Νέα ερωτήματα για την υπόθεση των χρεών της βιομηχανίας λιπασμάτων ELFE – συμφερόντων Λαυρεντιάδη – προς τη ΔΕΠΑ και ιδίως ως προς το σκέλος των καταγγελιών του πρώην διευθύνοντος συμβούλου της τελευταίας Θεόδωρου Κιτσάκου περί «εντονότατου κυβερνητικού παρεμβατισμού» εγείρονται από επιστολή του Συλλόγου Εργαζομένων (ΣΕΔΕΠΑ ) της δημόσιας επιχείρησης τον Νοέμβριο του 2017 προς τον τότε αναπληρωτή και νυν υπουργό Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλο.

Ειδικότερα, στις 24 Οκτωβρίου του 2017 δημοσίευμα απογευματινής εφημερίδας επικαλούμενο επιστολή, την οποία «φέρεται ότι υπογράφουν εργαζόμενοι στη ΔΕΠΑ», κάνει λόγο για «Τουρκικό δάκτυλο (;) για τη Βιομηχανία Λιπασμάτων στην Καβάλα». Αφηγείται τη δράση ενός προσώπου με τουρκικό διαβατήριο, φερόμενου ως αγοραστή της ELFE, ο οποίος είχε συναντήσεις με διάφορα πρώην στελέχη της ELFE και της ΔΕΠΑ με κεντρικό στόχο να προκληθούν απεργίες στο εργοστάσιο της Καβάλας, να μπει λουκέτο σε αυτό κι εκείνος να αποκτήσει τζάμπα την εταιρεία.

Στις 3 Νοεμβρίου η ίδια εφημερίδα δημοσιοποιεί την παρέμβαση του τότε αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλου με αφορμή τα δημοσιεύματά της, στέλνοντάς τα στην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου.

Ο ΣΕΔΕΠΑ στις 10 Νοεμβρίου του 2017 στέλνει επιστολή προς τον Παπαγγελόπουλο, διαψεύδοντας την ύπαρξη τέτοιας επιστολής: «Δηλώνουμε με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο, ότι ουδέποτε συντάχθηκε τέτοια επιστολή από εργαζομένους της ΔΕΠΑ ούτε περιήλθε ποτέ σε γνώση του σωματείου των εργαζομένων τέτοια επιστολή». Και συνεχίζει ο Σύλλογος: «Προξενεί μάλιστα απορία από ποιον εκπορεύεται το κείμενο στο οποίο αναφέρεται το δημοσίευμα της εφημερίδας, ιδίως εν μέσω της αντιδικίας της ΔΕΠΑ με την ELFE».

Ο Σύλλογος Εργαζομένων περιγράφει στο κείμενο της επιστολής τις δικαστικές διενέξεις μεταξύ των επιχειρήσεων: «Η εν λόγω εταιρεία ELFE SA, η οποία φέρεται να είναι συμφερόντων του Λαυρέντη Λαυρεντιάδη και μάλιστα τα ακίνητά της έχουν στο σύνολό τους δεσμευτεί με την υπ’ αρ. 27/2014 διάταξη του κ. Προέδρου της Αρχής Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Ενέργειες, έχει σωρεύσει σε βάρος της ΔΕΠΑ οφειλές ύψους 111 εκατ. ευρώ. Ηδη για τη διασφάλιση των συμφερόντων της η ΔΕΠΑ έχει ασκήσει αγωγή ενώπιον του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών κατά της εν λόγω εταιρείας και επίκειται εντός των επομένων ημερών η κατάθεση και μηνυτήριας αναφοράς. Ταυτόχρονα εκκρεμεί η έκδοση απόφασης επί αίτησης ασφαλιστικών μέτρων της ELFE κατά της ΔΕΠΑ και επί ανταίτησης ασφαλιστικών μέτρων της ΔΕΠΑ κατά της ELFE, καθώς η εν λόγω οφειλέτρια εταιρεία επιδιώκει με άσκηση αλλεπάλληλων ενδίκων βοηθημάτων ενώπιον της πολιτικής Δικαιοσύνης, να προμηθεύεται φυσικό αέριο από τη ΔΕΠΑ χωρίς εξασφαλίσεις/εγγυήσεις». Και η επιστολή που υπογράφεται από την πρόεδρο του Συλλόγου Ε. Τυχοπούλου και τον τότε γεν. γραμματέα Π. Καφφέ καταλήγει: «Ενόψει των ανωτέρω το επίμαχο δημοσίευμα εγείρει ποικίλα ερωτηματικά».

Αξίζει να αναφερθεί, όπως παρατηρούν πηγές που παρακολουθούν την υπόθεση, ότι μετά την εισαγγελική παρέμβαση για το δημοσίευμα, το Πρωτοδικείο έκρινε επί αίτησης ασφαλιστικών μέτρων ότι η ELFE μπορεί να συνεχίζει να προμηθεύεται φυσικό αέριο παραδίδοντας μεταχρονολογημένες επιταγές προς τη ΔΕΠΑ με το αιτιολογικό ότι είχε παγιωθεί μία κατάσταση από το 2015…