Μιλούσε άσχημα για τον υπουργό Αμυνας και επέκρινε τις «επιλογές συνεργατών του». Εκανε τη βρώμικη δουλειά για λογαριασμό του συμβούλου Εθνικής Ασφαλείας Τζον Μπόλτον και έδιωχνε όσους εργαζόμενους στο Συμβούλιο Ασφαλείας θεωρούνταν ανεπαρκώς συντηρητικοί ή αφοσιωμένοι. Ομως όταν μίλησε υποτιμητικά για δύο βοηθούς της Μελάνια Τραμπ που ταξίδευαν μαζί με την πρώτη κυρία τον περασμένο μήνα στην Αφρική, η Μίρα Ρίκαρντελ, αναπληρώτρια σύμβουλος για θέματα Εθνικής Ασφαλείας, μάλλον ξεπέρασε τα όρια. «Το γραφείο της πρώτης κυρίας θεωρεί πως δεν αξίζει πλέον την τιμή να υπηρετεί στον Λευκό Οίκο», ήταν η χθεσινή ανακοίνωση για τη Ρίκαρντελ εκ μέρους της Μελάνια και λίγο αργότερα έγινε γνωστό πως ο πρόεδρος Τραμπ εξετάζει το ενδεχόμενο να προχωρήσει στην αντικατάστασή της.

Υπό άλλες συνθήκες θα ήταν περίεργο η σύζυγος του προέδρου να αποφασίζει για στελέχη του επιτελείου Εθνικής Ασφαλείας, όμως σε αυτόν τον Λευκό Οίκο με τα συνεχή δράματα, όπου όλα συμβαίνουν στα παρασκήνια, όλα μπορεί πλέον να τα περιμένει κάποιος. Η «Wall Street Journal» ανέφερε πως η 58χρονη Ρίκαρντελ, πρώην στέλεχος της Boeing και στη δεκαετία του ’90 σύμβουλος του γερουσιαστή Μπομπ Ντόουλ για τα Βαλκάνια (λόγω της κροατικής καταγωγής της) είχε εκδιωχθεί με σκαιό τρόπο από τον Λευκό Οίκο, για να προχωρήσει σε διόρθωση μία ώρα αργότερα, με δηλώσεις δύο εργαζομένων στον Λευκό Οίκο, γράφοντας ότι ακόμα δεν είχε απολυθεί επισήμως.

Οπως σημειώνουν οι «New York Times», η Μελάνια Τραμπ επί εβδομάδες προειδοποιούσε τους βοηθούς του συζύγου της ότι η Ρίκαρντελ, στην οποία γενικά οι εργαζόμενοι στη Δυτική Πτέρυγα του Λευκού Οίκου δεν έχουν καμία εμπιστοσύνη, διέδιδε αρνητικές ιστορίες για πολλούς, μεταξύ των οποίων και η πρώτη κυρία. Ομως το γεγονός ότι διακυβεύεται η θέση της αναπληρώτριας συμβούλου Εθνικής Ασφαλείας αποκαλύπτει την επιρροή της Μελάνια σε θέματα πολιτικής, κάτι που προκαλεί ερωτήματα. Δείχνει επίσης την επιμονή του ανθρώπου που επέλεξε τη Ρίκαρντελ, του Μπόλτον, ο οποίος θεωρείται σκληρό καρύδι σε αυτόν τον χαοτικό Λευκό Οίκο και κάποιος που δεν ορρωδεί προ ουδενός, ούτε καν μπροστά στη Μελάνια Τραμπ.

Ποια ήταν όμως τα προβλήματα που οδήγησαν σε αυτό το νέο ψυχόδραμα στον Λευκό Οίκο των Τραμπ; Βασικά… μια θέση στο αεροπλάνο. Καταρχήν η Ρίκαρντελ είχε ανακοινώσει την περιοδεία της Μελάνια στην Αφρική πριν ολοκληρωθεί ο σχεδιασμός. Κατόπιν απείλησε να περιορίσει τον προϋπολογισμό του ταξιδιού όταν έμαθε πως δεν υπήρχε για εκείνη θέση στο αεροσκάφος της κυρίας Τραμπ. Και μετά το ταξίδι κατηγόρησε για απρεπή συμπεριφορά βοηθούς της Μελάνια, μεταξύ των οποίων και την επιτελάρχη της Λίντσεϊ Ρέινολντς. Το θέμα δεν έμεινε εκεί. Η πρώτη κυρία παραπονέθηκε στον επιτελάρχη του Λευκού Οίκου Τζον Κέλι κι εκείνος με τη σειρά του απευθύνθηκε στον άνθρωπο που πρότεινε τη Ρίκαρντελ, τον Τζον Μπόλτον, ο οποίος αρνήθηκε πεισματικά να την απομακρύνει. Με τις ενδιάμεσες εκλογές για το Κογκρέσο να έχουν οδηγήσει πρόσφατα στην απώλεια του ελέγχου της Βουλής από τους Ρεπουμπλικανούς, η κατάσταση στον Λευκό Οίκο φαίνεται να επιδεινώνεται. Η μεγαλύτερη κόντρα φαίνεται ότι είναι ανάμεσα σε δύο «κέντρα εξουσίας» μέσα στην κυβέρνηση: εκείνο του επιτελάρχη Τζον Κέλι και εκείνο του σύμβουλου Εθνικής Ασφαλείας Τζον Μπόλτον. Ολα τα άλλα, λένε οι γνωρίζοντες, συμπεριλαμβανομένης της κατάστασης με τη Μελάνια Τραμπ, δείχνουν να απορρέουν από εκεί.

Η Ρίγκαν και η Κλίντον

Οι πρώτες κυρίες έχουν μακρά ιστορία ανάμειξης στα θέματα λειτουργίας του Λευκού Οίκου. Η Νάνσι Ρίγκαν είχε μόνιμη αντιπαράθεση με τον επιτελάρχη του συζύγου της, ενώ η Χίλαρι Κλίντον συχνά μάλωνε με βοηθούς. Ομως είναι η πρώτη φορά που το γραφείο της πρώτης κυρίας αποφασίζει να επιτεθεί δημόσια σε στέλεχος της κυβέρνησης