Οποια λόγια και να χρησιμοποιήσει κάποιος για να περιγράψει τα όσα έγιναν χθες το απόγευμα στο παιχνίδι Κυπέλλου Παναχαϊκή – Ολυμπιακός (0-2) στο Παμπελοποννησιακό Στάδιο αδυνατούν ν’ αποδώσουν την πραγματικότητα και τον πόλεμο εναντίον των Ερυθρολεύκων. Ενας πόλεμος με πρωτοφανές μένος κατά του Ολυμπιακού για να προκαλέσουν με ετσιθελικό τρόπο τιμωρία των Πειραιωτών. Μια τακτική που έχει έναν μόνο στόχο. Να ορθώνει συνεχώς εμπόδια στον δρόμο της ομάδας του Λιμανιού, είτε πρόκειται για εξοργιστικές αποφάσεις εντός αγωνιστικών χώρων (υπήρξαν και τέτοιες στο χθεσινό ματς) είτε για ακατανόητες κινήσεις από αστυνομικές δυνάμεις στην εξέδρα. Γιατί έγινε και αυτό χθες το απόγευμα στην Πάτρα, σε παιχνίδι Κυπέλλου ανάμεσα στην Παναχαϊκή και στον Ολυμπιακό. Σ’ ένα παιχνίδι όπου όλα κυλούσαν ήρεμα μέχρι να γίνει το αδιανόητο. Γιατί πώς αλλιώς να χαρακτηρίσει κάποιος την ενέργεια των αστυνομικών δυνάμεων (και πιο συγκεκριμένα, μιας διμοιρίας ΜΑΤ) να μπουν στην εξέδρα όπου βρίσκονταν οι οπαδοί του Ολυμπιακού, κάνοντας εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων στο ξεκίνημα του δεύτερου μέρους. Σ’ ένα ματς όπου όλα ήταν ήρεμα, χωρίς να υπάρχει το παραμικρό πρόβλημα. Σ’ ένα παιχνίδι που οικογένειες φίλων του Ολυμπιακού από την Πάτρα πήγαν στο γήπεδο για να δουν από κοντά την αγαπημένη τους ομάδα. Κι όμως, σ’ αυτό το παιχνίδι έγιναν ακατανόητες κινήσεις από πλευράς αστυνομικών δυνάμεων, που προκάλεσαν μεγάλη ένταση στην εξέδρα. Τα δακρυγόνα που χρησιμοποίησε η Αστυνομία οδήγησαν στη δεκάλεπτη διακοπή του αγώνα στο 52′ και στην αποχώρηση από το γήπεδο πολλών φιλάθλων του Ολυμπιακού, που ήταν με τις οικογένειές τους στην εξέδρα για να παρακολουθήσουν την αγαπημένη τους ομάδα. Δεν τους επέτρεψαν ούτε αυτό. Η εικόνα των μικρών παιδιών με φανέλες του Ολυμπιακού ν’ αποχωρούν κλαίγοντας από το Στάδιο τα περιγράφει όλα.

Εντονη αντίδραση

Οπως γίνεται εύκολα αντιληπτό, τα όσα έγιναν στο ξεκίνημα του δεύτερου ημιχρόνου προκάλεσαν την έντονη αντίδραση των ανθρώπων του Ολυμπιακού για τη στάση της Αστυνομίας. Οι ιθύνοντες της ομάδας του Λιμανιού επισήμαναν με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο ότι δεν υπήρχε κανένας λόγος για να κινηθούν με αυτόν τον τρόπο οι αστυνομικές δυνάμεις και ότι τα όσα προκλήθηκαν είναι αποκλειστικά ευθύνη της Αστυνομίας.

Ο διευθυντής Επικοινωνίας της ερυθρόλευκης ΠΑΕ Κώστας Καραπαπάς τοποθετήθηκε μάλιστα για τη στάση των αστυνομικών δυνάμεων, αναφέροντας χαρακτηριστικά κατά τη διάρκεια του αγώνα:

«Παραπονούμαστε επίσημα σαν ΠΑΕ Ολυμπιακός για τα όσα έκανε η Αστυνομία. Στις κερκίδες βρίσκονται άνθρωποι που ζουν κατά βάση στην Πάτρα και όχι στην Αθήνα. Τσακώνονταν δύο δεκαπεντάχρονα και μια διμοιρία που ήρθε, απ’ ό,τι μαθαίνω από την Αθήνα, πέταξε δακρυγόνα. Θέλω να διαμαρτυρηθώ επίσημα για την Αστυνομία. Αν φτάσουν στο σημείο οι διοργανώσεις να κρίνονται από την Αστυνομία και τη συμπεριφορά της, είμαστε καταδικασμένοι. Εμείς ειδικά είμαστε καταδικασμένοι. Ας πει ο κόσμος τι λογική έχει να μπει μια διμοιρία των ΜΑΤ σε μια γεμάτη κόσμο εξέδρα, επειδή τσακώνονται δύο άτομα μεταξύ τους, και ν’ αρχίσει να πετάει δακρυγόνα».

Το «χωράφι» και τα πέναλτι

Κι από την άλλη πλευρά βέβαια υπάρχει και το αγωνιστικό σκέλος γιατί θα πρέπει να σταθεί κάποιος και στα όσα έγιναν στον αγωνιστικό χώρο. Αν μπορεί βέβαια να χαρακτηρίσει κάποιος αγωνιστικό χώρο αυτό το παρατημένο… χωράφι. Η εικόνα ήταν αποκαρδιωτική και, αν μη τι άλλο, σε κάθε φάση υπήρχε κίνδυνος τραυματισμού για τους παίκτες. Πραγματικά είναι ν’ απορεί κάποιος για τα κριτήρια (!) με τα οποία επιλέχθηκε το Παμπελοποννησιακό Στάδιο για τη διεξαγωγή του αγώνα. Το είπε στο φινάλε του αγώνα και ο προπονητής του Ολυμπιακού Πέδρο Μαρτίνς. «Εχω να πω ότι είναι απαράδεκτο να παίζουμε σε τέτοιο αγωνιστικό χώρο. Είναι πραγματικά λυπηρό που η Ομοσπονδία επιτρέπει να γίνεται ματς σε τέτοιο γήπεδο. Υποβαθμίζεται το προϊόν και τίθεται σε κίνδυνο η σωματική ακεραιότητα των ποδοσφαιριστών. Είναι πραγματικά απαράδεκτο. Δεν θα έπρεπε να επιτρέπεται να γίνεται το ματς σε τέτοιο αγωνιστικό χώρο» ανέφερε χαρακτηριστικά ο πορτογάλος τεχνικός. Κι όμως η ΕΠΟ όρισε το συγκεκριμένο στάδιο για να γίνει το παιχνίδι.

Πάμε όμως να δούμε και τις διαιτητικές αποφάσεις του Γιάννη Παπαδόπουλου, ξεκινώντας από τη φάση του 25ου λεπτού, όταν ο Τσιμίκας ανατράπηκε από τον Ντάσιο στη μεγάλη περιοχή. Μια πολύ εύκολη φάση για τον ρέφερι της αναμέτρησης, ο οποίος έπρεπε να καταλογίσει το πεντακάθαρο πέναλτι υπέρ του Ολυμπιακού. Ποια ήταν η απόφαση του Παπαδόπουλου; Εδειξε να συνεχιστεί το ματς προκαλώντας τις έντονες και δικαιολογημένες διαμαρτυρίες των παικτών της ομάδας του Πειραιά και ειδικά του Τσιμίκα, ο οποίος ανατράπηκε από τον αντίπαλό του. Κι αυτό που πρέπει να επισημανθεί είναι πως η συγκεκριμένη φάση ήταν πολύ εύκολη, καθώς ο διαιτητής είχε καλό οπτικό πεδίο και μπορούσε να έχει τον έλεγχο της φάσης. Οταν λοιπόν σε τέτοια ανατροπή ο διαιτητής αρνείται να δώσει πέναλτι, τότε τα πολλά λόγια είναι φτώχεια. Η φάση έγινε μπροστά του, αλλά ο Παπαδόπουλος δεν έδειξε το σημείο του πέναλτι και πλέον ένα είναι το ερώτημα που κυριαρχεί: απαγορεύεται να πάρει πέναλτι ο Ολυμπιακός;

Δεν είδε ούτε το χέρι στο 56′

Κι επίσης θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο διαιτητής Παπαδόπουλος δεν είδε ούτε το χέρι αμυντικού της Παναχαϊκής σε κεφαλιά του Βρουσάι στο 56′. Ο επιθετικός του Ολυμπιακού ζήτησε πέναλτι, αλλά και πάλι ο ρέφερι της αναμέτρησης έδειξε να συνεχιστεί το ματς χωρίς να καταλογίσει την παράβαση. Μία ακόμα φάση που θα έπρεπε να δοθεί πέναλτι υπέρ των Ερυθρολεύκων, αλλά δεν δόθηκε.

Σε ό,τι έχει να κάνει με την εξέλιξη του αγώνα, οι Ερυθρόλευκοι είχαν σωστή νοοτροπία και φρόντισαν να ικανοποιήσουν τον πορτογάλο τεχνικό. Οι Πειραιώτες έπαιξαν με τον Βασίλη Τοροσίδη στο δεξί άκρο της άμυνας και ο διεθνής αμυντικός έδειξε και πάλι τις ικανότητές του στο σκοράρισμα. Ο Τόρο έκανε του… κεφαλιού του και στην Πάτρα (όπως είχε κάνει και στο Λουξεμβούργο απέναντι στην Ντουντελάνζ). Ο διεθνής άσος της ομάδας του Λιμανιού ήταν από τους καλύτερους παίκτες του ματς και αυτός που άνοιξε το σκορ με υπέροχη κεφαλιά στο 38′, έπειτα από κόρνερ του Ναουέλ. Ο ίδιος μάλιστα είχε δύο ακόμα καλές στιγμές στα πρώτα 45 λεπτά για να σκοράρει.

Οπως προαναφέραμε, ο Πέδρο Μαρτίνς είδε τους παίκτες του να έχουν σωστή νοοτροπία και διάθεση κι ένας από τους Ερυθρόλευκους που ικανοποίησαν με την απόδοσή τους ήταν ο Ναουέλ. Ο νεαρός μεσοεπιθετικός είχε ρόλο επιτελικού χαφ, παίζοντας στη θέση του Φορτούνη και όχι στα άκρα της επίθεσης. Ο Ναουέλ έκανε καλό ματς και κατάφερε μάλιστα να πετύχει γκολ, κάνοντας το 2-0 για την ομάδα του Λιμανιού. Ο Ολυμπιακός με τη νίκη του στην Πάτρα εξασφάλισε και μαθηματικά την πρόκριση στην επόμενη φάση του Κυπέλλου.

ΠΑΝΑΧΑΪΚΗ (Σωκράτης Οφρυδόπουλος): Σούλης, Σταμόπουλος, Τσελεπίδης, Λουμπαρδέας, Ντάσιος (58′ Πολίμος), Ελευθεριάδης, Πλέγας, Παπατόλιος, Μασούρας (45′ Κυνηγόπουλος), Κολ, Μαυρίας.

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (Πέδρο Μαρτίνς): Γιαννιώτης, Τοροσίδης, Ρόντερικ, Μεριά, Τσιμίκας, Γκιγέρμε, Ανδρούτσος, Νάτχο (79′ Φετφατζίδης), Ναουέλ (83′ Μασούρας), Βρουσάι, Μάνος (76′ Βοΐλης).