Το πανεπιστήμιο δεν είναι ξέφραγο αμπέλι όπου κάθε «συλλογικότητα» θα αποκτά αυθαίρετα και ανενόχλητα στέγη καταλαμβάνοντας παράνομα χώρους, ούτε κοινόχρηστος χώρος όπου στο όνομα του ασύλου όποιος θέλει θα επιβάλλει με τη βία και την αυθαιρεσία την παρουσία του και τις απόψεις του. Το πανεπιστήμιο είναι χώρος πρώτιστα ακαδημαϊκής ελευθερίας, δηλαδή ελευθερίας άσκησης των εκπαιδευτικών και ερευνητικών καθηκόντων όλων των συντελεστών του, και χώρος ελευθερίας έκφρασης, ελευθερίας διακίνησης ιδεών, ανοιχτός στην κοινωνία και σε άμεση συνέργεια με αυτή, χώρος όπου οι κανόνες και οι νόμοι της κοινωνίας θα πρέπει είναι το ίδιο σεβαστοί και να εφαρμόζονται απ’ όλους για όλους. Οι κάθε λογής οργανώσεις ή μεμονωμένοι πολίτες που αυθαιρετούν και παρανομούν δεν έχουν θέση μέσα στο πανεπιστήμιο το οποίο υπηρετεί τις ανάγκες της κοινωνίας συνολικά και όχι τις αυθαιρεσίες τέτοιων ανθρώπων ή ομάδων.

Σύμφωνα με αυτές τις αρχές, είναι τραγική και απαράδεκτη η ενέργεια της γνωστής από άλλες δράσεις εντυπωσιασμού οργάνωση Ρουβίκωνας, που με απίστευτο θράσος κατέλαβε αυθαίρετα και παράνομα χώρο της Φιλοσοφικής Σχολής του ΕΚΠΑ για να τον χρησιμοποιήσει ως «στέκι» και ορμητήριο για τους σκοπούς της.

Θα πρέπει άμεσα να φύγουν. Το πανεπιστήμιο δεν είναι χώρος για να αυθαιρετούν και να καταπατούν τις ελευθερίες των άλλων.

Η συντριπτική πλειοψηφία της πανεπιστημιακής κοινότητας είναι κάθετα αντίθετη σε τέτοιες πρακτικές. Ζητούμε από την πολιτεία και τα συντεταγμένα όργανά της να λύσουν το πρόβλημα και όλα αυτά τα προβλήματα που μπορεί στο μέλλον να συνεχίσουν να δημιουργούν με αυθαιρεσίες και παρανομίες τέτοιες ομάδες.

Ο Στάθης Ευσταθόπουλος είναι καθηγητής Ιατρικής Πανεπιστημίου Αθηνών, πρόεδρος της ΠΟΣΔΕΠ