Το στοιχείο του ρεπορτάζ προκαλεί τρόμο: Ουδείς γνωρίζει πόσο ασφαλείς είναι οι γέφυρες στη χώρα μας, ούτε αν και πότε ελέγχονται. Γνωρίζουμε μόνο ότι είναι γερασμένες και αφημένες στην τύχη τους. Το συμπέρασμα των ειδικών δεν θα έπρεπε επομένως να αφήνει κανένα περιθώριο για εφησυχασμό. Οπως προειδοποιεί μέσω των «ΝΕΩΝ» ο ομότιμος καθηγητής Θεοδόσης Τάσιος, τίποτε δεν αποκλείει την κατάρρευση κάποιας από τις πολλές γέφυρες του οδικού δικτύου.

Η τραγωδία της Γένοβας είναι πολύ πρόσφατη για να αφήσει αδιάφορη την πολιτεία. Δεν χρειάζεται λοιπόν να θρηνήσει η χώρα νεκρούς για να κινητοποιήσει η κυβέρνηση τις αρμόδιες υπηρεσίες, αφού προηγουμένως θα έχει παίξει το παιχνίδι της ανευθυνοϋπευθυνότητας. Δεν χρειάζεται να ζήσει άλλη μια παρέλαση αρμοδίων που θα ψελλίζουν δικαιολογίες, όπως συνέβη με τις τραγωδίες στη Μάνδρα και το Μάτι, ενώ οι οικείοι των θυμάτων θα ζητούν δικαίωση για τους ανθρώπους που έχασαν άδικα.

Οι κυβερνήσεις στη χώρα μας αναλώνονται πολλές φορές σε μικροπολιτικές και μικροκομματικές ασκήσεις. Η πολιτική όμως είναι η λύση των προβλημάτων της καθημερινότητας. Είναι η λήψη μέτρων για την προστασία του κοινωνικού συνόλου, είναι η διαμόρφωση συνθηκών ασφάλειας στους δημόσιους χώρους, η αποτροπή μιας ελληνικής τραγωδίας όπως αυτή που έζησε η Ιταλία.

Η συντήρηση των υποδομών είναι από αυτήν την άποψη ζωτικής σημασίας. Οι ειδικοί επομένως που έκρουσαν τον κώδωνα του κινδύνου πρέπει να εισακουστούν. Και πρέπει να εισακουστούν ειδικά από μια κυβέρνηση που στον βωμό των προεκλογικών της παροχών παγώνει τις δημόσιες επενδύσεις – ακόμη και εκείνες τις επενδύσεις που θα σώσουν κυριολεκτικά ζωές.