Είναι το σημείο αναφοράς που προσδιορίζει τη διάσταση, την επιτυχία, το καλό και το κακό.

Ο Αγγελος Αναστασιάδης, πιθανόν άθελά του, τοποθέτησε τον εαυτό του δίπλα στον μετρονόμο των εκλεκτόρων της εθνικής ομάδας: τον Οτο Ρεχάγκελ.

Πίσω από τη λεπτομέρεια της προσέγγισης του αγώνα με την Εσθονία αποκαλύφθηκε το χάος που υπάρχει ανάμεσά τους.

Ο Γερμανός θα είχε φροντίσει να ενημερωθεί για το νέο καθεστώς που αφορά την προκριματική φάση του Euro 2020, πώς κατατάσσονται οι ομάδες στα γκρουπ δυναμικότητας και τις παγίδες που έστησε η UEFA ώστε να προσδώσει κύρος στο Nations League.

Λίγοι γνώριζαν πως το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα έπρεπε να κυνηγήσει οπωσδήποτε τη νίκη με την Εσθονία, όχι μόνο για λόγους γοήτρου, αλλά και για να διεκδικήσει μέχρι τέλους την παρουσία του στο τρίτο γκρουπ δυναμικότητας.

Ελάχιστοι έχουν αντιληφθεί πως με το Nations League η UEFA βάζει ταφόπλακα στα φιλικά και τους πειραματισμούς. Στην περίπτωση της Ελλάδας, ως δεύτερη στον όμιλό της διεκδικούσε θέση στο τρίτο γκρουπ δυναμικότητας μαζί με τις δεύτερες των άλλων ομίλων. Από τη στιγμή που υποχώρησε στην τρίτη θέση στη βαθμολογία, έχασε κάθε ελπίδα να πλασαριστεί στο τρίτο γκρουπ δυναμικότητας.

Σ’ αυτούς τους λίγους μάλλον δεν συγκαταλέγεται ο Αγγελος Αναστασιάδης όπως αποκαλύφθηκε από τις δηλώσεις του και τον τρόπο που αντιμετώπισε την ήττα.

Μακριά νυχτωμένος είναι και ο πρόεδρος της ΕΠΟ Βαγγέλης Γραμμένος. Δικαιολόγησε την απουσία του κόσμου από το ΟΑΚΑ αναφερόμενος στην κακή πορεία της Εθνικής, τον αδύναμο αντίπαλο και τον καιρό. Δεν του είπε κανείς πως σχεδόν πάντα το ΟΑΚΑ ήταν άδειο στα ματς της Γαλανόλευκης, γι’ αυτό μετακόμισε στο Γεώργιος Καραϊσκάκης; Δεν του είπε κανείς πως οι ημεδαποί φίλαθλοι στηρίζουν τις ομάδες τους και φυσικά την Εθνική μόνο όταν νικούν; Τόσοι σελέμπριτι πήγαν στον τελικό του Euro 2004. Ακόμα κι αυτοί που υποκλίνονται στο μπάσκετ έβγαζαν σέλφι συν γυναιξί στο Παναθηναϊκό Στάδιο.

Αυτά όμως είναι τα αποτελέσματα του παρωπιδισμού και του διεμβολισμού της πραγματικότητας.