Ο Βλάνταν Μιλόγεβιτς, τη χρονιά που δούλεψε στον Πανιώνιο, πήρε με την ομάδα της Νέας Σμύρνης εισιτήριο για το Γιουρόπα Λιγκ. Για τη δουλειά του στη Νέα Σμύρνη λένε ακόμα και σήμερα τα καλύτερα. Οι παίκτες του μιλάνε για έναν σοβαρό άνθρωπο, που δεν τους βασάνιζε γκρινιάζοντας και φωνάζοντας στη διάρκεια του αγώνα, που τους εξηγούσε το παιχνίδι του αντιπάλου, που συζητούσε μαζί τους χωρίς να παριστάνει το «βαρύ πεπόνι». Οποιος τον έχει γνωρίσει τον «Μίλο», όπως τον φώναζαν στον Πανιώνιο, χάρηκε όταν τον είδε την Τρίτη το βράδυ να κερδίζει με τον Ερυθρό Αστέρα τη Λίβερπουλ του Γιούργκεν Κλοπ και μάλιστα με 2-0.

Εξαιρετικός

Είναι εξαιρετικός προπονητής ο Μιλόγεβιτς. Την πρώτη χρονιά του στον Ερυθρό Αστέρα κέρδισε το πρωτάθλημα και φέτος έκανε ένα σπάνιο κατόρθωμα: έφτασε με τον Ερυθρό Αστέρα στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ έχοντας ξεκινήσει από τον πρώτο προκριματικό της διοργάνωσης: απέκλεισε τέσσερις αντιπάλους καλοκαιριάτικα! Το πρώτο ματς η ομάδα του Βελιγραδίου το έδωσε στις 11 Ιουλίου, στη Ρίγα της Λετονίας με αντίπαλο τους Σπάρτακς Γιούρμαλα. Στη συνέχεια απέκλεισε τη Σουντόβα από τη Λιθουανία, μετά τη Σπαρτάκ Τρνάβα από τη Σλοβακία και στα τέλη Αυγούστου την αυστριακή Ζάλτσμπουργκ, που πέρυσι είχε αγωνιστεί στον ημιτελικό του Γιουρόπα Λιγκ. Μια ομάδα που παίζει παιχνίδια από τις 11 Ιουλίου, τον Νοέμβριο θα ‘πρεπε να ‘ναι κατάκοπη. Αλλά οι παίκτες του Μιλόγεβιτς στο ματς με τη Λίβερπουλ έτρεχαν πιο πολύ από τους αντιπάλους τους!

Δουλειά

Γιατί ο καλός αυτός προπονητής δεν συνέχισε στην Ελλάδα; Γιατί όπως συνήθως συμβαίνει με τους καλούς προπονητές, κοιτούσε τη δουλειά του και μόνο και πίστευε πως αυτή θα εκτιμηθεί. Δεν έβγαινε ούτε για καφέδες με δημοσιογράφους, δεν είχε αβανταδόρους να μιλάνε για αυτόν καθημερινά στα ραδιόφωνα και δεν έκανε καβγάδες, ώστε να χτίσει το προφίλ του σκληρού και του μάγκα – αυτά στην Ελλάδα πουλάνε. Η επιτυχία του στον Αστέρα θα του ανοίξει πολλές ευρωπαϊκές πόρτες: το ότι κέρδισε τη Λίβερπουλ με μια ομάδα της οποίας όλοι οι παίκτες μαζί κοστίζουν τρία μηνιάτικα του Σαλάχ, είναι κάτι που δεν θα περάσει απαρατήρητο.

Μάθημα

Οι ευρωπαϊκές διοργανώσεις φτιάχνουν καριέρες κι όχι οι διακρίσεις στα εθνικά πρωταθλήματα: αυτό είναι καλό να το έχουν στα υπόψιν τους οι παίκτες του Ολυμπιακού και του ΠΑΟΚ που απόψε δίνουν ματς στο Γιουρόπα Λιγκ με αντιπάλους όπως η Ντουντελάνζ και η Βίντι, που είναι του χεριού τους. Αν πήραν το μάθημά τους πριν από δεκαπέντε μέρες δεν θα έχουν προβλήματα, αν όχι δεν αποκλείεται τίποτα.

Βίντι

Η Βίντι, που κέρδισε στο προηγούμενο ματς τον ΠΑΟΚ στην Τούμπα, παραμένει μια ομάδα ποιοτικά κατώτερη από αυτή του Ραζβάν Λουτσέσκου. Στην Τούμπα τον τιμώρησε γιατί περπατούσε νομίζοντας πως δεν χρειάζεται να τρέξει και να παίξει καλά για να κερδίσει: ο ΠΑΟΚ το παθαίνει συχνά. Ομως τη Βίντι την έχουμε δει και το καλοκαίρι, όταν αποκλείστηκε από την ΑΕΚ και τη γνωρίζουμε. Είναι μάλιστα ακόμα πιο αδύναμη από ό,τι ήταν τον Αύγουστο καθώς έχασε τον καλύτερο κυνηγό της, τον Σέρβο Ντάνκο Λάζοβιτς, που μετά τον αποκλεισμό της Βίντι στο Τσάμπιονς Λιγκ σταμάτησε το ποδόσφαιρο! Για να πάρει αποτέλεσμα στην Ουγγαρία ο ΠΑΟΚ πρέπει απλά να προβληματιστεί για το πώς κατάφερε να χάσει από αυτή την ομάδα στο πρώτο ματς: η ήττα του ήταν αποτέλεσμα της κακής προσέγγισης του αγώνα από τη μεριά του. Αν η ομάδα του Λουτσέσκου παίξει όπως με την ΜΠΑΤΕ στο Μπορίσοφ μπορεί να κερδίσει και ουσιαστικά να τελειώνει με την πρόκριση από απόψε.

Μπονφουά

Ο Ολυμπιακός δεν αρκεί να κερδίσει την Ντουντελάνζ για να προκριθεί, πρέπει όμως να το κάνει αν θέλει να έχει ελπίδες. Στο Λουξεμβούργο, ο Ολυμπιακός έκανε την αποψινή του αντίπαλο να μοιάζει με μικρή ομάδα: της έβαλε δυο γκολ, ενώ θα μπορούσε να έχει βάλει τουλάχιστον άλλα τόσα. Ο τραυματισμός του Γκερέρο, που σόκαρε την ομάδα, η μεγάλη εμφάνιση του Λορίς Μπονφουά, του τερματοφύλακα των πρωταθλητών Λουξεμβούργου και η αστοχία του Χριστοδουλόπουλου και του Φορτούνη σε φάσεις για την κλάση τους εύκολες, ήταν ο μόνος λόγος που ο Ολυμπιακός άργησε να καθαρίσει το ματς. Στο Γεώργιος Καραϊσκάκης ο κίνδυνος είναι να εμφανιστεί ένας Ολυμπιακός που να πιστέψει πως θα κερδίσει χωρίς να μοχθήσει – μόνο και μόνο γιατί στο Λουξεμβούργο έδειξε ότι είναι πολύ καλύτερος της αντιπάλου του. Είναι. Αλλά σε αυτό το επίπεδο κανείς δεν χαρίζει τίποτα.

Απόψε

Ο Πέδρο Μαρτίνς είναι δεδομένο ότι θα κάνει κι απόψε ένα μεγάλο rotation: στα ευρωπαϊκά ματς το συνηθίζει. Θυμίζω ότι ο Πορτογάλος δεν δίστασε να κατεβάσει έντεκα αναπληρωματικούς στο Σαν Σίρο, όταν ο Ολυμπιακός αγωνίστηκε κόντρα στη Μίλαν – αφού το έκανε εκεί, γιατί να μην το κάνει και απόψε; Ηδη άφησε εκτός αποστολής τον Ομάρ Ελαμπντελαουί, γιατί εμπιστεύεται τον Τοροσίδη, τον Γκιγέρμε, για να δώσει περισσότερο χρόνο στον Νάτχο και τον Βούκοβιτς, αφού θέλει να επαναφέρει τον Μεριά. Δεν αποκλείεται να κρατήσει στον πάγκο τον Ποντένσε και τον Φορτούνη, ενώ σίγουρα θα ξεκινήσουν ο Γιαννιώτης, ο Τσιμίγκας, ο Καμαρά κι ο Χριστοδουλόπουλος που θα αγωνιστεί πάλι ως φορ. Ο πορτογάλος κόουτς θέλει με αυτόν τον τρόπο να καταλάβουν οι παίκτες του ότι υπολογίζει σε όλους: όποιος μάλιστα ξεχωρίσει δεν αποκλείεται να επιβραβευτεί για την απόδοσή του παίρνοντας θέση βασικού στην ενδεκάδα που θα αγωνιστεί με τον ΠΑΟ. Θυμίζω ότι ο Γκιγέρμε π.χ., που ήταν από τους καλύτερους στο ματς με τη Μίλαν στο Σαν Σίρο, αγωνίστηκε τρεις μέρες μετά και εναντίον της ΑΕΚ, τότε στη θέση του Ανδρέα Μπουχαλάκη. Οποιος θέλει να παίξει στο ντέρμπι δεν έχει παρά να το δείξει στον προπονητή του.

Μίλαν

Ο Ολυμπιακός και ο ΠΑΟΚ κοιτάζουν τα ματς των αντιπάλων τους εντελώς διαφορετικά. Για τον ΠΑΟΚ τα άλλα ματς είναι σαν να μην υπάρχουν: η Τσέλσι που είναι πρώτη στον όμιλο για την ώρα κερδίζει τους πάντες ακόμα και με τους αναπληρωματικούς της – δύσκολα δεν θα κερδίσει και την ΜΠΑΤΕ. Ο Ολυμπιακός αντιθέτως θέλει νίκη της Μπέτις με τη Μίλαν: σε αυτή την περίπτωση κερδίζοντας τους Ιταλούς στο τελευταίο ματς του ομίλου παίρνει την πρόκριση. Αλλά πριν φτάσουμε να συζητάμε για σενάρια, οι δυο ελληνικές ομάδες πρέπει να κάνουν το βασικό: να κερδίσουν απόψε. Είναι στο χέρι τους. Αρκεί να έχουν το μυαλό τους στο γήπεδο κι όχι σε ματς που προηγήθηκαν ή σε ματς που ακολουθούν.