Η σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη βρίσκει τους έλληνες γιατρούς διχασμένους, με σημείο αιχμής την ειδικότητα του διαβητολόγου. Η επιστημονική διένεξη αναζωπυρώθηκε έπειτα από σχετική επιστολή της Ελληνικής Ενδοκρινολογικής Εταιρείας που διεκδικεί τη… μονοπωλιακή παρακολούθηση περίπου ενός εκατομμυρίου ασθενών. Ειδικότερα και μετά τις πρόσφατες αλλαγές στις ιατρικές ειδικότητες και τον τρόπο απόκτησής τους, ο νέος τίτλος της ειδικότητας της Ενδοκρινολογίας είναι «Ενδοκρινολογία – Διαβήτης – Μεταβολισμός».

Υπό αυτά τα δεδομένα, οι εκπρόσωποι της νέας ειδικότητας απέστειλαν σχετική επιστολή με αποδέκτες τους ιατρικούς συλλόγους της χώρας αλλά και τη φαρμακοβιομηχανία – όπως κατήγγειλε χθες η Ελληνική Διαβητολογική Εταιρεία -, διεκδικώντας με «αυθαίρετο τρόπο» την αποκλειστική χρήση του τίτλου του διαβητολόγου. Μάλιστα, θέτουν «θέμα νομιμότητας για τους γιατρούς που δεν έχουν αυτή την εξειδίκευση, αλλά μέχρι σήμερα ασκούσαν τη διαβητολογία».

Αμεση ήταν η απάντηση της Ελληνικής Εταιρείας Εσωτερικής Παθολογίας που υποστηρίζει ότι «υπάρχουν παθολόγοι οι οποίοι έχουν επίσημη μετεκπαίδευση στον σακχαρώδη διαβήτη σύμφωνα με αποφάσεις του ΚΕΣΥ και του υπουργείου Υγείας. Αυτή η αναγνωρισμένη μετεκπαίδευση ίσχυε και ισχύει μέχρι σήμερα, καθώς δεν υπάρχει νομοθετική ή άλλη ρύθμιση που να την αίρει».

Εν τω μεταξύ και σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ελληνικής Διαβητολογικής Εταιρείας (ΕΔΕ), καθηγητή Παθολογίας Γεώργιο Δημητριάδη, «τον Σεπτέμβριο 2018 η ΕΔΕ πέτυχε τη θεσμοθέτηση της εξειδίκευσης παθολόγων και παιδιάτρων στον σακχαρώδη διαβήτη με δύο χρόνια συγκεκριμένης εκπαίδευσης μετά τη λήψη της κύριας ειδικότητας και εξετάσεις, γεγονός το οποίο την καθιστά πλέον Επιστημονική Εταιρεία Κορμού».