Η Ελλάδα στις 14 Σεπτεμβρίου ξέμεινε από ψάρια! Και αυτός είναι ο λόγος που μέχρι το τέλος του χρόνου θα πρέπει να βασίζεται στις εισαγωγές προκειμένου να καλύψει τη ζήτηση. Το στοιχείο αυτό φαίνεται σε αναφορά της περιβαλλοντικής οργάνωσης WWF και δείχνει το μέγεθος του προβλήματος από την υπεραλίευση, το οποίο δεν αγγίζει μόνο την Ελλάδα, αλλά όλο τον κόσμο. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι παγκοσμίως το 33% των ψαριών υπεραλιεύεται, ενώ στη Μεσόγειο το 93% των ιχθυαποθεμάτων απειλείται με εξαφάνιση.

«Ανοίγοντας» το κάδρο προκύπτει πως το πρόβλημα δεν αφορά μόνο τον πληθυσμό των ψαριών, αλλά και την επιβίωση 800 εκατομμυρίων ανθρώπων παγκοσμίως που εξαρτώνται από τα ψαρικά για να διασφαλίσουν τροφή και εισόδημα. Με αυτό το δεδομένο και με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Αλιείας η περιβαλλοντική οργάνωση WWF Ελλάς προχωράει στην υλοποίηση του δεύτερου μέρους της εκστρατείας Fish Forward. Ετσι, με κεντρικό μήνυμα «Αυτό το είδος θα εξαφανιστεί, όπως και τα ψάρια» αποσκοπεί στο να πείσει τους καταναλωτές να επιλέγουν υπεύθυνα, διασφαλίζοντας πως τα ψάρια που καταλήγουν στο πιάτο τους αλιεύθηκαν με τρόπο που προστατεύει τις θάλασσες και προάγει την ευημερία εκατομμυρίων ψαράδων και εργαζομένων στον τομέα της αλιείας παγκοσμίως.

Στην Ελλάδα δραστηριοποιούνται 15.000 ψαράδες. Ωστόσο, επειδή υπάρχει μεγάλη ζήτηση, η εγχώρια, αλλά και η ευρωπαϊκή κατανάλωση ψαριών εξαρτάται όλο και περισσότερο από τις εισαγωγές. Σύμφωνα με τους ειδικούς, το Fish Guide, δηλαδή ο Οδηγός Υπεύθυνης Κατανάλωσης Ψαρικών της WWF θα μπορούσε να αποτελέσει ένα πολύτιμο εργαλείο στα χέρια των καταναλωτών. Κι αυτό διότι δίνει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες που χρειαζόμαστε όταν αγοράζουμε ψάρια (εγχώρια ή εισαγόμενα), οι οποίες αφορούν, μεταξύ άλλων, το ελάχιστο επιτρεπόμενο μέγεθος προς κατανάλωση, την κατάλληλη εποχικότητα, αλλά και τον τρόπο αλίευσής τους, εξασφαλίζοντας ότι κάνουμε πάντα τη σωστή επιλογή.

20 κιλά ψάρια ετησίως καταναλώνει κάθε άτομο στην Ελλάδα. Ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι 22,7 κιλά, σχεδόν διπλάσια ποσότητα απ’ ό,τι πριν από 50 χρόνια. Το 93% των ιχθυαποθεμάτων στη Μεσόγειο απειλείται με υπεραλίευση.

Πηγή: WWF