Το θεσμικό αντίκτυπο που είχε η απόπειρα έκρηξης έξω από το σπίτι του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ισίδωρου Ντογιάκου ανέδειξαν με τις επίσημες τοποθετήσεις και ανακοινώσεις τους οι δικαστικές και εισαγγελικές ενώσεις της χώρας, στέλνοντας ταυτόχρονα μήνυμα πως η Δικαιοσύνη δεν εκφοβίζεται.

Πέρα από την αυτονόητη καταδίκη για κάθε είδους τέτοια τρομοκρατική ενέργεια που έχει στόχο κρατικούς λειτουργούς, οι οποίοι επιτελούν το συνταγματικό τους καθήκον, διαμηνύουν πως «όπως έχει αποδειχθεί, τέτοιες ενέργειες που επιχειρούν να επηρεάσουν τη δικαστική συνείδηση είναι ατελέσφορες». Επισημαίνουν όμως πως χρέος της πολιτείας είναι «να λαμβάνει τα αναγκαία μέτρα φύλαξης των δικαστηρίων και προστασίας της ζωής και της σωματικής ακεραιότητας δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών και ταυτόχρονα να διασφαλίζει την απρόσκοπτη λειτουργία της Δικαιοσύνης. Αναμένουμε την ολοκλήρωση της έρευνας από την Αστυνομία και τη διαλεύκανση της υπόθεσης».

Και η Ενωση Εισαγγελέων Ελλάδος καταδικάζει απερίφραστα κάθε τρομοκρατική ενέργεια κατά δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών και τονίζει πως κάθε προσπάθεια εκφοβισμού, από οπουδήποτε κι αν προέρχεται, στοχεύουσα στην πλήξη της ίδιας της δημοκρατίας, είναι καταδικαστέα και ανίκανη να κάμψει το υψηλό φρόνημα και την προσήλωση στο συνταγματικό καθήκον τους.

Ο Μιχάλης Καλογήρου. Ο υπουργός Δικαιοσύνης Μιχάλης Καλογήρου, μόλις πληροφορήθηκε για την εγκληματική ενέργεια κατά του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ισίδωρου Ντογιάκου, είχε μαζί του τηλεφωνική επικοινωνία και του εξέφρασε τη συμπαράστασή του. «Η Δικαιοσύνη αλλά και η ελληνική κοινωνία δεν εκφοβίζονται από ενέργειες που στρέφονται κατά των θεσμών της δημοκρατίας» τόνισε ο υπουργός Δικαιοσύνης σε γραπτή δήλωσή του.

Μία ξεχωριστή και μακροσκελή ανακοίνωση ανήρτησε η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου στην επίσημη ιστοσελίδα της Εισαγγελίας του Ανωτάτου Δικαστηρίου στο άκουσμα της είδησης που αφορούσε έναν συνάδελφό της, ανώτατο εισαγγελικό λειτουργό.

«Ενα μέλος της Εισαγγελίας μας, ο Ισίδωρος Ντογιάκος, η οικογένειά του αλλά και ο ανυποψίαστος πολίτης που πέρασε δίπλα από την παγιδευμένη με εκρηκτικό μηχανισμό μοτοσικλέτα κινδύνευσαν να χάσουν τη ζωή τους από ενέργειες ατόμων που δεν έχουν καμιά δημοκρατική παιδεία, καμιά ωριμότητα, που κινούνται στο σκοτάδι και που δεν ξέρουν να βαδίζουν τον δύσκολο ειρηνικό δρόμο για τη λύση των κοινωνικών προβλημάτων, που δεν είναι άλλη από τη συνεχή πάλη μας με θετικές πράξεις και με αγωνιστική επιχειρηματολογία να αλλάξουμε τον κόσμο. Στο μόνο στο οποίο συμφωνούμε με αυτούς τους ανθρώπους, που έχουν οδηγό και θεό τους την ωμή βία, είναι ότι ο κόσμος μας μπορεί και πρέπει να αλλάξει σε πολλά επίπεδα. Σε αυτό που διαφωνούμε, όμως, με αυτούς κάθετα και οριζόντια είναι ο τρόπος που αυτό πρέπει να γίνει» επισημαίνει η Δημητρίου σχολιάζοντας εκ του θεσμικού της ρόλου την υπόθεση που βρέθηκε στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας.

Ο ΔΣΑ. «Οι φορείς της Δικαιοσύνης – δικαστές και δικηγόροι – δεν τρομοκρατούνται από τέτοιες άνανδρες επιθέσεις, που μόνο στόχο έχουν να αποδομήσουν το κύρος της Δικαιοσύνης και να επηρεάσουν την απονομή της» αναφέρει σε δήλωσή του ο πρόεδρος του ΔΣΑ Δημήτρης Βερβεσός.