Επανέρχομαι σήμερα στο ακανθώδες, όπως εξελίσσεται για τον ΣΥΡΙΖΑ, τερέν του Δήμου Αθηναίων. Υποψήφιος ακόμη δεν έχει ανακοινωθεί. Ούτε με την εκδοχή χρίσματος ούτε με την εκδοχή υποστήριξης (τύπου Γιάννη Μπουτάρη). Σας έχω κάποια νέα σήμερα. Μαθαίνω, ας πούμε, από καλή πηγή, πως ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας θέλει γυναίκα για υποψήφιο. Μην πάει αμέσως το μυαλό σας στην Εφη Αχτσιόγλου. Κι αυτό για διάφορους λόγους, όπως μου εξήγησε κομματική πηγή. Κατ’ αρχάς γιατί είναι Σαλονικιά. Δεύτερον, γιατί έχει μια ντουζίνα νομοσχέδια μπροστά της, εκτός αν όλα αυτά εργαλειοποιηθούν για την πολιτική της προβολή, της ανεβάσουν τη δημοφιλία και τελικά γείρει η πλάστιγγα προς την υπουργό Εργασίας. Ενημερωτικά: την Αχτσιόγλου την προόριζαν για τη Θεσσαλονίκη, αλλά μόλις δέχθηκε επίθεση ο Μπουτάρης, ο Πρωθυπουργός έσπευσε και έδωσε στήριξη σε μια λογική «δημοκρατικού μετώπου» (που πάντως δεν του βγαίνει αλλού).

Καραμπόλες

Αν τώρα το μυαλό σας πάει στην Ελενα Κουντουρά, έχω μερικές σκέψεις και γι’ αυτό για να δείτε πως επίσης δεν είναι εύκολη μια κάθοδός της στον δήμο. Εψαξα να δω ποιος είναι ο πρώτος επιλαχών της υπουργού Τουρισμού. Και είναι ο βετεράνος φωτορεπόρτερ και θερμότατος υποστηρικτής του Πάνου Καμμένου στα λημέρια του Κολωνακίου Ντίμης Αργυρόπουλος. Οπότε χλωμό μού φαίνεται να δούμε παραίτηση της ωραίας Ελενας. Το λέω γιατί αν την κατεβάσει για δήμαρχο, θα πρέπει να την παραιτήσει από βουλευτή. Επιπλέον, θα παραιτήσει την Κουντουρά που είναι πλέον πολύ κοντά στον ΣΥΡΙΖΑ και θα ψηφίσει και το Μακεδονικό; Δεν νομίζω. Ο Παπαχριστόπουλος, για παράδειγμα, είπε ότι θα ψηφίσει το Μακεδονικό και θα παραιτηθεί. Αντικαταστάτης του είναι ο Κουίκ που επίσης είναι κοντά στο Μαξίμου και στον ΣΥΡΙΖΑ. Προφανώς, λόγω όλων αυτών, ένα μέρος του ΣΥΡΙΖΑ κρατάει ζεστή την πιθανότητα της υποψηφιότητας του Νάσου Ηλιόπουλου, βέρου Αθηναίου – Πατησιώτη παρεμπιπτόντως. Και παρότι οι κακές γλώσσες λένε πως ο υφυπουργός Εργασίας, που δεν του έχει γίνει καμία κρούση ακόμη, έχει ταβάνι εκλογικό. Και παρότι όλες οι τάσεις στο κόμμα τον θέλουν.

Δεν προτίθεται

Φιλοξενώ, τώρα, αυτούσια απάντηση του φίλτατου και πεπειραμένου Γιάννη Τζαννετάκου για το σενάριο ανάμειξής του στα διοικητικά της ακέφαλης ΕΡΤ, διευκρινίζοντας πως ούτε εγώ το Σάββατο υιοθέτησα τη σεναριολογία για εκείνον, απλώς την παρέθεσα με επιφύλαξη, αν θυμάστε: «Εν σχέσει με δημοσίευμά σου της 10ης Νοεμβρίου σημειώνω ότι: ουδέ καν στοιχειώδεις προϋποθέσεις συντρέχουν ώστε να επιδιώξω ν’ αναμειχθώ στα της ΕΡΤ. Ουδέποτε συζήτησα με ουδένα. Ούτε προτίθεμαι. Πολλώ δε μάλλον ν’ ανταποκριθώ στη σχετική δημόσια πρόσκληση ενδιαφέροντος. Γιάννης Π. Τζαννετάκος». Μάλιστα.

Fake news

Δίκαιη οργή καταγράφεται στη Χαριλάου Τρικούπη για δημοσίευμα (της «Δημοκρατίας») με την υποτιθέμενη «αποκάλυψη» πως σε σπίτι πολιτικού του ΠΑΣΟΚ βρέθηκε θησαυρός 19 εκατ. ευρώ. Το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και η Ελληνική Αστυνομία διέψευσαν, ο γραμματέας Επικοινωνίας του Κινήματος Αλλαγής Σταμάτης Μαλέλης έκανε έντονο διάβημα στην ΕΣΗΕΑ, ενώ και ο Ακης Τσοχατζόπουλος – θεωρώντας πως το εν λόγω δημοσίευμα φωτογραφίζει εκείνον – προέβη σε γραπτή ανακοίνωση που λέει πως θα προσφύγει στη Δικαιοσύνη.

Ο σουγιάς του συγγραφέα

Το παλιό δημοσιογραφικό κλισέ λέει ότι είδηση είναι όχι το «σκύλος δάγκωσε άνθρωπο», αλλά το «άνθρωπος δάγκωσε σκύλο». Βάσει αυτής της λογικής αναρωτιέμαι αν είναι μεγαλύτερη είδηση το ότι συγγραφέας δάγκωσε αστυνομικό ή το ότι αστυνομικός πέρασε χειροπέδες σε πασίγνωστο συγγραφέα, ηλικίας περίπου 80 ετών, επειδή σε σωματική έρευνα βρήκε πάνω του έναν σουγιά. Η ιστορία έχει ως εξής: την περασμένη Παρασκευή γνωστός εικονοκλάστης συγγραφέας, από τους σημαντικότερους του σύγχρονου ελληνικού θεάτρου που οι τίτλοι των έργων του είχαν γίνει σύνθημα στους τοίχους, πήγε στην Ευελπίδων για μία ακόμη δίκη του Κώστα Γεωργουσόπουλου ως εκπροσώπου του Θεατρικού Μουσείου. Κατά την είσοδο του έκαναν σωματική έρευνα και βρήκαν στην τσέπη του τον σουγιά. Προσπάθησαν να του περάσουν χειροπέδες, αλλά ο συγγραφέας – αψίκορος, ιδιόρρυθμος και αιώνιος έφηβος – αντέδρασε έντονα. Πιάστηκαν στα χέρια, έπεσε ξύλο κανονικό, ο συγγραφέας δάγκωσε έναν αστυνομικό και έτσι βρέθηκε στο τμήμα. Εκεί, πιθανότατα, τον αναγνώρισε ο διοικητής που τον κράτησε όλη τη νύχτα στο γραφείο του αντί να τον στείλει στο κρατητήριο. Πάντως την επομένη ο συγγραφέας, παρά τις μελανιές και τις εκχυμώσεις, έδειχνε ευδιάθετος και ενθουσιασμένος με αυτό που του συνέβη. Κάτι που του ταιριάζει απόλυτα.

Η μία Αριστερά

Η περιοδεία του Δημήτρη Κουτσούμπα στην Κρήτη πήγε καλά. Ενδεικτικό των μετατοπίσεων των ημερών αλλά και της δυναμικής του ΚΚΕ είναι το αποκλειστικό περιστατικό που έχω από την κομματική σύσκεψη στο Ηράκλειο: «Περιπλανηθήκαμε 25 χρόνια, πιστεύαμε ότι υπηρετούσαμε κι εμείς μια Αριστερά, μέχρι να καταλάβουμε ότι άλλη Αριστερά από το ΚΚΕ δεν υπάρχει, δεν μπορεί να υπάρχει». Τάδε έφη ο Μιχάλης Ασκορδαλάκης, δικηγόρος και υποψήφιος με τον ΣΥΡΙΖΑ τον Ιανουάριο του 2015. Υπογράμμισε δε πως αν το ΚΚΕ ακολουθούσε τις παροτρύνσεις να βάλει νερό στο κρασί του, «δεν θα μετρούσε σήμερα 100 χρόνια Ιστορίας και πρωτοπόρας δράσης».

Μακάβριο χιούμορ

«Την ώρα που οι κάτοικοι της Ανατολικής Αττικής κάνουν αγώνα να ξαναστήσουν τη ζωή τους, ο πραγματικός κυβερνητικός εκπρόσωπος των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, κ. Πολάκης, κάνει πλακίτσα πάνω στην τραγωδία. Αντί για συγγνώμη και σιωπή, ειρωνείες. Ντροπή». Η δήλωση ανήκει στον Παύλο Χρηστίδη, εκπρόσωπο Τύπου του Κινηματος Αλλαγής και αφορά ακόμη μία μακάβρια και προκλητική ανάρτηση στο Facebook του συνήθους υπόπτου Παύλου Πολάκη. Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας με αφορμή τις πυρκαγιές στην Καλιφόρνια ρωτά – σκωπτικά, λέμε τώρα – τη Ρένα Δούρου γιατί δεν έχει… παραιτηθεί ακόμη. Αν μη τι άλλο, ο Πολάκης ούτε αίσθηση του timing έχει και πολύ φοβάμαι ούτε αίσθηση του χιούμορ.