Οταν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφασίζει να λειτουργήσει στην Ελλάδα «Ακαδημία Κατασκόπων» πού πάει το μυαλό σας; Σε κατάσκοπους τύπου James Bond, σε κατασκόπους «που γύρισαν από το κρύο» όπως αναφέρει ο Τζον Λε Καρέ και έγινε (το 1965) ομώνυμη ταινία; Ή σε κατασκόπους τύπου… Βέγγος (Πράκτωρ Θ.Β. 000); Τίποτα απ΄ όλα αυτά; Και γι΄ αυτό μάλλον φταίει η… μετάφραση.

Διότι η Κομισιόν δεν κάνει λόγo ούτε για ακαδημία, ούτε για πράκτορες, όπως έγραψε το Politico. Μελετώντας τις αποφάσεις γίνεται σαφώς αναφορά για Σχολή Στρατιωτικών Πληροφοριών (με τον κωδικό… JEIS, δηλαδή Joint EU Intelligence School). Ή  PESCO (Permanent Structure Cooperation. Μια σχολή ήδη λειτουργεί με εθνικούς πόρους στον Καρέα και δέχεται και σπουδαστές στρατιωτικούς και από άλλες χώρες (παλαιότερα και από τη Λιβύη, με απόφοιτο τον στρατηγό Χαφτάρ που σήμερα ελέγχει το ανατολικό μέρος της πατρίδας του).

Η ΑΠΟΦΑΣΗ. Το εντυπωσιακό στην απόφαση αυτή της Κομισιόν είναι ότι η δημιουργία Ευρωπαϊκής Σχολής Πληροφοριών με έδρα την Ελλάδα (στον Καρέα) είναι ελληνική πρόταση, αν και τα υπουργεία Εξωτερικών και Αμυνας κάνουν σήμερα πως δεν ξέρουν λεπτομέρειες. Αλλωστε η Κομισιόν έλαβε συνολικά 17 αποφάσεις, μερικές από τις οποίες, ίσως τις σημαντικότερες, θα τις αναλάβει η Ελλάδα, όπως για παράδειγμα πλατφόρμες κυβερνητικού πολέμου, θαλάσσιες περιπόλους, στρατιωτική κινητικότητα, ταχεία ανάπτυξη ειδικών δυνάμεων, εξουδετέρωση εχθρικών drones. Για τα drones υπάρχει ξεχωριστό κεφάλαιο, δεδομένου ότι πολλές ευρωπαϊκές χώρες ετοιμάζονται για ενδεχόμενη απειλή (κυβερνητική, στρατιωτική ή ακόμα και βιολογική) από μη επανδρωμένα αεροσκάφη. Δίνεται μάλιστα ένα παράδειγμα που ιδιαιτέρως ενδιαφέρει την Ελλάδα: ας πούμε ότι η Τουρκία έχει αναπτύξει ένα drone μεγέθους μόλις 18 εκατοστών που φέρει μικροσκοπική κάμερα. Πώς θα το εξουδετερώσεις αυτό;

Τη Σχολή Πληροφοριών της Ευρωπαϊκής Ενωσης ανέλαβε η Ελλάδα να τη δημιουργήσει μαζί με την Κύπρο και σε συνεργασία με άλλα κράτη – μέλη του ΝΑΤΟ και τις ευρωπαϊκές υπηρεσίες πληροφοριών. Με δυο λόγια, στη σχολή αυτή θα εκπαιδεύονται και στρατιωτικοί και πολιτικοί υπάλληλοι για να μάθουν πώς να χειρίζονται στρατιωτικές πληροφορίες που αφορούν την ασφάλεια της χώρας. Διοικητής της Σχολής θα είναι στην Ελλάδα κατά πάσα πιθανότητα  Ελληνας και στην Κύπρο Κύπριος, αλλά την εποπτεία θα έχει το επιτελείο του Ευρωστρατού, διοικητής του οποίου είναι ο ιταλός στρατηγός Κλαούντιο Γκρατσιάνο. Μέχρι πρόσφατα ήταν Ελληνας, ο στρατηγός Μιχάλης Κωσταράκος, ο οποίος και κατήρτησε το πρόγραμμα που αφορά την Ελλάδα και ενέκρινε η Κομισιόν. Φιλοδοξία είναι να αποτελέσει ένα μεγάλο βήμα προς τα εμπρός στον τομέα των πληροφοριών της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ. Πάντως οι στρατιωτικές υπηρεσίες των χωρών – μελών συνεργάζονταν με τις μυστικές υπηρεσίες, αν και σε ορισμένες χώρες οι μυστικές υπηρεσίες ήταν κοινές και για τους στρατιωτικούς και για τους πολιτικούς, αλλά μόνο σε περιπτώσεις αντιμετώπισης εθνικής απειλής ή τρομοκρατίας. Εως πρόσφατα, μια προσπάθεια βελτίωσης της συνεργασίας στον τομέα των πληροφοριών στην ΕΕ προσέκρουε στη Βρετανία, η οποία ήθελε να διαφυλάξει την ανεξαρτησία της περίφημης MΙ5 έναντι της συμμαχίας πληροφοριών των Five Eyes, η οποία απαρτίζεται από τις ΗΠΑ, την Αυστραλία, τον Καναδά, τη Νέα Ζηλανδία και βεβαίως το Ηνωμένο Βασίλειο (με άλλες μυστικές υπηρεσίες). Μετά το Brexit φαίνεται ότι ο δρόμος ανοίγει, κι όπως αναφέρει το Politico, την «ακαδημία κατασκόπων» (όπως αποκαλεί τη Σχολή Πληροφοριών) «θα την «τρέξουν» Ελλάδα και Κύπρος, οι δύο χώρες – μέλη της ΕΕ με τις στενότερες σχέσεις με τη Μόσχα». Η Κύπρος βεβαίως δεν είναι μέλος του ΝΑΤΟ, αλλά τώρα τελευταία όλο και περισσότερες φορές οι Αμερικανοί ζητούν στρατιωτικές διευκολύνσεις από την κυπριακή κυβέρνηση.

καινοτομια. Εκείνο που έχει σημασία είναι ότι η Ελλάδα θα αναλάβει επίσης ηγετικό ρόλο στην εκπαίδευση χειριστών ελικοπτέρων αλλά και σε επιχειρήσεις ειδικών δυνάμεων. Η Γάλλια και η Σουηδία θα είναι επικεφαλής του Κέντρου Αξιολόγησης της ΕΕ, η Γερμανία θα κατασκευάσει μια νέα γενιά drones και η Ιταλία θα αναλάβει την αντιμετώπιση της απειλής που προέρχεται από drones.

Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Αμυνας με προτεινόμενο κονδύλι τα 13 δισ. ευρώ. Το Ταμείο αυτό θα έχει στόχο να προωθήσει την καινοτομία και να επιτρέψει οικονομίες κλίμακας στην αμυντική έρευνα και στη φάση βιομηχανικής ανάπτυξης στηρίζοντας συνεργατικά έργα. Ειδικότερα για τα συνεργατικά έργα, θα δίνεται ιδιαίτερη προσοχή στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις και στις εταιρείες μεσαίας κεφαλαιοποίησης.

Τέλος, τα κράτη – μέλη συμφώνησαν να υπογράψουν συμφωνία για μη στρατιωτική κοινή πολιτική ασφάλειας και άμυνας που θα περιλαμβάνει κοινές αποστολές διαχείρισης κρίσεων και ενίσχυσης των έργων των αστυνομικών δυνάμεων.