, αλλά φαίνεται ότι η πιθανότητα να κερδίσει είναι πολύ μικρή.

Οταν η συμφωνία απορριφθεί, όλες αυτές οι αντιμαχόμενες πλευρές θα πρέπει να αποφασίσουν τι θα γίνει στη συνέχεια. Θα υπάρξει μια περίοδος έντονης πολιτικής αναταραχής, καθώς όλες οι πλευρές θα πιέζουν να προχωρήσει η εκδοχή που προτιμούν: επαναδιαπραγμάτευση με τις Βρυξέλλες, κωλοτούμπα με παραμονή στον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο, δεύτερο δημοψήφισμα, εκλογές ή ακόμη και ελεγχόμενη έξοδος «χωρίς συμφωνία». Αλλά η σκληρή αλήθεια είναι ότι, εκτός αν μείνουμε στην ΕΕ ανατρέποντας το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, όποιος και να αναλάβει τη διακυβέρνηση, ανεξάρτητα από τις προτιμήσεις του, θα βρεθεί αντιμέτωπος με τις ίδιες σκληρές επιλογές με την κυρία Μέι.

Ακόμη και στο σενάριο της «μη συμφωνίας» – έπειτα από κάποιους μήνες αναταραχής που θα ακολουθήσουν – η κυβέρνηση θα βρεθεί αντιμέτωπη με την ίδια πραγματικότητα: για να λυθεί το θέμα των ιρλανδικών συνόρων θα πρέπει η χώρα να παραμείνει σε μια τελωνειακή ένωση και η ΕΕ δεν πρόκειται να επιτρέψει «απρόσκοπτο» εμπόριο αν η Βρετανία εγκαταλείψει το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο και την ενιαία αγορά.

Με λίγα λόγια, το Brexit έχει τίμημα και συνεπάγεται συμβιβασμούς που ο βρετανικός λαός και η Βουλή δεν έχουν συνειδητοποιήσει. Αυτή η διαδικασία βρίσκεται τώρα σε εξέλιξη. Η έκβασή της μπορεί να είναι επώδυνη και χαοτική.

Ο Πίτερ Φόστερ είναι αρχισυντάκτης ευρωπαϊκών θεμάτων της εφημερίδας «The Daily Telegraph»