Το υπουργείο Μεταφορών φωτογραφίζουν κύκλοι της εταιρείας Σταθερές Συγκοινωνίες (ΣΤΑΣΥ) ως υπεύθυνο για τη «βιομηχανία» των βραχυχρόνιων συμβάσεων φύλαξης των γραμμών, των σταθμών, των εγκαταστάσεων και των αμαξοστασίων της, που αποκάλυψαν χθες «ΤΑ ΝΕΑ».

Οπως χαρακτηριστικά αναφέρουν, από τον Μάρτιο του 2017 που εξαγγέλθηκε η τοποθέτηση 200 αστυνομικών στους σταθμούς, μέχρι και σήμερα, το μέτρο αυτό δεν έχει υλοποιηθεί. Ολο αυτό το διάστημα της αναμονής, προσθέτουν οι ίδιοι κύκλοι, «η εταιρεία αναγκάζεται να καλύπτει τις ανάγκες φύλαξης των εγκαταστάσεών της με βραχυχρόνιες συμβάσεις, ώστε αυτές να μπορούν να διακοπούν αμέσως μόλις τη φύλαξη των σταθμών θα αναλάμβανε η ΕΛ.ΑΣ.». Σύμφωνα με πληροφορίες, την ίδια εξήγηση έδωσε η διοίκηση της ΣΤΑΣΥ και στην Ενιαία Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων (ΕΑΑΔΣ), η οποία προχώρησε σε έλεγχο όλων των συμβάσεων του 2017, διαπιστώνοντας «παραβιάσεις του εθνικού και του ενωσιακού δικαίου περί των δημοσίων συμβάσεων».

Ωστόσο, έπειτα από το πόρισμα της ΕΑΑΔΣ (εκδόθηκε στις 9 Οκτωβρίου 2018) και δεδομένου ότι οι 200 αστυνομικοί δεν έχουν ακόμα τοποθετηθεί στους σταθμούς της ΣΤΑΣΥ – χωρίς κανείς να γνωρίζει πότε αυτό θα γίνει – η διοίκηση της εταιρείας από την ερχόμενη Κυριακή θα προχωρήσει στη σύναψη μακροχρόνιων συμβάσεων, τόσο για τη φύλαξη όσο και για τον καθαρισμό των εγκαταστάσεων της εταιρείας. Αλλωστε, μόλις τον περασμένο μήνα το υπουργείο Μεταφορών ενέκρινε τους προϋπολογισμούς της ΣΤΑΣΥ για τη σύναψη μακροχρόνιων συμβάσεων φύλαξης και καθαρισμού. Δηλαδή, αποδέχθηκε εμμέσως ότι οι 200 αστυνομικοί… θα αργήσουν πολύ μέχρι να φτάσουν στους σταθμούς της ΣΤΑΣΥ!

Ετσι, η πρώτη μακροχρόνια σύμβαση πρόκειται να υπογραφεί από τη ΣΤΑΣΥ την ερχόμενη Κυριακή και θα αφορά την καθαριότητα όλων των σταθμών της γραμμής 1 (πρώην ΗΣΑΠ) για διάστημα δύο ετών, έναντι συνολικού τιμήματος ύψους 2,5 εκατ. ευρώ.

Οσον αφορά τη φύλαξη των σταθμών των γραμμών 2 και 3, η ΣΤΑΣΥ θα διατηρήσει σε ισχύ τη μακροχρόνια σύμβαση που υπεγράφη το 2017 και λήγει το 2019. Επίσης, εντός του Νοεμβρίου, πρόκειται να υπογραφεί νέα ετήσια σύμβαση για τη φύλαξη των αμαξοστασίων των γραμμών 2 και 3, συνολικού ύψους 750.000 ευρώ.

Πάντως, σύμφωνα με κύκλους της ΣΤΑΣΥ, «ακόμα και να υπογραφούν οι προγραμματικές συμβάσεις με την ΕΛ.ΑΣ. για τη φύλαξη των σταθμών από αστυνομικούς, η εταιρεία θα συνεχίσει να χρησιμοποιεί ιδιωτικές εταιρείες security για τη φύλαξη των αμαξοστασίων της και των άλλων εγκαταστάσεών της».