Αν σε ένα πράγμα έχουν καταλήξει οι πάντες που παρακολουθούν το ελληνικό ποδόσφαιρο, αυτό σχετίζεται με τον Κώστα Φορτούνη. Πρόκειται για τον κατά τεκμήριο καλύτερο έλληνα ποδοσφαιριστή, αυτόν με τις υψηλότερες δυνατότητες και σίγουρα τον παίκτη που μπορεί με μια του κίνηση να κάνει τη διαφορά. Είτε βάζοντας ένα γκολ και κρίνοντας παιχνίδι, είτε δίνοντας απλόχερα πάσες καθοριστικές.

Τούτες τις ημέρες με τόσες απουσίες διεθνών, δεν μπορεί να γίνει κάποια αξιομνημόνευτη δοκιμή, ούτε καν στις προπονήσεις. Ωστόσο, όπως λέγεται, οι αρμόδιοι του Ολυμπιακού και δη ο κόουτς Πέδρο Μαρτίνς έχουν αποφασίσει να αξιοποιήσουν κατά το δυνατόν περισσότερο τον Φορτούνη ή, για να το πούμε σωστότερα, να χτίσουν ένα σύνολο που θα περιστρέφεται γύρω από τον διεθνή άσο. Σε μια πρώτη ανάγνωση, αυτό σημαίνει απλά ότι ο Φορτούνης θα μένει περισσότερο χρόνο στον χώρο του κέντρου και δεν θα πηγαίνει στα άκρα, εκεί που μοιάζει λιγότερο επικίνδυνος. Διότι ο χαφ στη μέρα του μπορεί να κάνει τα πάντα. Να πετύχει γκολ με σουτ έξω από την περιοχή όπως συνέβη με την ΑΕΚ ή να σκοράρει εντός του «κουτιού», κάτι που απολαύσαμε στο παιχνίδι της Ευρώπης κόντρα στη Ντουντελάνζ. Αρα, του ταιριάζει η θέση κοντά στην περιοχή και εκεί θα εστιαστεί η προσοχή των αρμοδίων: πώς δηλαδή θα ανεβάσει στροφές και πάνω απ’ όλα ποιοι ποδοσφαιριστές θα τον πλαισιώσουν.

Με Σίλβα και Μπέντο

Γυρίζοντας το ρολόι του χρόνου πίσω, διαπιστώνουμε ότι άλλοι δύο προπονητές, κατά σύμπτωση και αυτοί Πορτογάλοι όπως ο Μαρτίνς, προσπάθησαν να φτιάξουν το παιχνίδι του Ολυμπιακού με άξονα τον Φορτούνη. Ο ένας ήταν ο Μάρκο Σίλβα, που του έβαλε ως στήριγμα, ή αν προτιμάτε έναν ακριβό παρτενέρ, τον Τσόρι Ντομίνγκες. Από κανενός τη μνήμη δεν φεύγει τι συνέβη τότε, τι ωραία μπάλα είδαμε και τι έκανε ο Φορτούνης που άγγιξε υψηλά στάνταρ απόδοσης. Τα επόμενα χρόνια παρατηρήσαμε νέο εγχείρημα, με τον Μάριν κοντά στον έλληνα ποδοσφαιριστή, δίδυμο που επιχείρησε να καθιερώσει σε πολλά ματς ο Πάουλο Μπέντο. Φυσικά, οι ρόλοι εναλλάσσονταν και αυτό θα συμβεί και τώρα, αρκεί να βρεθεί το ταίρι του ανθρώπου – ορχήστρα του Ολυμπιακού. Ποιο θα είναι αυτό; Ο Ντάτχο; Ο Γκιγέρμε; Ο Καμαρά; Ο Τουρέ; Και κυρίως πρέπει να δούμε πώς θα συνδυάζονται τα χαφ καλύτερα με τους κυνηγούς, προκειμένου να λυθεί το πρόβλημα της δυστοκίας, γιατί ο Ολυμπιακός βάζει λίγα γκολ σε σχέση με τις ευκαιρίες που δημιουργεί και αυτό είναι κάτι που δεν μπορεί να περνά απαρατήρητο.

Μια και μιλήσαμε για τον Τουρέ, αξίζει να σταθούμε σε ορισμένα σημεία της συνέντευξης που έδωσε στο Olympiacos TV. Ο έμπειρος μέσος της ομάδας του Λιμανιού δίνει συμβουλές στον νεότερο… εαυτό του. Αυτό που ξεχωρίζει είναι φυσικά η αγάπη του αφρικανού μέσου για το ποδόσφαιρο και φυσικά η νοοτροπία του «θέλω να είμαι νικητής».

«Να είμαι νικητής»

Τόνισε μεταξύ άλλων ο Τουρέ: «Ξεκίνησα να παίζω ποδόσφαιρο όταν ήμουν δύο ή τριών ετών. Στην Αφρική το δώρο που δίνουν πάντα στα παιδιά είναι μια μπάλα κι έτσι όταν μου χάρισε ο πατέρας μου, η μητέρα μου και τα μεγαλύτερα αδέρφια μου μια μπάλα, άρχισε να μου αρέσει το ποδόσφαιρο. Ξεκίνησα στην ακαδημία στα εννιά και πήγα στην επαγγελματική ομάδα όταν ήμουν 14».

«Εγώ σαν παιδί άρχισα για πρώτη φορά να καταλαβαίνω το αίσθημα της ήττας και τότε υποσχέθηκα στον εαυτό μου να δίνω πάντα τον καλύτερο εαυτό μου, ακόμα και στα φιλικά παιχνίδια ή στις προπονήσεις, γιατί για μένα ο στόχος είναι πάντα το τρόπαιο. Ηθελα στο τέλος της καριέρας μου να κοιτάξω πίσω και να δω όσα κατόρθωσα. Οσα τρόπαια κατέκτησα και τα έχω σπίτι μου. Αυτό πάντα ήταν σημαντικό. Ετσι, αν έχω μια συμβουλή να δώσω στους μικρούς, θα ήταν να προσπαθήσουν να πραγματοποιήσουν το όνειρό τους. Να προσέχουν το σώμα τους, να δουλεύουν σκληρά και διπλά. Είναι σημαντικό να κάνεις θυσίες τόσο στον αθλητισμό όσο και σε οτιδήποτε κάνεις και αν το θέλεις νομίζω ότι μπορείς να το πετύχεις».

«Δεν νομίζω σχετικά με το μότο της ζωής ότι είναι κάτι το οποίο έχω σκεφτεί, αλλά για να είμαι ειλικρινής αυτό που πάντα έκανα ήταν να προσπαθώ να κερδίζω, να είμαι ο νικητής. Επομένως θα ήταν κάτι τέτοιο, γιατί είμαι άνθρωπος που αλλάζω διαρκώς τον τρόπο που σκέφτομαι και τα πράγματα που ονειρεύομαι και είναι δύσκολο να πω. Μπορώ ν’ ασχοληθώ με πολλά πράγματα, αλλά ναι, είμαι νικητής. Γιατί δεν είμαι καλός σε κάτι άλλο.

Είμαι καλός στο ποδόσφαιρο και θέλω να κερδίζω. Αυτός είναι ο στόχος μου. Μπορεί αυτό μερικές φορές να κοστίζει, να είναι δύσκολο και τότε μερικοί άνθρωποι λένε μπορεί και να χάσω. Εγώ συγκεντρώνομαι στο να μη χάνω ποτέ. Πάντα επανέρχομαι μέχρι να τα καταφέρω. Πάντα θέλω να είμαι ο νικητής».

Τελευταίο αντίο

Στην κηδεία του Γιάννη Δημάρχου, που τελέστηκε χθες στην Κηφισιά, βρέθηκαν παίκτες και παράγοντες της ΠΑΕ Ολυμπιακός, καθώς και πληθώρα κόσμου. Ο Ολυμπιακός ανέλαβε τα έξοδα της τελετής, ενώ το «παρών» έδωσαν προκειμένου να πουν το τελευταίο «αντίο» στον φίλαθλο των Ερυθρόλευκων, που έφυγε από τη ζωή λίγα λεπτά μετά τη λήξη του κυριακάτικου ντέρμπι κόντρα στον Παναθηναϊκό, οι Σάββας Θεοδωρίδης, Τάκης Αγραφιώτης, Κυριάκος Δουρέκας, Πέδρο Μαρτίνς, Κώστας Καραπαπάς, Λάζαρος Χριστοδουλόπουλος, Βασίλης Τοροσίδης και Λευτέρης Χουτεσιώτης.