Οκτώ ημέρες μετά τη δολοφονία του ομογενούς Κωνσταντίνου Κατσίφα από την αλβανική αστυνομία, η οικογένεια του 35χρονου περιμένει ακόμη να παραλάβει τη σορό του. Παρά τα διαβήματα προς το αλβανικό υπουργείο Εξωτερικών, οι αλβανικές Αρχές δεν έχουν δώσει απάντηση στους οικείους του θύματος για το πότε θα μπορέσουν να παραλάβουν το νεκρό παιδί τους για να πραγματοποιήσουν την κηδεία του. Η δικαιολογία που προβάλλουν είναι ότι διενεργείται έρευνα από τη Δικαιοσύνη.

Χθες το πρωί πραγματοποιήθηκε επιμνημόσυνη δέηση στο χωριό Βουλιαράτες, εκεί όπου σκοτώθηκε από τα πυρά αλβανών αστυνομικών την Κυριακή 28 Οκτωβρίου ο Κατσίφας. Στην εκκλησία συγκεντρώθηκε πλήθος κόσμου για να τιμήσει τη μνήμη του. Τραγικό πρόσωπο η μητέρα του 35χρονου, η οποία ξεσπώντας ανέφερε: «Ο Κωνσταντίνος μου θα μείνει ήρωας και θα γίνω μάνα σκληρή και θα κάνω την καρδιά μου πέτρα για τον λεβέντη μου, το παλικάρι μου. Εγώ ένα θέλω: να μου έρθει το γρηγορότερο εδώ. Γιατί το κρατάνε; Θέλω να δικαιώσω το παιδί μου. Ηθελε τον τόπο του, το χωριό του. Ηταν θρήσκο. Είχε κάτω από το μαξιλάρι του την προσευχή». Οπως έγινε γνωστό, οι αλβανικές διωκτικές Αρχές σχημάτισαν δικογραφία με βαρύ κατηγορητήριο εις βάρος του 35χρονου ομογενούς. Η μοναδική «παραχώρηση» στην οποία προχώρησαν ήταν το ότι επέτρεψαν σε ιατροδικαστή να διενεργήσει έναν απλό, τυπικό οπτικό έλεγχο. Οι συνθήκες της εξέτασης, όμως, δεν επέτρεψαν την ενδελεχή εξακρίβωση των συνθηκών θανάτου του Κατσίφα και το μόνο που διαπιστώθηκε ήταν ότι το θύμα είχε δεχθεί δύο θανατηφόρες βολές κοντά στην καρδιά.

Οι δύο έλληνες αστυνομικοί του κλιμακίου που είχε μεταβεί για ενημέρωση στα Τίρανα – στο πλαίσιο της διμερούς συμφωνίας μεταξύ των δύο χωρών – επέστρεψαν χθες άπρακτοι στην Ελλάδα. Η μετάβασή τους στην Αλβανία είχε επιτραπεί την περασμένη Παρασκευή με καθυστέρηση πέντε ημερών. Στο ταξίδι – εξπρές που πραγματοποίησαν είχαν επαφές με την εισαγγελία της γειτονικής χώρας και με τον αρχηγό της αλβανικής αστυνομίας. Στις συναντήσεις τους, σύμφωνα με πληροφορίες, έγινε ενημέρωση για τις συνθήκες του τραγικού περιστατικού και για τις επιχειρησιακές δυνατότητες που είχαν από την πλευρά τους οι αλβανοί αστυνομικοί. Οι έλληνες αστυνομικοί δεν είχαν καμία πρόσβαση στη δικογραφία, καθώς κάτι τέτοιο δεν προβλέπεται, ώστε να έχουν πιο σαφή εικόνα για τυχόν ευθύνες των αλβανών αστυνομικών κατά την επιχείρηση.

Στο μεταξύ η οικογένεια του θύματος είναι αποφασισμένη να προχωρήσει σε όλες τις ενέργειες ώστε να ξεκαθαρίσει πλήρως το τοπίο. Σύμφωνα με πληροφορίες από το himara.gr, η οικογένεια απευθύνθηκε σε γνωστό ποινικολόγο για την ανάθεση της νομικής εκπροσώπησης έναντι της ελληνικής και διεθνούς Δικαιοσύνης.