Προσχεδιασμένη ήταν η «αποτρόπαιη δολοφονία» του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι μέσα στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη, σύμφωνα με τον τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ανέφερε ότι «υπάρχουν στοιχεία που αποδεικνύουν πως ο φόνος είχε σχεδιασθεί εκ των προτέρων» και τόνισε ότι «το να θεωρηθούν υπεύθυνα κάποια στελέχη των υπηρεσιών ασφαλείας δεν θα ικανοποιήσει ούτε εμάς ούτε τη διεθνή κοινότητα». Το Ριάντ αρχικά είχε αρνηθεί όλες τις κατηγορίες και υποστήριξε πως ο δημοσιογράφος έφυγε από το κτίριο, όμως τις τελευταίες ημέρες έχει αλλάξει το αφήγημα και απέδωσε τον θάνατό του «σε καβγά που εξελίχθηκε άσχημα». Πάντως χθες ο ηγέτης του Πατριωτικού Κόμματος (VATAN) στην Τουρκία Ντογού Περιντσέκ ανέφερε ότι τεμαχισμένα κομμάτια από τη σορό του Κασόγκι εντοπίστηκαν θαμμένα στον κήπο της προξενικής κατοικίας στην Κωνσταντινούπολη, κάτι που δεν έχει επιβεβαιωθεί από επίσημη πηγή. Εγινε επίσης γνωστό, ότι τα προσωπικά του αντικείμενα βρέθηκαν μέσα σε αυτοκίνητο του προξενείου που ήταν παρκαρισμένο σε άλλη περιοχή.

Την ώρα που ο Ερντογάν έλεγε αυτά στο τουρκικό κοινοβούλιο, ο πρίγκιπας Μοχάμεντ βρισκόταν στο μεγάλο οικονομικό φόρουμ που διοργάνωσε στο Ριάντ και δήλωσε «ικανοποιημένος από την εξέλιξή του. Φέτος πηγαίνουμε πολύ καλά, περισσότεροι άνθρωποι, περισσότερα λεφτά» σχολίασε. Λίγο αργότερα μαζί με τον πατέρα του βασιλιά Σαλμάν συναντήθηκαν με μέλη της οικογένειας του δολοφονηθέντος δημοσιογράφου.

Ο Ερντογάν δεν αναφέρθηκε στις λεπτομέρειες που περίμεναν πολλοί, έδωσε όμως ένα χρονικό των γεγονότων. Χαρακτήρισε τη δολοφονία προμελετημένη επειδή ο 59χρονος Κασόγκι είχε πάει στο προξενείο της χώρας του στην Κωνσταντινούπολη να ζητήσει κάποια έγγραφα απαραίτητα για τον γάμο του, στις 28 Σεπτεμβρίου, και του είπαν να επιστρέψει στις 2 Οκτωβρίου για να τα παραλάβει. Την 1η Οκτωβρίου μια ομάδα σαουδαράβων πρακτόρων έφθασαν και άρχισαν να ερευνούν τοποθεσίες, μεταξύ των οποίων το δάσος Βελιγραδίου κοντά στην Αγκυρα και την πόλη Γιάλοβα στον Νότο. Την ημέρα της δολοφονίας του Κασόγκι ο σκληρός δίσκος από το σύστημα καμερών παρακολούθησης του προξενείου αφαιρέθηκε. Την ίδια ημέρα 15 άτομα εισήλθαν στο προξενείο, μεταξύ των οποίων στελέχη της κατασκοπείας, της ασφάλειας και ιατροδικαστές, ενώ δόθηκε άδεια σε όλους τους εργαζομένους. Ο Ντόναλντ Τραμπ μίλησε τηλεφωνικά με τον πρίγκιπα Μοχάμεντ και, όπως ανακοίνωσε, έστειλε ομάδες ερευνητών τόσο στη Σαουδική Αραβία όσο και στην Τουρκία. Η διευθύντρια της CIA Τζίνα Χάσπελ βρίσκεται στην Τουρκία από τη Δευτέρα για την ίδια υπόθεση. Καθώς η όλη υπόθεση εξελίσσεται σε μεγάλο βαθμό στην Τουρκία, ο πρόεδρος Ερντογάν, σύμφωνα με αναλυτές, έχει στο στόχαστρο τον μέχρι σήμερα ισχυρό άνδρα της Σαουδικής Αραβίας διάδοχο Μοχάμεντ με τον οποίο ποτέ οι σχέσεις δεν ήταν καλές.

Οι δύο άνδρες έχουν εντελώς διαφορετικές προθέσεις για το μέλλον της περιοχής: ο Ερντογάν προωθεί το πολιτικό Ισλάμ, ιδιαίτερα μετά την άνοδο και την πτώση του Μοχάμεντ Μόρσι στην Αίγυπτο και τον αποκλεισμό από την πολιτική ζωή των Αδελφών Μουσουλμάνων με τους οποίους είχε πολύ καλή σχέση. Ο τούρκος πρόεδρος έχει συμμαχήσει με το Κατάρ, με το οποίο το Ριάντ βρίσκεται σε μεγάλη αντιπαράθεση. Ο πρίγκιπας Μοχάμεντ, από την άλλη, προσπάθησε να κάνει αλλαγές στη Σαουδική Αραβία και να τη μετατρέψει σε ένα αραβικό εθνικιστικό αστυνομικό κράτος. Μέχρι τώρα η στρατηγική του Ερντογάν δεν φαινόταν να πετυχαίνει. Ομως τώρα έχει την ευκαιρία να αλλάξει τη ροή των γεγονότων. Και φαίνεται ότι θα προσπαθήσει με όση δύναμη έχει.

Δείχνει τον διάδοχο ο Ερντογάν

Ο Ερντογάν στην ομιλία του απαίτησε από το Ριάντ να «τιμωρηθούν οι υπεύθυνοι όσο ψηλά κι αν βρίσκονται», δείχνοντας δηλαδή εμμέσως τον διάδοχο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν. «Από εκείνον που έδωσε την εντολή έως εκείνον που την εκτέλεσε».