Η ήττα της Εθνικής Ελλάδος από την Εσθονία ανήκει στα αποτελέσματα που είναι πραγματικά αδικαιολόγητα. Η Εσθονία δεν είχε κερδίσει ποτέ την Εθνική μας, αλλά δυο χρόνια πριν στο Γεώργιος Καραϊσκάκης της είχε αποσπάσει μια ισοπαλία με 0-0: η ομάδα μας ήταν υποψιασμένη από την πιθανότητα ενός στραβοπατήματος – της είχε συμβεί πρόσφατα με αντίπαλο τη συγκεκριμένη ομάδα. Οι Εσθονοί είχαν μεγάλες ελλείψεις και δεν μπορείς να πεις ότι είναι χώρα με μεγάλη παραγωγή ποδοσφαιριστών. Τέταρτος διαιτητής του ματς έπαιξε ο διεθνής έλληνας επόπτης Χρήστος Ακρίβος: οι Εσθονοί δεν είχαν καμία αντίρρηση – θυμίζω ότι ο διαιτητής του ματς, ο Ουκρανός Σεργκέι Μπέκερ, έπαθε βαρύ ισχαιμικό επεισόδιο μόλις έφτασε στην Αθήνα. Η Εθνική μας έχασε από μια αδύναμη ομάδα, που ήταν τελευταία στον όμιλο. Εχασε γιατί αντιμετώπισε το ματς σαν φιλικό κι αυτό είναι στην ιστορία αυτή το χειρότερο. Διότι μαρτυρά μια σύγχυση χωρίς προηγούμενο.

Τι είναι

Στην ΕΠΟ αμφιβάλλω αν κατάλαβαν τι είναι το UEFA Nations League στο οποίο η Εθνική μας πήρε μέρος. Δεν κατάλαβαν ότι ακόμα και η δεύτερη θέση στον όμιλο αφήνει κάποιες πιθανότητες συμμετοχής στα play off της διοργάνωσης, και δεν κατάλαβαν ούτε ότι το τι θα κάνεις σε αυτή τη διοργάνωση έχει σχέση και με το σε ποιο γκρουπ δυναμικότητας θα καταλήξεις στην επικείμενη κλήρωση των προκριματικών του Euro του 2020 που θα γίνει σε λίγες μέρες στο Δουβλίνο: γενικά δεν κατάλαβαν τίποτα! Θεώρησαν τη διοργάνωση ασήμαντη και τη μετέτρεψαν σε ένα είδος δοκιμής του Μίκαελ Σκίμπε πριν από την έναρξη των προκριματικών. Αυτά εξ αρχής διαφημίζονται ως ο μεγάλος στόχος. Μόνο που στο μεταξύ καταφέρανε κι αυτόν να τον κάνουν δυσκολότερο.

Ομιλος

Ας θυμηθούμε τι έγινε. Η Εθνική μας βρέθηκε σε έναν βατό όμιλο μιας καινούργιας διοργάνωσης. Επαιξε με τη Φινλανδία, την Ουγγαρία και την Εσθονία: ήταν επικεφαλής του ομίλου. Στους παίκτες και στους προπονητές θα ‘πρεπε να γίνουν κατανοητά δυο πράγματα. Το πρώτο, ότι η πρωτιά (και υπό προϋποθέσεις…) και η δεύτερη θέση στον συγκεκριμένο όμιλο εξασφαλίζουν μια δεύτερη ευκαιρία πρόκρισης στα τελικά του Euro του 2020. Το δεύτερο, ότι η πρωτιά επιτρέπει μια καλή κλήρωση στα προκριματικά που ακολουθούν. Ανάθεμα κι αν αυτά τα απλά κάποιος τα κατάλαβε. Ο Αγγελος Αναστασιάδης, που αγαπάει να αναλαμβάνει ευθύνες καταστροφών, είναι βέβαιο ότι θα πει πως αυτά τα γνώριζε. Αλλά προσωπικά αμφιβάλλω πολύ.

Επιτροπή

Η Εθνική Ελλάδος τυπικά διοικείται από μια τεχνική επιτροπή που συνεδριάζει μόνο αν είναι να προσλάβει ή να απολύσει προπονητές. Πέρα από την επιτροπή αυτή, στην οποία ποδοσφαιριστής δεν υπάρχει (!), προϊστάμενος τυπικά των προπονητών είναι ένας τεχνικός διευθυντής. Τα τελευταία χρόνια συμβαίνει το απίθανο: κάθε φορά που αλλάζει ένας προπονητής, αλλάζει και ο τεχνικός διευθυντής! Ηταν ο Τάκης Φύσσας κι έφυγε μαζί με τον Σάντος. Ηταν ο Γιάννης Μπεθάνης κι έφυγε μαζί με τον Ρανιέρι. Ηταν ο Γιώργος Καραγκούνης κι έφυγε μαζί με τον Μαρκαριάν. Ηταν ο Ζήσης Βρύζας κι έφυγε μαζί με τον Σκίμπε. Είναι ο Αγγελος Μπασινάς που ήρθε μαζί με τον Αναστασιάδη. Οπως καταλαβαίνει κανείς εύκολα δεν υπάρχει καμία απολύτως τεχνική διεύθυνση: ο προπονητής και ο τυπικά προϊστάμενός του πάνε μαζί – φούστα, μπλούζα. Κι όμως η δουλειά τους είναι ολότελα διαφορετική. Ο τεχνικός διευθυντής πρέπει να έχει μια πιο γενική εικόνα, να σχεδιάζει, να βλέπει αδυναμίες, να εκτελεί ένα πλάνο, να εισηγείται ακόμα και την αλλαγή του προπονητή ή την πρόσληψη ενός καινούργιου, αν η περίσταση το απαιτεί. Στην ΕΠΟ τους προπονητές τούς προσλαμβάνουν και τους απολύουν οι περίφημοι «βλαχοπρόεδροι» και οι τεχνικοί διευθυντές απλά κάνουν την νταντά τους. Και δεν αναφέρομαι μόνο στην Εθνική Ανδρών: με όλες τις Εθνικές έτσι συμβαίνει! Το περασμένο καλοκαίρι τσακωθήκανε μεταξύ τους για τους προπονητές στη Νέων και στην Παίδων – ακόμα και για τους συνεργάτες του Σκίμπε. Τον Κώστα Τσάνα π.χ. τον απολύσανε τον Ιούλιο και τον προσλάβανε τον Σεπτέμβριο!

Σκίμπε

Το ότι έχει γενικά χαθεί η μπάλα το καταλαβαίνεις από αυτό που έγινε με τον Ευθύμη Κουλούρη π.χ. Τον στέρησαν από την Εθνική Ελπίδων, που έπαιζε μπαράζ πρόκρισης στα τελικά με την Αυστρία στην Τούμπα για να παίξει εναντίον της Φινλανδίας, μολονότι υπήρχαν ο Μήτρογλου και ο Καρέλης. Την Κυριακή που ο Μήτρογλου ήταν εκτός εξαιτίας τραυματισμού, ο φορ του Ατρομήτου δεν υπήρχε στην αποστολή γιατί τον ξαναστείλανε στην Ελπίδων – η οποία στο μεταξύ έχασε από την Αυστρία στην Τούμπα: ό,τι να ‘ναι! Ομως πιο πολύ από τα αγωνιστικά καταλαβαίνεις ότι κάτι δεν πάει καλά κι από ένα σωρό άλλα που κυκλοφορούν. Μαθαίνω π.χ. ότι ενώ στο πρώτο συμβόλαιο του Σκίμπε δεν υπήρχε ρήτρα αποζημίωσης, στο δεύτερο, αυτό που η ΕΠΟ υπέγραψε μαζί του μετά την αποτυχία της ομάδας να πάει στο Μουντιάλ, μπήκε ρήτρα της τάξεως των 500 χιλιάδων ευρώ! Τόσα πρέπει να πάρει ο Γερμανός για τρεις μήνες δουλειάς: σε καλή μεριά.

Προέρχονται

Στο μεταξύ, αν δει κανείς ό,τι συμβαίνει στα παιχνίδια της ομάδας διοργανωτικά δεν μπορεί παρά να φρίξει. Οταν η Εθνική μας έπαιζε στο Γεώργιος Καραϊσκάκης για κάθε σαχλαμάρα που συνέβαινε στις εξέδρες έφταιγε ο Ολυμπιακός και οι οπαδοί του: οι λογιών λογιών ειδήμονες μιλούσαν για «χάλια μαύρα», για «την ανάγκη να φύγει από εκεί η Εθνική» κτλ. κτλ. Την πήραν την Εθνική από το Γεώργιος Καραϊσκάκης και την πήγαν στο ΟΑΚΑ και έκτοτε χάθηκε εντελώς κι αυτό το μίνιμουμ της υποστήριξης, που στο Φάληρο υπήρχε. Το ΟΑΚΑ ήταν και χθες άδειο και παγωμένο και καθόλου δεν ζεστάθηκε όταν κάποια καλόπαιδα έκαψαν ανενόχλητα τουρκικές σημαίες. Αλήθεια, θα τα καταδικάσει κανείς αυτά; Και θα ρωτήσει την ΕΠΟ ποιος και πώς παίρνει εισιτήρια για να μετατρέψει τις εξέδρες του ΟΑΚΑ σε εθνικιστικό πάρτι; Αν αυτό ειδικά το περιστατικό το έχει γράψει ο παρατηρητής, το ματς με την Εσθονία θα πληρωθεί χρυσό. Θα κάνει καμιά ερώτηση έστω στην ΕΠΟ ο υφυπουργός Γιώργος Βασιλειάδης; Οι μισοί από αυτούς που είναι εκεί κι ευθύνονται για αυτά τα χάλια από το υφυπουργείο του προέρχονται.

Δουβλίνο

Η Εθνική στην κλήρωση του Δουβλίνου θα βρίσκεται στο τέταρτο γκρουπ δυναμικότητας. Στο πρώτο υπάρχουν Βέλγιο, Πορτογαλία, Γαλλία, Ισπανία, Ελβετία, Ολλανδία, Ιταλία, Αγγλία, Κροατία και Πολωνία. Στο δεύτερο αυτή την ώρα βρίσκονται Γερμανία, Ισλανδία, Βοσνία, Ουκρανία, Ρωσία, Δανία, Ουαλία, Σουηδία, Αυστρία και Τσεχία. Αν από το τρίτο γκρουπ δυναμικότητας προκύψει στον όμιλο της Εθνικής μας μία από τις Σλοβακία, Τουρκία, Ιρλανδία, Β. Ιρλανδία, Σερβία, πάμε για τη χαρά της συμμετοχής…