Οι ελληνικές ταινίες που συμμετέχουν στο Διεθνές Διαγωνιστικό του 59ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης (1-11 Νοεμβρίου) ήταν το κερασάκι στην τούρτα – και τις μάθαμε χθες. Πρόκειται για τα φιλμ «The waiter» του Στηβ Κρικρή, «Φυγαδεύοντας τον Χέντριξ» του Μάριου Πιπερίδη και «Η δουλειά της» του Νίκου Λαμπότ. Κατά τη χθεσινή παρουσίαση του προγράμματος επισημάνθηκε το βάρος στην ελληνική παραγωγή. Συνολικά θα προβληθούν 20 μεγάλου μήκους ελληνικές ταινίες, από τις οποίες οι 12 σε πρώτη προβολή, τρεις στην ενότητα «Ξεπερνώντας τα σύνορα» και πέντε που έχουν ήδη πραγματοποιήσει την πρεμιέρα τους. Επίσης θα προβληθούν 10 μικρού μήκους ταινίες στο πλαίσιο του αφιερώματος στον έλληνα animator Ιορδάνη Ανανιάδη, επτά μικρού μήκους ταινίες νέων ελλήνων δημιουργών και οι 17 μικρού μήκους που βραβεύθηκαν στο Φεστιβάλ Δράμας.

Εδώ μπορούν να προστεθούν και οι ταινίες του ιδιαίτερου αφιερώματος στο queer ελληνικό σινεμά με 38 μεγάλου και μικρού μήκους παραγωγές, από τα τέλη της δεκαετίας του 1960 μέχρι τις μέρες μας.

Συνολικά στη διάρκεια του Φεστιβάλ θα προβληθούν 164 μεγάλου μήκους ταινίες και 89 μικρού. Ανάμεσα στα αφιερώματα της εφετινής διοργάνωσης ξεχωρίζει εκείνο στο ρουμανικό σινεμά της περιόδου 1969-2001, στον ισπανό σκηνοθέτη Χάιμε Ροζάλες και στους χιλιανούς εικαστικούς – κινηματογραφιστές Κριστομπάλ Λεόν και Χοακίν Κοσίνια. Αξίζει να σημειωθεί ότι για πρώτη φορά στην ιστορία του φεστιβάλ η επίσημη ανακοίνωση του προγράμματος μεταδόθηκε ταυτόχρονα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη με live streaming. Στη Θεσσαλονίκη οικοδεσπότες ήταν η γενική διευθύντρια του Φεστιβάλ Ελίζ Ζαλαντό και ο υπεύθυνος προγράμματος του ΦΚΘ Γιώργος Κρασσακόπουλος και στην Αθήνα ο Ορέστης Ανδρεαδάκης και η υπεύθυνη της Αγοράς Γιάννα Σαρρή.