Παρά τα «αναθέματα» του Πατριαρχείου Μόσχας, το Οικουμενικό Πατριαρχείο προχωράει ακάθεκτο στις διαδικασίες χορήγησης αυτοκεφαλίας στην Εκκλησία της Ουκρανίας. Ενδεικτικό είναι ότι χθες η Αγία και Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου ανακοίνωσε πως έκανε ακόμη μία καθοριστική κίνηση για την αυτοκεφαλία. Κατάρτισε τον Καταστατικό Χάρτη της Εκκλησίας της Ουκρανίας «στο πλαίσιο της ειλημμένης αποφάσεως» του Πατριαρχείου και ενόψει «του σχετικού Πατριαρχικού και Συνοδικού Τόμου». Επειτα απ’ αυτή την εξέλιξη δεν αποκλείεται ακόμη και εντός του Δεκεμβρίου να συνέλθει η ενωτική Σύνοδος στο Κίεβο προκειμένου να εκλέξει τον νέο επικεφαλής της Εκκλησίας της Ουκρανίας. Αλλωστε από τα μέσα Οκτωβρίου, όπως είχαν γράψει «ΤΑ ΝΕΑ», ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος και οι συνεργάτες του ήταν επικεντρωμένοι στη συγκρότηση του εκλεκτορικού σώματος το οποίο θα κληθεί να εκλέξει τον νέο επικεφαλής ιεράρχη της αυτοκέφαλης πλέον Ουκρανικής Εκκλησίας.

Ο Ιερώνυμος και η «φούσκα»

Το Φανάρι συνεχίζει να είναι ανήσυχο για το προσχέδιο συμφωνίας Εκκλησίας – Πολιτείας, το οποίο ουσιαστικά δεν υπάρχει μετά και την «κόκκινη κάρτα» της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος. Χθες όμως ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, κατά τα εγκαίνια στέγης γερόντων της Αρχιεπισκοπής στην οδό Φυλής, όταν ρωτήθηκε για την επίσκεψη Γαβρόγλου στο Οικουμενικό Πατριαρχείο επανέλαβε ότι θα μιλήσει τελευταίος και αυτή τη φορά, με πιο επιθετικό ύφος, υπερασπίστηκε το προσύμφωνο: «Κι όταν μιλήσω τελευταίος θα δείτε ότι όλος αυτός ο θόρυβος ήταν ένας θόρυβος «φούσκα»».

Εθνομηδενιστές και βρικόλακες

Για το ακανθώδες άρθρο 3 περί σχέσεων Πολιτείας -Εκκλησίας και την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για θρησκευτική ουδετερότητα, «άναψαν τα αίματα» χθες και στην Επιτροπή Αναθεώρησης του Συντάγματος. Η συζήτηση πήρε σαφείς ιδεολογικές προεκτάσεις φέρνοντας στην επιφάνεια δυο διαφορετικούς κόσμους. Θα σας μεταφέρω μία μόνο από τις αντεγκλήσεις για να καταλάβετε πόσο ωραία ατμόσφαιρα είναι εκεί στη Βουλή. Ο Μάκης Βορίδης κατηγόρησε τους συριζαίους ως «εθνομηδενιστές». Κι η Τασία Χριστοδουλοπούλου είπε οι νεοδημοκράτες «είστε βρικόλακες, οι οποίοι παρακολουθείτε τι μπορεί στη νέα εποχή να πιάσει, να πάρει ψήφο, να δημιουργήσει πρόβλημα στον αντίπαλο». Δεν το λες και συναινετικό αυτό το κλίμα.

Οι γυναίκες είπαν «όχι» στον Τσίπρα

Είμαι σε θέση να γνωρίζω από πληροφοριοδότες μου, που έχουν στενές σχέσεις με τα ενδότερα του Μαξίμου, πως στο σίριαλ συριζαίος υποψήφιος στον Δήμο Αθηναίων γράφεται επιτέλους το φινάλε. Πρώτα απ’ όλα να σας πω ότι έγιναν τρεις κρούσεις σε γυναίκες, καμία όμως δεν απέδωσε για διαφορετικούς λόγους – οι οποίοι δεν είναι της παρούσης να αναλυθούν. Μπορώ, ωστόσο, να σας διαβεβαιώσω ότι ο Τσίπρας έψαχνε μια γυναίκα γεννημένη και μεγαλωμένη στην Αθήνα, η οποία να έχει και σχέση με τα κινήματα. Το εν λόγω προφίλ υποψήφιας είχε κριθεί ως το ιδανικό για να μπει σφήνα μεταξύ Παύλου Γερουλάνου και Κώστα Μπακογιάννη προκειμένου να τονιστεί – κατά τη συριζαϊκή πάντα ανάγνωση – ο αντισυστημικός χαρακτήρας του ΣΥΡΙΖΑ. Καλά, αυτό περί της αντισυστημικότητας ενός κόμματος που κυβερνά τριάμισι χρόνια θα το αφήσω ασχολίαστο. Τέλος πάντων, το ιδανικό δεν τους βγήκε, οπότε όπως όλα δείχνουν τη μάχη της Αθήνας θα τη δώσει ο υφυπουργός Εργασίας Νάσος Ηλιόπουλος. Τι κι αν ακόμη και οι φαν του παραδέχονται πως έχει πρόβλημα αναγνωρισιμότητας;

Βιβλίο για τη Βενεζουέλα

Ελαβα μια πρόσκληση για την παρουσίαση του βιβλίου του συναδέλφου Ιάσονα Πιπίνη «Βενεζουέλα: Από τον Τσάβες στον Μαδούρο. Αποκαλυπτικές μαρτυρίες από τους πρωταγωνιστές της μεγάλης κρίσης», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κέδρος. Για το βιβλίο θα μιλήσουν ο γαλάζιος Βασίλης Κικίλιας, ο δημοσιογράφος Γιάννης Πρετεντέρης και η οικονομολόγος και πρώην στέλεχος του ΔΝΤ Μιράντα Ξαφά αύριο το πρωί στα Public του Συντάγματος. Νομίζω η κουβέντα θα έχει ενδιαφέρον μιας και πολύ ασχολούμαστε με το λατινοαμερικάνικο παράδειγμα στα χρόνια της πρώτη φορά Αριστεράς.

Κουρουμπλής για Ευρωβουλή

Σε περίπτωση που είχατε αγωνία, να σας πληροφορήσω και κάτι ακόμη σχετικό με τις επερχόμενες κάλπες, τις ευρωπαϊκές αυτή τη φορά. Ο Παναγιώτης Κουρουμπλής θα κατέβει τελικά υποψήφιος για ένα έδρανο στο Ευρωκοινοβούλιο. Το θέμα έκλεισε, μου λένε, σε ένα ραντεβού που είχε με τον Αλέξη Τσίπρα χθες το πρωί. Ο πρώην υπουργός θα κυνηγήσει τον σταυρό σε όλη την επικράτεια μαζί με τους Στέλιο Κούλογλου, Κωνσταντίνα Κούνεβα και Δημήτρη Παπαδημούλη.

Σεξουαλική αγωγή στα σχολεία

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης γιόρτασε λίγο νωρίτερα την παγκόσμια ημέρα κατά του AIDS, που είναι το Σάββατο. Το λέω επειδή επισκέφθηκε χθες το πρωί το Κέντρο Πρόληψης και Εξέτασης Checkpoint. Εκεί μίλησε με μέλη της διοίκησης αλλά και με εθελοντές του Συλλόγου Οροθετικών Ελλάδος «Θετική Φωνή». Και είδε από κοντά τις εγκαταστάσεις των εξεταστηρίων αλλά και πώς γίνεται – δωρεάν και ανώνυμα – το γρήγορο τεστ για τον HIV και τις ηπατίτιδες Β και C, με μια σταγόνα αίμα από το δάχτυλο. Ο γαλάζιος αρχηγός άκουσε και από πρώτο χέρι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι οροθετικοί, τόσο σχετικά με την ιατροφαρμακευτική τους περίθαλψη, όσο και λόγω του κοινωνικού αποκλεισμού που υφίστανται. Στη δημόσια δήλωσή του τόνισε ότι πήγε εκεί για να στείλει το μήνυμα πως οι διακρίσεις καταπολεμούνται μόνο με ενημέρωση. Εξού και εξήγγειλε την υποχρεωτική ένταξη του μαθήματος της σεξουαλικής αγωγής στα σχολεία. Οφείλω να παραδεχθώ πως με τέτοιες μικρές παρεμβάσεις γίνονται οι μεγάλες αλλαγές.