Συνταγματική ντρίμπλα ετοιμάζει η κυβέρνηση, σύμφωνα με πληροφορίες, με στόχο να κατευνάσει τις σφοδρές αντιδράσεις ιερέων και μητροπολιτών αλλά και της αντιπολίτευσης για το προσχέδιο συμφωνίας Εκκλησίας – Κράτους και κυρίως για το σημείο που προβλέπει αλλαγές στη μισθοδοσία του κλήρου.  Το Μαξίμου, κατά τις ίδιες πληροφορίες, μπροστά στον κίνδυνο να βρεθεί η κυβέρνηση αντιμέτωπη με ένα «ιερό» μέτωπο, το οποίο μάλιστα θα παραμένει ανοιχτό όσο θα πλησιάζουμε προς τις εκλογές, επεξεργάζεται ήδη ένα σχέδιο για να εκτονώσει τη βαριά ατμόσφαιρα. Αλλωστε αύριο συνεδριάζει η Ιεραρχία και στο κυβερνητικό επιτελείο θέλουν να προλάβουν μια πιθανή επιδείνωση του κλίματος και νέες αντιδράσεις.

Στη βάση αυτή, η κυβέρνηση προσανατολίζεται να μπει η ρητή διαβεβαίωση στο άρθρο 3 του Συντάγματος και δίπλα στη φράση περί της θρησκευτικής ουδετερότητας του κράτους ότι η πολιτεία αναλαμβάνει την υποχρέωση να επιδοτεί ετησίως την Εκκλησία για τη μισθοδοσία των κληρικών σε ειδικό ταμείο που θα δημιουργηθεί. Με αυτόν τον τρόπο, όπως εκτιμούν στην κυβέρνηση, η μισθοδοσία του κλήρου θα έχει συνταγματική «βούλα» και συνακόλουθα θα καμφθούν οι σοβαρές ενστάσεις που διατυπώνουν εδώ και μία εβδομάδα οι κληρικοί.

Εντούτοις και αυτό το νέο σχέδιο – με το οποίο επιδιώκει να αποδράσει η κυβέρνηση από έναν νέο «ιερό» πόλεμο με την Εκκλησία – προκαλεί αρκετά ερωτηματικά σε εκκλησιαστικούς και πολιτικούς κύκλους. Οπως σχολίαζαν χαρακτηριστικά, ουδείς μπορεί να διαβεβαιώσει ότι μια μελλοντική κυβέρνηση δεν θα σταματήσει να παρέχει στην Εκκλησία αυτή την οικονομική ενίσχυση, αφού θα έχει τη μορφή επιδότησης, ή ότι δεν θα μειώσει το σχετικό ποσό. Επιπλέον, υπάρχει το ενδεχόμενο αυτή η επιδότηση να προσβληθεί νομικά με το επιχείρημα ότι είναι αντίθετη προς τους κοινοτικούς κανόνες και παραβιάζει τους περιορισμούς που θέτουν οι Βρυξέλλες για τις κρατικές επιδοτήσεις.

Αντιπολιτευτικό μέτωπο. Την ίδια ώρα, πάντως, η κυβέρνηση βρίσκει απέναντί της και ένα ισχυρό αντιπολιτευτικό μέτωπο. Σχεδόν σύσσωμη η αντιπολίτευση στήριξε χθες τις θέσεις των ιερέων στις συναντήσεις που είχε στη Βουλή με τους πολιτικούς αρχηγούς ο Ιερός Σύνδεσμος Κληρικών Ελλάδος (ΙΣΚΕ). Ο Κυριάκος Μητσοτάκης διαβεβαίωσε το προεδρείο του ΙΣΚΕ πως η ΝΔ δεν πρόκειται να αποδεχθεί την «εργαλειοποίηση» των χιλιάδων κληρικών και την αλλαγή του τρόπου μισθοδοσίας τους, προκειμένου ο ΣΥΡΙΖΑ να προσλάβει 10.000 επιπλέον κομματικούς του φίλους. «Θλίβομαι», πρόσθεσε για το γεγονός ότι «η ηγεσία της Εκκλησίας της Ελλάδος τελικά χρησιμοποιήθηκε από τον κ. Τσίπρα στα προεκλογικά του παιχνίδια…».

Στην ίδια κατεύθυνση, η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά έκανε λόγο για κομματικές σκοπιμότητες του Πρωθυπουργού σημειώνοντας πως «δεν μπορεί να παίζει με τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα των ιερωμένων». Παράλληλα, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης υπενθύμισε στους ιερείς πως σταθερή θέση του κόμματός του είναι «να μην τεθούν σε αμφισβήτηση και να ληφθούν όλα τα μέτρα για να προστατευθούν τα μισθολογικά και ασφαλιστικά δικαιώματα των κληρικών κατά τη μεταβατική αυτή περίοδο». Οι κληρικοί πάντως επιμένουν με χθεσινό ανακοινωθέν τους πως πάγια θέση τους «είναι να παραμείνει το καθεστώς μισθοδοσίας, ασφάλισης, ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και συνταξιοδότησης με τη μορφή που έχει σήμερα, χωρίς καμία απολύτως αλλαγή».