Η ομαδικότητα και η δουλειά που έχει γίνει από τον Γιώργο Δώνη και τους συνεργάτες του στον φετινό Παναθηναϊκό έχουν φέρει τους Πράσινους σε σημείο να μετρούν μόλις μία ήττα σε δέκα αγώνες στο πρωτάθλημα. Μια ήττα που έχει έρθει στην Τούμπα απέναντι στον πρωτοπόρο ΠΑΟΚ.

Ο Παναθηναϊκός εμφανίζεται επιβλητικός απέναντι σε ομάδες χαμηλότερου βεληνεκούς απ’ αυτόν και ήταν ανταγωνιστικός στα τρία σερί ντέρμπι με ΠΑΟΚ, ΑΕΚ και Ολυμπιακό. Εκτός της ομαδικής δουλειάς, που φέρνει τα αποτελέσματα μέσα στο γήπεδο, υπάρχει και το ατομικό στοιχείο. Εκεί που ο Παναθηναϊκός έχει δει φέτος πολλά… limit up. Παίκτες που την περσινή σεζόν δεν πρόσφεραν τίποτα το ιδιαίτερο στην ομάδα, παίκτες που δεν κατάφεραν να ξεχωρίσουν, φέτος εμφανίζονται διαφορετικοί. Πολύτιμοι. Καθοριστικοί σε πολλές περιπτώσεις.

Υπάρχουν φυσικά και εκείνοι που σε σχέση με πέρυσι εμφανίζονται διαφορετικοί, αλλά προς το χειρότερο. Παίκτες που πέρυσι εμφάνισαν θετικά στοιχεία, βοήθησαν σε ορισμένες περιπτώσεις, όμως φέτος δεν έχουν καταφέρει να ξεχωρίσουν και να κερδίσουν την εμπιστοσύνη του Γιώργου Δώνη.

Σωκράτης Διούδης

Πέρυσι βρισκόταν στη σκιά του Οδυσσέα Βλαχοδήμου. Και η αλήθεια είναι πως δεν υπήρχαν πολλοί που πίστευαν ότι με την αποχώρηση του «Ody» για την Μπενφίκα θα καταφέρει ο Διούδης να καλύψει το κενό του επάξια. Τους διέψευσε. Είναι ίσως ο πιο βελτιωμένος και πιο σταθερός παίκτης του φετινού Παναθηναϊκού. Εχει κάνει εξαιρετικές εμφανίσεις και ορισμένες επεμβάσεις για… χάιλαϊτ. Οπως εκείνη στην κεφαλιά του Πρίγιοβιτς στην Τούμπα. Πιστώνεται σε μεγάλο βαθμό η εικόνα του στον Παναγιώτη Μαλιαρίτση, ίσως τον κορυφαίο προπονητή τερματοφυλάκων στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή. Οπως φυσικά και η εικόνα που μας έδειξε ο Κότσαρης, όταν μπήκε στο ντέρμπι με τον Ολυμπιακό και ήταν εξαιρετικός.

Εμανουέλ Ινσούα

Αν στον Παναθηναϊκό δεν υπήρχαν τα… τρομερά μωρά που έχουν ξεχωρίσει και που λόγω θέσης πάντα αρέσουν περισσότερο σε κόσμο και media, ο… αντιτουριστικός Εμανουέλ Ινσούα θα ήταν ο ποδοσφαιριστής που θα τραβούσε όλα τα φώτα πάνω του. Ο Αργεντινός είναι άλλος παίκτης σε σχέση με πέρυσι. Δεν είναι ένας… κανονικός αριστερός μπακ. Είναι ένας εξαιρετικός αριστερός μπακ. Σε κάθε σχήμα, σε κάθε συνθήκη, σε κάθε αποστολή που μπορεί να του αναθέσει ο προπονητής του. Είτε σε 3-5-2, που χρειάζεται να παίζει όλη την πλευρά, είτε με τέσσερις στην άμυνα, είτε όταν ο Δώνης τον χρειάζεται περισσότερο αμυντικά, είτε όχι. Ο Ινσούα είναι ο παίκτης με τον περισσότερο χρόνο συμμετοχής έως τώρα, μετρώντας 951 λεπτά. Και βάζει υποψηφιότητα για MVP της σεζόν.

Ματίας Γιόχανσον

Η περσινή σεζόν μας έδειξε έναν παίκτη μέτριας ποιότητας, που δύσκολα θα μπορούσε να ξεχωρίσει σε μια ομάδα με τις απαιτήσεις του Παναθηναϊκού. Φέτος τα πράγματα και γι’ αυτόν είναι διαφορετικά. Αμυντικά και επιθετικά. Εχει σημειώσει ήδη τρία γκολ στο πρωτάθλημα, κάνοντας… ρεκόρ καριέρας, μας έχει δείξει επιθετικές αρετές, που πέρυσι αγνοούνταν, βγάζει πάθος και τσαμπουκά στο παιχνίδι του. Το πιο χαρακτηριστικό στατιστικό στοιχείο, που δείχνει και την αλλαγή της αγωνιστικής του εικόνας, είναι οι τελικές του προσπάθειες. Πέρυσι σε 22 ματς είχε συνολικά δύο τελικές (μία εντός εστίας), φέτος σε πέντε ματς έως τώρα έχει επτά τελικές (τέσσερις στην εστία).

Δημ. Κολοβέτσιος

Ο ηγέτης της φετινής πράσινης άμυνας πέρυσι… ψαχνόταν. Ηταν από τους βασικούς, έκανε 26 συμμετοχές στο πρωτάθλημα, αλλά ιδιαίτερα από την αποχώρηση του Μολέδο και έπειτα δεν έγινε ο παίκτης που θα μπορούσε να στηριχθεί πάνω του η άμυνα του Παναθηναϊκού. Σε αντίθεση με φέτος, που έχει δίπλα του παιδιά χωρίς παραστάσεις (Μαυρομμάτης, Πούγγουρας) και καλείται να έχει και τον ρόλο του καθοδηγητή. Τα πηγαίνει εξαιρετικά. Είναι ο καλύτερος της άμυνας, πολλές φορές διορθώνοντας και λάθη άλλων. Σίγουρα από τους σημαντικούς πυλώνες της φετινής πορείας του Παναθηναϊκού.

Ουσμάν Κουλιμπαλί

Αν το καλοκαίρι ο Ουσμάν Κουλιμπαλί αποχωρούσε από τον Παναθηναϊκό δεν θα… έκλαιγε κανείς. Ο Παναθηναϊκός αναζητούσε παίκτη για το δεξί άκρο της άμυνας, ο Γιόχανσον ήταν το φαβορί για τη θέση του βασικού, όμως από τη στιγμή που ο «Κούλι» στην αναζήτησή του δεν βρήκε κάτι στο εξωτερικό και αποφάσισε πως θα παραμείνει, ο Δώνης κατάφερε να πάρει απ’ αυτόν το 100%. Και ο Παναθηναϊκός έχει βρει έναν παίκτη που και ως δεξί μπακ βοηθάει πολύ και όσες φορές χρειάστηκε να παίξει κεντρικός αμυντικός. Οπως στα πρόσφατα ντέρμπι με την ΑΕΚ και τον Ολυμπιακό που ήταν από τους καλύτερους.

Αντονί Μουνιέ

Ο δεύτερος γεννημένος το 1987 ποδοσφαιριστής του Παναθηναϊκού, ο οποίος δεν έχει καταφέρει να βοηθήσει. Κυρίως λόγω των πολλών τραυματισμών που τον ταλαιπωρούν και φέτος. Ξεκίνησε ως βασικός, τραυματίστηκε, έμεινε δύο μήνες έξω. Επανήλθε, αλλά ο τραυματισμός του στο ντέρμπι με τον Ολυμπιακό τον φέρνει και πάλι πίσω. Είναι επιρρεπής και αν δεν πάρει σερί αγώνων, το καλοκαίρι ίσως γίνουν δεύτερες σκέψεις.

Βαγγέλης Οικονόμου

Με μόλις μία συμμετοχή φέτος, στην πρεμιέρα στην Ξάνθη, ο Βαγγέλης Οικονόμου είναι πιθανότατα ο παίκτης με το μεγαλύτερο limit down σε σχέση με πέρυσι. Ο πιο μεγάλος σε ηλικία ποδοσφαιριστής του φετινού ρόστερ, γεννημένος τον Ιούλιο του 1987, θα περίμενε κανείς να ηγηθεί της αμυντικής γραμμής, να είναι βασικός, να ξεχωρίζει. Τίποτα απ’ όλα αυτά δεν συμβαίνει. Δεν έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη του Δώνη, δεν χρησιμοποιείται και δεν αποκλείεται τον Ιανουάριο να υπάρξει συζήτηση αποχώρησής του.

Φάνης Τζανδάρης

Τέσσερις συμμετοχές, μόλις 173 λεπτά συμμετοχής, χωρίς να δείξει κάτι το ιδιαίτερο, για ένα παιδί που πέρυσι προς το φινάλε της σεζόν μας έδειξε ότι ο Παναθηναϊκός μπορεί να στηρίξει πάνω του αρκετά. Φέτος όμως τα πράγματα δεν εξελίσσονται καλά. Είναι πίσω στις επιλογές του Δώνη, τώρα που ο Κάτσε μπαίνει στην εξίσωση μένει ακόμα πιο πίσω και θα πρέπει να παλέψει πολύ για να αλλάξει την κατάσταση.