Το ‘χω ξαναγράψει εδώ πολλάκις. Ο ΣΥΡΙΖΑ ζορίζεται με τον Δήμο Αθηναίων. Οι δύο ηχηρές υποψηφιότητες των Κώστα Μπακογιάννη και Παύλου Γερουλάνου δεν αφήνουν πολλά περιθώρια αισιοδοξίας σε Κουμουνδούρου, ενώ ένα ζωηρό παρασκήνιο έχει ενεργοποιηθεί εδώ και καιρό. Οι δικές μου πληροφορίες λένε πως ο Χριστόφορος Βερναρδάκης, είχε κάνει μετρήσεις για τρία πρόσωπα: Εφη Αχτσιόγλου, Αλέξη Χαρίτση και Ελενα Κουντουρά. Πιο πρόσφατα προστέθηκαν – ως σκέψη- και τα ονόματα των Δημήτρη Τζανακόπουλου και Νάσου Ηλιόπουλου – ο υφυπουργός Εργασίας πάντως διέψευδε μέχρι χθες σε συνομιλητές του ότι του έχει γίνει κρούση. Σε αυτό το φόντο λάβετε υπόψιν σας πως ήδη το Πράττω του Νίκου Κοτζιά θα στηρίξει Γερουλάνο, ενώ και ορισμένα πασοκογενή κυβερνητικά στελέχη φέρεται να βλέπουν ζεστά μια αντίστοιχη υποστήριξη (βλέπε Χρήστος Σπίρτζης). Το σενάριο στήριξης Γερουλάνου από το σύνολο του ΣΥΡΙΖΑ, όπως σας έχω ξαναπεί, προσκρούει στον σκόπελο των 53+.

Εισοδισμός

Οι παροικούντες τη συριζαϊκή Ιερουσαλήμ ξέρουν καλά τι μπάχαλο επικρατεί στο κόμμα με τα χρίσματα υποψηφίων για τις αυτοδιοικητικές εκλογές και πως σε πολλές περιπτώσεις ψάχνουν πρόσωπα με το ντουφέκι. Μια τέτοια περίπτωση είναι το Νότιο Αιγαίο. Την Κυριακή που μας πέρασε συνεδρίασαν και σε κλίμα έντασης αποφάσισαν να φτιάξουν μια ομάδα για να κατέβει στην περιφέρεια και η οποία ομάδα θα συνεργαστεί κατά 99,99% με τον πασοκογενή και επίσημα με χρίσμα από το Κίνημα Αλλαγής Μανόλη Γλυνό. Ουσιαστικά είναι μια προσπάθεια να βάλουν δικούς τους υποψηφίους στο σχήμα του εν λόγω αυτοδιοικητικού και οι παλιότεροι μπορεί να το έλεγαν και εισοδισμό.

Μπάχαλο στις ράγες

Πάω τώρα σε ένα θέμα που έχει ταλαιπωρήσει πολύ κόσμο και πραγματικά το θεωρώ αδιανόητο. Ως γνωστόν – σε όσους μετακινούνται με τα μέσα μαζικής μεταφοράς στην Αθήνα – εδώ και μερικές μέρες έχει γίνει αλλαγή δρομολογίου και όποιος κατευθύνεται προς αεροδρόμιο πρέπει πλέον να κατέβει στον σταθμό Δουκίσσης Πλακεντίας του μετρό και από εκεί να μετεπιβιβαστεί σε άλλο συρμό για το δρομολόγιό του. Η μεταβολή δρομολογίου έχει δημιουργήσει μεγάλη ταλαιπωρία, ενώ οι τουρίστες διαμαρτύρονται έντονα. Μαθαίνω από τις πηγές μου πως αυτό οφείλεται σε απόσυρση 22 συρμών λόγω αδιανόητων ελλείψεων σε ανταλλακτικά και άλλα. Και πάλι όμως, η αλλαγή του δρομολογίου δεν δικαιολογείται. Φανταστείτε για τι μπάχαλο μιλάμε, που χθες ο Θανάσης Βούρδας, γ.γ. του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών έστειλε επιστολή στον ΟΑΣΑ και τη ΣΤΑΣΥ που ζητάει ενημέρωση για την αλλαγή. Στα πιο σοβαρά τώρα, επικαλείται – και έχει δίκιο – το άρθρο 54 του ν. 4568/2018, βάσει του οποίου απαιτείται έγκριση από το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών. Μάλιστα ο Βούρδας ζητάει να επανέλθει αμέσως η κυκλοφορία της γραμμής. Μαθαίνω δε, και εδώ είναι το ωραιότερο, πως οι Ιταλοί που έχουν δικό τους τον ΤΡΑΙΝΟΣΕ, έσπευσαν μόλις έμαθαν το μπάχαλο σε μετρό και κάλεσαν το επιβατηγό κοινό να επιλέγει εκείνους (δηλαδή τον Προαστιακό) για το δρομολόγιο του Αεροδρομίου!

Σύνταγμα και τακτικές

Σήμερα συνεδριάζει η Κοινοβουλευτική Ομάδα της Δημοκρατικής Συμπαράταξης με θέμα (τι άλλο;) τη συνταγματική αναθεώρηση. Εδώ ως βάση της συζήτησής τους θα έχουν την πρόταση του Κινήματος Αλλαγής από την περασμένη άνοιξη, με ορισμένους εμπλουτισμούς, όπως μου λένε. Κεντρικό ρόλο έχει η επιστημονική επιτροπή – με μέλη ανάμεσα σε άλλους τον Αλιβιζάτο, τον Μποτόπουλο, τον Καμίνη. Αλλά και οι εισηγητές που θα πάνε στην Επιτροπή της Βουλής (Ευάγγελος Βενιζέλος, Ανδρέας Λοβέρδος και Θόδωρος Παπαθεοδώρου). Μαθαίνω δε πως υπάρχει πρόταση των Λοβέρδου και Καμίνη να μη δώσουν στον ΣΥΡΙΖΑ τις 180 ψήφους σε ορισμένα άρθρα, ώστε αυτά να πάνε στην επόμενη Βουλή που θα είναι αναθεωρητική και εκεί να υπάρξει ευρύτερη συναίνεση. Τακτικισμός με βάθος. Α, επειδή είπα για Κίνημα Αλλαγής, να ξέρετε πως μέχρι 25 Νοεμβρίου θα έχουν καταλήξει στο 80% των ψηφοδελτίων των εθνικών εκλογών. Μην περιμένετε βέβαια και ψηφοδέλτιο Επικρατείας.

This is Sparta!

Χαμός με συνέντευξη του επικεφαλής της Λαϊκής Ενότητας Παναγιώτη Λαφαζάνη στη διαδικτυακή εκπομπή «Σπαρτιάτες», όπου ο παρουσιαστής της Βασίλης Στίγκας εκπροσωπεί την κίνηση Επανελλήνησις» – κατανοητό νομίζω τι ιδεολογικού προσήμου. Χθες οι συνεργάτες του Λαφαζάνη προχώρησαν στο δικό τους mea culpa – δεν ήξεραν, λένε, τα χαρακτηριστικά της εκπομπής. Σημείωσαν πάντως πως σημασία έχει τι είπε εκεί ο Παναγιώτης και αν ήταν συνεπής με τις θέσεις του.

Το πάρτι του Ρουβίκωνα

Σήμερα τελικά η Κοσμητεία της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών κλείνει συμβολικά τη σχολή λόγω του ρεμπέτικου πάρτι που έχει προαναγγείλει ο Ρουβίκωνας. Κοινώς αναστέλλονται τα μαθήματα για μία ημέρα ως ένδειξη δυσαρέσκειας για την εκδήλωση της αναρχικής συλλογικότητας. Το «Απόψε κάνεις μπαμ» θα ακουστεί άραγε;

Οι διάδοχοι του Γιούνκερ

Αποσύρθηκε ο σλοβάκος επίτροπος Μάρος Σέφκοβιτς από την υποψηφιότητά του για την Προεδρία της Κομισιόν, για να αντικαταστήσει τον Γιούνκερ δηλαδή. Ετσι ως μόνος υποψήφιος των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών παραμένει ο Ολλανδός Φρανς Τίμερμανς. Οι δε του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος θα καταλήξουν το Σαββατοκύριακο στον δικό τους. Πάντως, δεδομένου πως οι Σοσιαλδημοκράτες έχουν προγραμματισμένο συνέδριο για την 1η Δεκεμβρίου, δεν θα είχαν τον ανάλογο χρόνο στην κούρσα και έτσι για να προλάβουν αποφάσισαν να πάνε με τον Τίμερμανς, που και εδώ και καιρό ζυμώνεται για τη μάχη. Και κάτι σοβαρότερο: είναι αμιγώς Σοσιαλιστής και άρα ακόμη κι αν διαμορφωθούν όροι μετώπου για τη στήριξή του, αυτό θα γίνει σε δεύτερο χρόνο.