Τρία περιστατικά κλοπής κατεγράφθησαν τις τελευταίες ημέρες στον χώρο του ΑΤΜ στη βόρεια πύλη του νοσοκομειακού πανεπιστημίου ΑΧΕΠΑ και στους χώρους του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ). Μετά το περιστατικό της ληστείας εναντίον καθηγητή του Ιδρύματος της περασμένης εβδομάδας, ακολούθησε άλλη απόπειρα ληστείας εις βάρος νοσηλεύτριας του Ιδρύματος την επόμενη ημέρα και χθες έγινε νέα επίθεση και εις βάρος φοιτήτριας που πλησίασε το ίδιο ΑΤΜ για να πάρει χρήματα.

Η ευχάριστη είδηση ωστόσο είναι ότι ο επίδοξος ληστής τελικά προσήχθη στην Αστυνομία. Υπάλληλοι και φύλακες του νοσοκομείου τον εντόπισαν χθες, μετά την επίθεση εις βάρος της φοιτήτριας, και προσήχθη στο τμήμα της περιοχής. Ο ύποπτος κρατείται στο Τμήμα Ασφάλειας της Θεσσαλονίκης για να εντοπιστεί εάν ενέχεται και σε άλλες ληστείες, ωστόσο δικογραφία μπορεί να σχηματιστεί εις βάρος του μόνο για την περίπτωση της νοσηλεύτριας του νοσοκομείου που τον κατήγγειλε τελικά, καθώς η φοιτήτρια την οποία επιχείρησε να κλέψει χθες δεν θέλησε να ακολουθήσει στο τμήμα και να καταγγείλει το περιστατικό επώνυμα. Οπότε και τελικά εκφράζεται ο φόβος μήπως δεν κρατηθεί, καθώς είχε περάσει η διαδικασία του αυτοφώρου από τα προηγούμενα αδικήματα που φέρεται ότι διέπραξε.

ΞΥΛΟΔΑΡΜΟΣ. Τα περιστατικά ξεκίνησαν την περασμένη Πέμπτη. Τη ίδια ημέρα θύμα ληστείας αλλά και ξυλοδαρμού στον ίδιο χώρο είχε πέσει και καθηγητής του ΑΠΘ, τον οποίο ωστόσο δεν βοήθησε κανένας καθώς, όπως δήλωσε ο ίδιος μετά το περιστατικό, οι εργαζόμενοι στην περιοχή, θύματα του κλίματος βίας, δήλωσαν ότι φοβούνταν για τη ζωή τους.

Το περιστατικό συνέβη μέσα στο ΑΧΕΠΑ, ωστόσο το νοσοκομείο βρίσκεται στη άκρη του πανεπιστημιακού χώρου. Εκπρόσωπος της διοίκησης του ΑΠΘ δήλωνε χθες ότι το νοσοκομείο δεν καλύπτεται από το πανεπιστημιακό άσυλο καθώς είναι ένα δημόσιο νοσοκομείο, ωστόσο και πάλι, λόγω της γειτνίασης με το πανεπιστήμιο, είναι προφανές ότι η Αστυνομία το αποφεύγει. Πάντως ούτε και στην περίπτωση της προσαγωγής του ατόμου που αναγνωρίστηκε ως υπεύθυνος για τις ληστείες των τελευταίων ημερών η Αστυνομία έφτασε στο ίδρυμα για να τον συλλάβει, καθώς τον έπιασαν τελικά οι φύλακες του νοσοκομείου και αυτοί τον παρέδωσαν στις Αρχές.

Τα περιστατικά αυτά επανέφεραν το θέμα των κρουσμάτων ληστειών, εμπορίου ναρκωτικών και επιθέσεων στον χώρο των πανεπιστημίων της χώρας, με το δεδομένο μάλιστα και το ότι το πόρισμα του καθηγητή Νίκου Παρασκευόπουλου για τη βία στα ΑΕΙ που επικαλείται συχνά ο υπουργός Παιδείας καταλήγει σε μια διαπίστωση: η λύση για αντίστοιχα περιστατικά είναι το να απομακρυνθούν τα ΑΤΜ από τα ΑΕΙ.

ΣΤΟ ΑΠΡΟΧΩΡΗΤΟ. Στο θέμα παρενέβη χθες και η τομεάρχης Παιδείας της ΝΔ Νίκη Κεραμέως που δήλωσε ότι «η ανομία στα τριτοβάθμια εκπαιδευτικά ιδρύματα έχει φτάσει στο απροχώρητο. Νέο θύμα ξυλοδαρμού και ληστείας μέσα σε πανεπιστημιακό χώρο, καθηγητής του Αριστοτελείου. Εν έτει 2018, σε ευρωπαϊκή χώρα». Και αναρωτήθηκε: «Ώς πότε η κυβέρνηση θα παραμένει αδρανής;».

Πάντως τις 480 έχουν φτάσει ήδη οι υπογραφές καθηγητών του ΑΠΘ κατά των κρουσμάτων βίας σε ελληνικά πανεπιστήμια, ενώ εκ μέρους των καθηγητών του Ιδρύματος ο πρόεδρος του Ενιαίου Συλλόγου Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού ΑΠΘ Χαράλαμπος Φειδάς αναφέρθηκε τις προηγούμενες ημέρες στους φόβους για «τον κίνδυνο που διατρέχουν οι ζωές όλων των μελών της πανεπιστημιακής κοινότητας από τη θλιβερή και αποτρόπαια κατάσταση που επικρατεί τα τελευταία χρόνια στους χώρους του ΑΠΘ με τις εγκληματικές ομάδες που κυριολεκτικά λυμαίνονται τους χώρους του».