Αποφασισμένη να υπερασπιστεί την ιστορική παρακαταθήκη της δημοκρατικής παράταξης εμφανίζεται η Φώφη Γεννηματά. Στη Χαριλάου Τρικούπη θεωρούν πως η κυβέρνηση επιχειρεί τη συστηματική στοχοποίηση ιστορικών στελεχών της Κεντροαριστεράς, ώστε να σταματήσει τη διαρροή των ψηφοφόρων του προς το Κίνημα Αλλαγής. Κύριος στόχος του Αλέξη Τσίπρα, εξηγούν, είναι η ηγεμονία του ΣΥΡΙΖΑ στον προοδευτικό χώρο, γι’ αυτό στήνει σκηνικό «Βρώμικου ’89». Η απόπειρα εμπλοκής του Κώστα Σημίτη στη σκανδαλολογία λειτούργησε συσπειρωτικά για την παράταξη, με τα στελέχη, το ένα μετά το άλλο, να στηρίζουν δημόσια τον πρώην πρωθυπουργό. Η ίδια η Γεννηματά είχε νωρίς το πρωί τηλεφωνική επικοινωνία με τον Σημίτη και τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη – και με την παρουσία της στη Βουλή έδωσε σαφές μήνυμα μετωπικής αντιπαράθεσης με το Μέγαρο Μαξίμου.

«Είστε αδίστακτοι. Τώρα φτάνετε στον Κώστα Σημίτη, τον πρωθυπουργό της ΟΝΕ, του Ελσίνκι, της ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ, των μεγάλων έργων που άλλαξαν την εικόνα της χώρας. Πάρτε το απόφαση, δεν μας αγγίζετε» δήλωσε, ενώ δεν δίστασε να αντιπαρατεθεί προσωπικά με τον Αλέξη Τσίπρα όταν εκείνος αναφέρθηκε σε ανάληψη ευθυνών: «Ποιος εισαγγελέας παρενέβη για όσα ελεεινά ακούστηκαν μέσα στο Υπουργικό Συμβούλιο;» αναρωτήθηκε. Στον πρώην πρωθυπουργό αναφέρθηκε και ο Ευάγγελος Βενιζέλος, σχολιάζοντας πως «κάποιοι θέλουν να αμαυρώσουν το εμβληματικό πρόσωπο του ευρωπαϊκού κεκτημένου της χώρας! Ματαιοπονούν, αλλά εκτίθενται και εκθέτουν και τη Δικαιοσύνη».

Θέση υπέρ του Κώστα Σημίτη πήρε χθες και Το Ποτάμι. Ο Σταύρος Θεοδωράκης, από το βήμα της Βουλής έκανε λόγο για «στοχοποίηση Σημίτη»: «Το δόγμα Πολάκη που στήριξε και ο ίδιος ο κ. Τσίπρας είναι δείγμα ολοκληρωτικής λογικής! Εκτός αν όλα γίνονται για τα πρωτοσέλιδα και για να τροφοδοτηθεί η αγοραία ανθρωποφαγία!» ανέφερε.

 

Ο ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗΣ. Με αφορμή το αίτημα που τον στοχοποιεί, ο πρώην υπουργός δήλωσε: «Η προσπάθεια εμπλοκής μου σε σκάνδαλα χαρακτηρίζει αυτούς που την επιχειρούν. Εχουν μάθει να αναρριχώνται κατασκευάζοντας εχθρούς και να κυβερνούν φτιάχνοντας ενόχους. Στην Ευρώπη χθες, στο Μάτι πριν από λίγους μήνες. Ας ανοίξουν όσους λογαριασμούς θέλουν. Οι προσπάθειές τους θα πέσουν στο κενό. Μέχρι σήμερα ελπίζαμε ότι με δηλητήριο, μίσος και εμπάθεια κυβερνούν μόνο η Ακροδεξιά και ο Ορμπαν…».

Ο ΜΑΛΕΣΙΟΣ. Από την πλευρά του, ο πρώην υφυπουργός, το όνομα του οποίου επίσης περιλαμβάνεται στο δικαστικό έγγραφο, ανέφερε: «Επιτέλους… Πληροφορήθηκα πως η αρμόδια Αρχή ζήτησε το άνοιγμα των τραπεζικών λογαριασμών εμένα και της συζύγου μου, προφανώς στο πλαίσιο έρευνας που γίνεται για τον διαγωνισμό του συστήματος C4I, της ασφάλειας των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004… Η ζωή μου, ως πολιτικός και ως γιατρός, υπήρξε πάντα έντιμη, καθαρή και διάφανη. Μακριά από μίζες ή φακελάκια. Το ίδιο και η διαδρομή της οικογένειάς μου. Γι’ αυτό, όχι μόνο δεν θα φέρω προσκόμματα, αλλά αντίθετα θα βοηθήσω, αν χρειαστεί, το έργο των αρμόδιων Αρχών».