Είναι πλέον ηλίου φαεινότερον ότι μέχρι τις εκλογές θα εξαντλήσουν όλο τους τον τυχοδιωκτισμό. Το αρνητικό παράδειγμα του καιροσκοπισμού, της αλλοίωσης των δημοκρατικών θεσμών που θα αφήσουν στην πολιτική ιστορία του τόπου δεν θα έχει προηγούμενο. Η εργαλειοποίηση της Δικαιοσύνης κατά των αντιπάλων τους με πρόσχημα την κάθαρση της διαφθοράς θα ενισχύεται διαρκώς όσο πλησιάζουν οι εκλογές. Οι ασύστολες, ανεύθυνες οικονομικές προεκλογικές παροχές και προσλήψεις από έναν αναιμικό προϋπολογισμό που επιβιώνει χάριν της θανατηφόρου για την ιδιωτική επιχειρηματικότητα φορολογίας θα δοκιμάσει τους προϋπολογισμούς της επομένης κυβέρνησης. Ηδη μιλούν για 10.000 νέους διορισμούς μετά την απατηλή συνομολόγηση με την Ιεραρχία της Εκκλησίας για την έξοδο των ιερέων (περίπου 9.000) από το καθεστώς του δημοσίου υπαλλήλου. Για πρόσληψη 15.000 εκπαιδευτικών στην επόμενη τριετία. Για άλλες 9.000 θέσεις στον χώρο της Υγείας και της Δημόσιας Διοίκησης. Η δαπάνη των 200 εκατομμυρίων για τη μισθοδοσία των ιερέων θα συνεχίσει βέβαια να βαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό και τους απισχνασμένους οικονομικά φορολογουμένους. Για ψηφοθηρικούς λόγους θα προσθέσουν στις πλάτες των φορολογουμένων πολλαπλάσια αυτών ποσά για τις νέες προεκλογικές προσλήψεις. Ολα αυτά βέβαια θα κληθεί να τα διαχειριστεί η επόμενη κυβέρνηση.

Για την εξουθενωμένη πια ελληνική κοινωνία οι παραπάνω συνθήκες οικονομικού εκτροχιασμού θα υποθάλψουν μια επικίνδυνη κοινωνική, οικονομική και εθνική καταστροφή. Την καθιστούν ανοχύρωτη στο σημερινό, εξαιρετικά ασταθές διεθνές περιβάλλον που βρίσκεται σε τροχιά διαμόρφωσης προς μια εντελώς απρόβλεπτη ισορροπία. Στην Ευρώπη αμφισβητούνται οι θεσμοί της Ενωσης και αναδεικνύονται συντηρητικές εθνοστρεφείς, λαϊκίστικες δυνάμεις. Στην περιοχή μας νιώθουμε ήδη τα αποτελέσματα από τη δημογραφική και στρατιωτική ενδυνάμωση των αναθεωρητικών γειτόνων μας, την ώρα που η χώρα υποχωρεί οικονομικά και δημογραφικά. Οι ΗΠΑ έχουν εισέλθει σε εσωστρεφή αναδίπλωση και επενδύουν στη συνεργασία τους με τις νέες οικονομικές δυνάμεις της Ασίας, ως ανάχωμα στον κινέζο γίγαντα. Η Ελλάδα, η Ευρώπη προσελκύουν πλέον το βλέμμα τους όλο και πιο αραιά.

Η χώρα κινδυνεύει όσο ποτέ άλλοτε μεταπολεμικά. Οι δημοκρατικές φιλελεύθερες δυνάμεις της αντιπολίτευσης θα επιμεριστούν την ευθύνη της επαπειλούμενης καταστροφής εάν δεν αντισταθούν οργανωμένα, με σύμπνοια και με ειλικρινή συνεργασία, κοιτάζοντας το μέλλον της πατρίδας και όχι το κομματικό τους. Λέγοντας αλήθειες στους πολίτες και αναδεικνύοντας τον θανάσιμο κίνδυνο για το μέλλον τους από τον προεκλογικό οικονομικό εκτροχιασμό. Δεν τους επιτρέπεται να συναινέσουν σε αυτόν για προεκλογικούς λόγους. Είναι πλέον εμφανές ότι η χώρα και η επόμενη κυβέρνηση ναρκοθετούνται οργανωμένα από ένα τυχοδιωκτικό καθεστώς εξουσίας που έχει συμμαχήσει με όλες τις συντηρητικές, συντεχνιακές και ολιγαρχικές οικονομικές δυνάμεις της χρεοκοπίας.

Το πιο ανήθικο όμως στην προεκλογική τους πολιτική είναι ότι ναρκοθετούν τις προοπτικές της δημιουργικής νέας γενιάς, αυτής δηλαδή που έχει τη λύση των προβλημάτων της χώρας στα χέρια της, μέσω της παραγωγής πλούτου με τη δημιουργική επιχειρηματικότητα και της δημογραφικής αναδίπλωσης. Η δυσβάστακτη φορολογία του ιδιωτικού τομέα για να καλυφθούν οι νέες κρατικές δαπάνες θα αποτρέπει τους νέους από την επιχειρηματικότητα και θα τους οδηγεί στην ξενιτιά.

Ο Αχιλλέας Γραβάνης είναι καθηγητής Φαρμακευτικής στο Πανεπιστήμιο Κρήτης