Tα… μάζεψε χθες η ΕΡΤ για την προσβλητική επίθεση που είχε εξαπολύσει η δημοσιογράφος της Κατερίνα Ακριβοπούλου στους μητροπολίτες Πειραιώς Σεραφείμ και Μεσσηνίας Χρυσόστομο αποκαλώντας τους χρυσαυγίτες και ακροδεξιούς. Χθες η δημοσιογράφος, υπό το βάρος της κατακραυγής αλλά και των αντιδράσεων των ιεραρχών που προειδοποιούσαν πως θα χρησιμοποιούσαν και ένδικα μέσα για τις κατηγορίες που δέχθηκαν, ζήτησε συγγνώμη. «Θέλω να ζητήσω δημόσια συγγνώμη από τους μητροπολίτες Μεσσηνίας Χρυσόστομο και Πειραιώς Σεραφείμ διότι χθες όχι απλώς τους αδίκησα, αλλά τους κατηγόρησα αδίκως ότι ταυτίζονται με τον χρυσαυγιτισμό, ενώ συμβαίνει το ακριβώς αντίθετο» ήταν τα λόγια της Κατερίνας Ακριβοπούλου. Σημειώνεται ότι ο μητροπολίτης Πειραιώς Σεραφείμ σε πολλά κείμενά του αλλά και με τη δράση του έχει καταδικάσει απερίφραστα τη δράση της Χρυσής Αυγής και έχει στηλιτεύσει τις εκλεκτικές της συγγένειες με ρεύματα του αποκρυφισμού.

«ΚΑΤΑΦΕΥΓΩ ΣΤΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ». «Οταν στο Διαδίκτυο έχεις καταθέσει πέντε κείμενα, δημόσια ανακοινωθέντα στις 22/4/2013, 23/4/2013, 29/4/2013, 20/9/2013 και 16/12/2013, τα οποία υπάρχουν στο Διαδίκτυο, με τα οποία καταδικάζεις τον παγανιστικό χαρακτήρα του πολιτικού μορφώματος Λαϊκός Σύνδεσμος – Χρυσή Αυγή που αποτελεί ιδεολογική συνέχεια του αποκρυφιστικού και σατανιστικού ερμητικού τάγματος Χρυσή Αυγή του 19ου αι. των Γέιτς, Πεσόα και Κρόουλι, παρουσιάζοντας πανελληνίως τα αποδεικτικά στοιχεία για το ιδεολόγημά της και τον σαφή αντιχριστιανικό της χαρακτήρα, προειδοποιώντας μάλιστα ότι αποτελούν κίνδυνο για την Εκκλησία και το Εθνος οι θέσεις του πολιτικού αυτού μορφώματος, αποτελεί βαρύτατη συκοφαντία και εξύβριση η δημόσια αναφορά στην εκπομπή της ΕΡΤ της 19/11/2018 «Δεύτερη ματιά» της κ. Κατερίνας Ακριβοπούλου, ότι υποβάλλων τις νομικές μου ενστάσεις ως υπεύθυνος Ιεράρχης της Εκκλησίας της Ελλάδος διαποιμαίνων την Ιερά Μητρόπολη Πειραιώς, είμαι «ακροδεξιός και χρυσαυγίτης»» ανέφερε χθες στη δήλωσή του ο μητροπολίτης Σεραφείμ, ενώ συμπλήρωσε σφυροκοπώντας την αποστροφή της δημοσιογράφου: «Κηδόμενος της αξιοπρεπείας μου διαμαρτύρομαι έντονα για την κατάπτωση της κρατικής και λαοσυντήρητης τηλεοράσεως της ΕΡΤ από τις άκριτες, ψευδείς και συκοφαντικές τοποθετήσεις της κ. Κατερίνας Ακριβοπούλου και καταφεύγω άμεσα εναντίον της ΕΡΤ και εναντίον της κ. Ακριβοπούλου στην τακτική και ποινική Δικαιοσύνη και βέβαια με αναφορά μου στο ΕΣΡ. Ο πόλεμος λάσπης συνεχίζεται. Το έγκλημά μου είναι ότι αρθρώνω νομικό λόγο στα νομικά ζητήματα που θέτει το πλαίσιο συμφωνίας Εκκλησίας – Πολιτείας» είπε ανάμεσα σε άλλα, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες η δυσφορία τού εν λόγω ιεράρχη ήταν έντονη ακόμη και μετά τη «συγγνώμη» της δημοσιογράφου. Αλλά και ο μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος σε πάρα πολλές περιπτώσεις στο παρελθόν είχε στηλιτεύσει τη δράση της Χρυσής Αυγής και με αρθρογραφία.

ΒΗΜΑΤΑ ΠΙΣΩ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ. Την ίδια ώρα, και μετά το κατηγορηματικό «όχι» της Ιεραρχίας σε αλλαγή του μισθολογικού καθεστώτος των κληρικών, Κυβέρνηση και Εκκλησία επιχειρούν αναδίπλωση καθώς διαπιστώνουν ότι το περίφημο προσχέδιο συμφωνίας βρίσκεται στον αέρα. Ενδεικτικό είναι ότι ενώ την Παρασκευή η κυβέρνηση υποστήριζε πως επιμένει στην έξοδο των ιερέων από το Δημόσιο και πως θα προχωρήσει άμεσα και σε νόμο, χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος έκανε βήματα προς τα πίσω δηλώνοντας ότι «η κυβέρνηση ούτε βιάζεται ούτε πιέζεται». Οπως πρόσθεσε, «επιχειρεί να επιλύσει ένα ζήτημα το οποίο παραμένει σε εκκρεμότητα εδώ και περίπου 80 χρόνια και διαθέτει τη σχετική πολιτική βούληση, στο πλαίσιο ενός ειλικρινούς διαλόγου». Στο πλαίσιο αυτό, όπως τονίζεται από την κυβέρνηση, ο Αλέξης Τσίπρας έχει δώσει εντολή στον υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων Κώστα Γαβρόγλου να εκκινήσει κύκλο συναντήσεων με τον Πατριάρχη, τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, τον Αρχιεπίσκοπο Κρήτης Ειρηναίο, αλλά και με τις Ιερές Μητροπόλεις Δωδεκανήσων, ώστε να διευκρινιστούν πτυχές της πρότασης, οι οποίες μπορεί να μην ήταν σαφείς στην αρχή. Υπενθυμίζεται άλλωστε πως το Οικουμενικό Πατριαρχείο είχε ενοχληθεί σφόδρα επειδή η κυβέρνηση δεν το είχε ενημερώσει για το προσχέδιο συμφωνίας. Χθες, εξάλλου, ο μητροπολίτης Δωδώνης Χρυσόστομος επιτέθηκε (Σκάι) στην κυβέρνηση για τη συμφωνία, τονίζοντας πως «κάηκε το θέμα όταν βγήκε ο κ. Τζανακόπουλος και είπε ότι απολύονται 10.000 κληρικοί. Εδωσε ελπίδα σε 10.000 ανθρώπους και «κρέμασε στα μανταλάκια» 10.000 κληρικούς».

ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΙΕΡΩΝΥΜΟΥ. «Εγώ θα μιλήσω τελευταίος» ήταν η απάντηση που έδωσε χθες από τη Λιβαδειά ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος – στέλνοντας έτσι μήνυμα προς όλες τις κατευθύνσεις – όταν ρωτήθηκε για τις αντιδράσεις των κληρικών και της Ιεραρχίας για τη συμφωνία Εκκλησίας – Πολιτείας. Ο Αρχιεπίσκοπος χοροστάτησε στον πανηγυρικό αρχιερατικό εσπερινό, παραμονή της γιορτής των Εισοδίων της Θεοτόκου.