Είναι πολύ κακό για μια ομάδα να έρχεται μια διακοπή του πρωταθλήματος έπειτα από ένα κακό αποτέλεσμα στην τελευταία αγωνιστική. Ο Ντούσαν Μπάγεβιτς έλεγε ότι το αποτέλεσμα αυτό «το κουβαλάς μαζί σου όλες αυτές τις μέρες και δύσκολα το διώχνεις από το μυαλό σου». «Οι παίκτες», έλεγε κάποτε, «όταν χάνουν ένα ματς θέλουν να ξαναπαίξουν αμέσως το επόμενο πρωί, να κερδίσουν ώστε να ξεχαστεί το κακό». Οταν αυτή η δυνατότητα δεν υπάρχει, τρώγεσαι δυστυχώς με τα ρούχα σου. Κάτι τέτοιο μπορεί να συμβεί και στον Ολυμπιακό και στην ΑΕΚ.

Ελβετός

Στον Ολυμπιακό γκρινιάζουν πολύ για τη διαιτησία του Ελβετού Αντριεν Γιάκοτετ στο ντέρμπι με τον ΠΑΟ – όχι ότι έχουν άδικο. Στην ΑΕΚ δημιουργείται σιγά σιγά ένα κίνημα οπαδών εναντίον του Μαρίνου Ουζουνίδη: για τον προπονητή αρχίζει να γίνεται πρόβλημα η σύγκριση με τον Μανόλο Χιμένεθ, που (ειδικά στο μυαλό των οπαδών…) υπήρξε ο αρχιτέκτονας της κατάκτησης του περσινού πρωταθλήματος. Οι άνθρωποι του Ολυμπιακού στήριξαν πολύ την επιλογή να έρθουν ξένοι διαιτητές – μάλιστα έχουν ζητήσει ξένους σε όλα τα ματς. Ομως οι ξένοι διαιτητές δεν έρχονται μόνοι τους: κάποιος τους διαλέγει. Αναρωτιέμαι κάτι απλό: αν αυτός που τους διαλέγει σε θεωρεί πρόβλημα, δεν θα φέρει κάποιους που πρόβλημα θα σου δημιουργήσουν; Απλά ρωτάω.

Δέντρο

Στην ΑΕΚ το πρόβλημα δεν είναι ο Μαρίνος Ουζουνίδης – είναι ότι η καταπόνηση της ομάδας φέτος είναι μεγαλύτερη και οι λύσεις από τον πάγκο δεν είναι πολλές: χθες γινόταν κριτική στον Ουζουνίδη γιατί πήρε στην αποστολή τον Γιαννιώτα και όχι τον Αλμπάνη, λες κι ο πρώην επιθετικός του Απόλλωνα έχει πάρει τη Χρυσή Μπάλα και αδικείται. Ο Ουζουνίδης έχει ποντάρει σε έξι επιθετικούς (Λιβάγια, Μάνταλος, Μπακασέτα, Μπογέ, Πόνσε και Κλωναρίδης). Αλλά ο Λιβάγια και ο Μάνταλος παίζουν διαρκώς, ο Μπογέ και ο Μπακασέτας προέρχονται από τραυματισμούς, ο Κλωναρίδης είναι τραυματίας και ο Πόνσε άλλη χρονιά βασικός σε ομάδα που παίζει σε πρωτάθλημα και Ευρώπη δεν έχει κάνει. Από την ΑΕΚ έχουν αφαιρεθεί και τρεις βαθμοί: αν τους είχε, στη βαθμολογία θα έφτανε τους είκοσι. Ξέρετε πόσους είχε πέρυσι τη δέκατη αγωνιστική; Τους ίδιους ακριβώς! Ποια είναι η διαφορά; Οτι ο ΠΑΟΚ είχε πέρυσι 18, ενώ φέτος έχει 26.

Παραπάνω

Το ότι δεν σταματά πουθενά ο ΠΑΟΚ είναι το πρόβλημα και της ΑΕΚ και του Ολυμπιακού, που μάλιστα έχει τρεις βαθμούς παραπάνω από πέρυσι! Ο ΠΑΟΚ πέρυσι τέτοια εποχή δεν είχε νίκη εκτός έδρας και είχε ηττηθεί και στο Γεώργιος Καραϊσκάκης από τον Ολυμπιακό και στο ΟΑΚΑ από την ΑΕΚ. Φέτος είναι ασταμάτητος κι αυτό μεγαλώνει και την πίεση των υπόλοιπων διεκδικητών και τον εκνευρισμό. Δεν είναι ποτέ εύκολο να κυνηγάς στο ελληνικό πρωτάθλημα.

Τρεις

Από την άλλη, και η ΑΕΚ και ο Ολυμπιακός ήξεραν τι θα αντιμετωπίσουν. Ο ΠΑΟΚ πέρυσι σε όλο τον δεύτερο γύρο έχασε μόνο ένα ματς: στην Τρίπολη από τον Αστέρα – οι άλλες δύο ήττες του ήταν στα χαρτιά. Εβγαζε μάτια η ευκολία με την οποία πέρυσι περνούσε από έδρες στις οποίες οι άλλοι δεινοπαθούσαν: για να τον ανταγωνιστούν, θα ‘πρεπε να κάνουν κάτι περισσότερο. Η ΑΕΚ έχασε τρεις βασικούς πρωταγωνιστές: ο Αραούχο, ο Χριστοδουλόπουλος και ο Βράνιες δεν αντικαταστάθηκαν από ίσης αξίας παίκτες. Ο Ολυμπιακός αποφάσισε να φτιάξει μια ομάδα από την αρχή για να αντιμετωπίσει έναν ΠΑΟΚ στρωμένο και πανέτοιμο. Το χειρότερο για τον Ολυμπιακό είναι ότι δεν κατάφερε να πετύχει την αλλαγή των αρχιδιαιτητών, με τους οποίους από πέρυσι έχει πρόβλημα. Η σχέση του δε με την Ομοσπονδία εξακολουθεί να είναι εχθρική, ενώ οι κυβερνητικοί παράγοντες που εποπτεύουν το πρωτάθλημα δεν ακούνε τα παράπονά του. Με όλα αυτά ως δεδομένα είναι εξαιρετικά δύσκολο να προκύψει μάχη για την κατάκτηση του πρωταθλήματος: αν δείτε το πρόγραμμα του ΠΑΟΚ, μέχρι το ξεκίνημα του δεύτερου γύρου, η διαφορά του από τους διώκτες του μπορεί να μεγαλώσει κι άλλο.

Στόχοι

Τι πρέπει να κάνουν η ΑΕΚ και κυρίως ο Ολυμπιακός; Χωρίς να εγκαταλείψουν την προσπάθεια, αντί να τρώγονται με τα ρούχα τους, πρέπει να βάλουν στόχους που να τους επιτρέπουν να κερδίσουν κάτι από τη σεζόν – ακόμα κι αν ο τίτλος του πρωταθλητή μοιάζει όνειρο θερινής νυκτός. Πρώτα από όλα πρέπει τον Ιανουάριο να βρουν ποδοσφαιριστές, που να τους βοηθήσουν τη νέα σεζόν. Επειτα πρέπει να αξιοποιήσουν όσο καλύτερα γίνεται το ρόστερ τους, δηλαδή να δουν τους ποδοσφαιριστές τους μέσα στη σεζόν να προοδεύουν. Τέλος, ειδικά ο Ολυμπιακός πρέπει να βρει τρόπο να αντιμετωπίσει κι ένα παρασκήνιο που, όπως ισχυρίζεται, τον κυνηγάει συστηματικά. Αν και το επόμενο πρωτάθλημα αρχίσει με τον Περέιρα και τους υπόλοιπους της ΚΕΔ, που θεωρούν ότι το πρόβλημα του πρωταθλήματος δεν είναι οι διαιτητές αλλά όσοι για αυτούς γκρινιάζουν, ο Ολυμπιακός θα καταγγέλλει τους διαιτητές και του χρόνου. Και θα βλέπει Ελβετούς και άλλους πολλούς να του κλέβουν βαθμούς, όπως πέρυσι και φέτος.

Φέτος

Οσο η σεζόν προχωράει, γίνεται κατανοητό ότι όλος ο κόσμος που ζει μέσα στο θερμοκήπιο που λέγεται ελληνικό ποδόσφαιρο θα ‘θελε να δει φέτος πρωταθλητή τον ΠΑΟΚ. Ενώ ο κανονικός κόσμος πέρυσι γελούσε βλέποντας τον Ιβάν Σαββίδη να μπουκάρει στο γήπεδο στο ματς με την ΑΕΚ, ο ποδοσφαιρόκοσμος (διαιτητές, παράγοντες, ποδοσφαιριστές κ.λπ.) τον συμπονούσε: στην ακραία εκείνη πράξη του έβλεπαν έναν άνθρωπο που τον έπνιγε το δίκιο του. Φέτος ο ΠΑΟΚ εισπράττει και αυτού του είδους τη συμπάθεια. Δείτε τι έγινε την Κυριακή. Ο Τραϊανός Δέλλας ζήτησε από τους διαιτητές να αντιμετωπίζουν με μεγαλύτερο σεβασμό τον ίδιο και την ομάδα του. Μόλις τελείωσε τη φράση του, φρόντισε να προσθέσει πως αυτό που είπε δεν αποτελεί μομφή για τον ΠΑΟΚ που κέρδισε δίκαια! Ο έμπειρος Τράι προφανώς κατάλαβε ότι είπε κάτι που μπορεί να του δημιουργούσε πρόβλημα – ίσως και εντός της ίδιας της ομάδας του. Και τα μάζεψε όλα σε χρόνο – ρεκόρ για να μη στενοχωρηθεί κανείς.

Συγκρίσεις

Βέβαια το πρωτάθλημα που παρακολουθούμε, εκτός από έλλειψη ανταγωνισμού, χαρακτηρίζεται κι από έλλειψη ποιότητας. Την Κυριακή το βράδυ όποιος είδε τα ματς της Σούπερ Λίγκας και μετά τον τελικό του Κυπέλλου Λιμπερταδόρες ανάμεσα στην Μπόκα και τη Ρίβερ πρέπει να ζήλεψε τους Αργεντινούς, το πάθος και την τέχνη τους. Αλλά και για αυτό υπάρχει η λύση: του χρόνου ο υφυπουργός Βασιλειάδης μπορεί να δώσει κάποια χρήματα στα ιδιωτικά κανάλια για να μη μεταδίδουν καθόλου ξένο ποδόσφαιρο. Κι έτσι θα βλέπουμε όλοι την ΕΡΤ, χωρίς να κάνουμε συγκρίσεις…