Στις 3 Δεκεμβρίου, στις Βρυξέλλες, στην τελευταία συνεδρίαση του Eurogroup για το 2018, τελειώνει το σίριαλ της περικοπής ή μη των συντάξεων από το 2019. Μέχρι να μπει η σφραγίδα του Eurogroup στην  απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να καταθέσει προϋπολογισμό χωρίς τις προβλεπόμενες μειώσεις στις συντάξεις, το θέμα θα μπορούσε να θεωρηθεί ανοιχτό. Δεν είναι ασύνηθες να ανατρέπονται την τελευταία στιγμή δρομολογημένες αποφάσεις, με πλέον χαρακτηριστικό παράδειγμα το καψώνι της Γερμανίας το περασμένο καλοκαίρι όταν ζήτησε ισοδύναμα 28 εκατ. ευρώ εξαιτίας της παράτασης του καθεστώτος εκπτώσεων 30% στους συντελεστές ΦΠΑ σε πέντε νησιά του Αιγαίου, έως το τέλος του έτους.

Οι πιθανότητες ανατροπών αυτή τη φορά, σύμφωνα με συγκλίνουσες εκτιμήσεις ελληνικών και ευρωπαϊκών πηγών είναι περιορισμένες. Προκειμένου να εξαλειφθούν, πληροφορίες αναφέρουν πως έχει συμφωνηθεί με την ελληνική κυβέρνηση να κρατηθούν ιδιαιτέρως χαμηλοί τόνοι, ώστε να μην υπάρξουν αντιδράσεις στο εσωτερικό πολιτικό σκηνικό των κρατών – μελών της ευρωζώνης που θα σφραγίσουν τις αποφάσεις.

Στις Βρυξέλλες δεν θέλουν σε καμία περίπτωση να φουντώσει το ζήτημα με πανηγυρικές δηλώσεις οι οποίες θα μπορούσαν να ενεργοποιήσουν τη δημόσια συζήτηση, ιδίως στη Γερμανία, για το εάν τηρούνται ή όχι τα συμφωνηθέντα. Ακόμα και ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις με δηλώσεις του (euro2day.gr) έκανε λόγο για συζητήσεις σε εξέλιξη.

Ο ίδιος ο Πρωθυπουργός άλλωστε την Πέμπτη δήλωσε «φοβάμαι πως θα διαψευστούν» όσοι είχαν προδιαγράψει τη μείωση των συντάξεων, χωρίς να δηλώνει ρητά και κατηγορηματικά «σώσαμε» τις συντάξεις, όπως θα ήταν αναμενόμενο αν είχε μπει βουλοκέρι στην απόφαση.

Την ίδια γραμμή τήρησε και το υπουργείο Οικονομικών. Χωρίς επίσημες δηλώσεις της πολιτικής ηγεσίας αλλά μέσω κύκλων έδωσε κλίμα μη περικοπών χωρίς να το λέει, επισημαίνοντας πως «το EwG αφού εξέτασε την εισήγηση της ελληνικής πλευράς και τη θετική αποτίμηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, δεν προέβαλε ενστάσεις στο σχέδιο προϋπολογισμού του 2019».

Στο μεταξύ, το πράσινο φως που έλαβε την περασμένη Πέμπτη στη συνεδρίαση του EuroWorking Group ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης, θεωρείται επαρκής συνθήκη ώστε στις 21 Νοεμβρίου να κατατεθεί στη Βουλή το τελικό σχέδιο προϋπολογισμού για το 2019, χωρίς τις προνομοθετημένες μειώσεις των συντάξεων και με θετικά μέτρα 900 εκατ. ευρώ.

Στη βάση αυτή άλλωστε, των πιεστικών προθεσμιών, εξήγησε χθες αξιωματούχος της ευρωζώνης την απόφαση του EwG να συζητήσει νωρίτερα το θέμα του ελληνικού προϋπολογισμού «προκειμένου να μπορέσει να κατατεθεί στη Βουλή των Ελλήνων».

Ο ίδιος αξιωματούχος επιβεβαίωσε πως η τελική και επίσημη απόφαση σχετικά με τον προϋπολογισμό της Ελλάδας θα ληφθεί στο Eurogroup της 3ης Δεκεμβρίου, καθώς στη συγκεκριμένη συνεδρίαση είναι προγραμματισμένο να εξεταστούν όλοι οι προϋπολογισμοί των χωρών – μελών της ευρωζώνης.