Πρεμιέρα με την πρόεδρο του Κέντρου Πολιτισμού Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος και τέως υπουργό Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου και μόλις μία κωμωδία έχει, εκτός άλλων, στο πρόγραμμά του για το καλοκαίρι του 2019 το Φεστιβάλ Επιδαύρου (με θεματική «Επανεφευρίσκοντας το αρχαίο δράμα»). Με την αυλαία να σηκώνεται νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά – στις 21 Ιουνίου – το Φεστιβάλ παρουσίασε επίσης νωρίτερα όσο ποτέ το πρόγραμμά του στο Ωδείο Αθηνών, απουσία της υπουργού Πολιτισμού Μυρσίνης Ζορμπά. Στις 21/6 πρώτος θα πατήσει στην ορχήστρα ο «Οιδίποδας» του Μπομπ Ουίλσον, σε μια παράσταση που θα τροποποιηθεί ώστε να ενταχθεί η Λυδία Κονιόρδου στη διανομή (και στις 22/6). Στις 26 και 27/7 σειρά έχει ο παλαιότερος εν ενεργεία θίασος στον κόσμο, η Κομεντί Φρανσέζ, και για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά ο σκηνοθέτης Ιβο βαν Χόβε με την ολοκαίνουρια παραγωγή (πρεμιέρα στις 27 Απριλίου 2019) «Ηλέκτρα/Ορέστης» του Ευριπίδη.

ΚΑΘΡΙΝ ΧΑΝΤΕΡ ΚΑΙ «ΝΕΦΕΛΕΣ». Με πολλές προσδοκίες αναμένεται στις 9 και 10/8 στο ρόλο του αισχυλικού «Προμηθέα Δεσμώτη», σε σκηνοθεσία Σταύρου Τσακίρη η βραβευμένη με Ολιβιέ για τον «Ριχάρδο Γ’» Κάθριν Χάντερ. Η παράσταση του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας ανεβαίνει με νέα μετάφραση του Δημήτρη Δημητριάδη, μουσική Θάνου Μικρούτσικου και σκηνικά Κώστα Βαρώτσου. Οι Ιώ Βουλγαράκη, Λίλλυ Μελεμέ, Γεωργία Μαυραγάνη σκηνοθετούν την «Ορέστεια» του Αισχύλου (28-29/6) στην πρώτη πρόταση του Εθνικού Θεάτρου, ενώ στη δεύτερη, τις «Ικέτιδες» του Ευριπίδη, σε σκηνοθεσία Στάθη Λιβαθινού, το Εθνικό συνεργάζεται με τον Θεατρικό Οργανισμό Κύπρου (5-6/7). Και δεύτερος «Οιδίποδας», αυτή τη φορά «Τύραννος» του Σοφοκλή σε σκηνοθεσία Κωνσταντίνου Μαρκουλάκη με τους Δημήτρη Λιγνάδη και την Αμαλία Μουτούση στις 12-13 Ιουλίου από τα Αθηναϊκά Θέατρα και το ΔΗΠΕΘΕ Κρήτης.

Σε νέα μετάφραση του Παντελή Μπουκάλα σκηνοθετεί ο Γιάννης Καλαβριανός την «Ιφιγένεια εν Αυλίδι» για το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος (19-20/7). Τέλος, τις «Νεφέλες» του Αριστοφάνη σκηνοθετεί ο Δημήτρης Καραντζάς με τους Αλεξάνδρα Αϊδίνη, Γιώργο Γάλλο, Νίκο Καραθάνο, Καρυοφυλλιά Καραμπέτη, Χρήστο Λούλη, Θεοδώρα Τζήμου, Λυδία Φωτοπούλου.

Το πρόγραμμα της Μικρής Επιδαύρου περιλαμβάνει, εκτός άλλων, έργα Ξενάκη, Χρήστου και Γ. Κουμεντάκη από την Εναλλακτική Σκηνή της Λυρικής (28-29/6), τη «Θεογονία» του Ησιόδου σε σκηνοθεσία Σοφίας Πάσχου (5-6/7), την ομάδα χορού Γκριφόν με το «Κaos» σε χορογραφία Ιωάννας Πορτόλου (12-13/7) και την άπαικτη τραγωδία του Ανδρέα Κάλβου «Δαναΐδες» σε σκηνοθεσία Νατάσας Τριανταφύλλη (2-3/8).

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ. Το υπόλοιπο πρόγραμμα αναμένεται εντός Φεβρουαρίου. Ο προϋπολογισμός παραμένει σταθερός στα 3 εκατ. ευρώ, ενώ ανακοινώθηκε ότι οι θεατές αυξήθηκαν για το 2017 – 2018 από 207. 307 σε 231. 249 και τα έσοδα από 3.659.276,62 ευρώ σε 5.144.673,93. Ο οργανισμός λειτουργίας δεν έχει ακόμη υπογραφεί προκαλώντας προβλήματα στις προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, ενώ άγνωστο παραμένει αν θα συνεχίσει ο καλλιτεχνικός διευθυντής Β. Θεοδωρόπουλος μετά τον Απρίλιο, οπότε λήγει η θητεία του. Ο ίδιος εμφανίστηκε συγκρατημένος. Η απουσία της υπουργού και, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του «Νσυν», τα σχέδιά της για διαγωνισμούς σχετικά με την κάλυψη διευθυντικών θέσεων σε φορείς και οργανισμούς δεν του αφήνουν πολλά περιθώρια αισιοδοξίας.